Medijski projekat “UdahnimO2” počinje sa realizacijom

Medijski projekat pod nazivom “UdahnimO2” na portalu Valjevska posla započinje svoju realizaciju u 2020. godini. Projekat, koji će trajati punih 10 meseci, tačnije do kraja godine, baviće se problemom aerozagađenja, sa kojim se naš grad suočava godinama unazad. Tema projekta je ne samo aerozagađenje vazduha izazvano PM 10 česticama i polutantima: SO2, NO2 i čađ, već  i zagađenje vazduha izazvano polenom. U sklopu ovu projekta na portalu Valjevska posla otvrena je posebna kartica pod nazivom “UdahnimO2” u glavnom “meniju” na naslovnoj strani, u kojoj će biti arhivirani svi medijski sadržaji proizvedeni u projektu, kako bi lako bili dostupni svim posetiocima/čitaocima portala.

Idejno rešenje za vizuelni identitet projekta “UdahnimO2” autora Marka Goloskokovića / Sva prava zadržana Valjevska posla

Projekat “UdahnimO2” nastavak je naše četvorogodišnje “medijske borbe” za čistiji vazduh u Valjevu. Osluškujući građane i njihove primedbe na račun teškog valjevskog smoga, koji nas svake zime okuje, odlučili smo u prvoj godini osnivanja portala (2016) da ćemo se na poseban način i podrobnije posvetiti temi aerozagađenja i skrenuti pažnju javnosti na taj veliki porblem. Ponosni što smo 2017. godine prvi počeli da se bavimo temom aeorozagađenja na ozbiljan i temeljan način kroz projekat “Da Valjevo prodiše”, potom nastavili kroz projekte “Da Valjevo prodiše – Faza dva” i Valjevo ima rešenej za aerozagađenje?” Takođe smo ponosni što smo te 2017. godine bili prvi medij u Valjevu koji je počeo da objavljuje informacije o rezultatima merenja kvaliteta vazduha i dnevnim koncentracijama polutanata na teritoriji grada. Bili smo jedini ovdašnji medij gde ste od 2017. godine mogli u svakom momentu, tokom grejne sezone, zahvaljujući našim tabelama sa rezultatima merenja, informišete kakav vazduh dišu Valjevcipo datumima merenja. Što je još bitnije, pokrenut je građanski aktivizam, a potom je tema aerozagađenja preneta i u gradski parlament.

Naša novinarka Marija Petrović-Marković bila je više puta pohvaljena u određenim stručnim krugovima za koncept i realizaciju projekt “Da Valjevo prodiše”, a kasnije je učestvovala i u CenTriR-ovoj fokus grupi sa predstavnicima relevantnih sektora, u okviru koje su predlagane teme od javnog interesa kojima lokalni mediji treba da se bave, nakon čega su objavljeni rezultati i CenTriR-ove ankete u kojoj su se Valjevci izjasnili da je aerozagađenje u samom vrhu tema koje bi voleli da se medijski obrađuju. Tokom 2019. godine, Marija Petrović-Marković je, pored novinarke lista “Napred”, bila jedina pozvani novinar iz Valjeva na konferenciju NVO Fractal održanu u Beogradu, na kojoj su saopšteni rezultati o Analizi dostupnosti i kvaliteta informacija o aerozagađenju dobijenih iz lokalnih mreža za monitoring vazduha, u kojoj se među šest gradova Srbije našlo i Valjevo.

Pored autorskih tekstova u kojima je tema aerozagađenja u novinarskom fokusu, projektom UdahnimO2″ biće objedinjeni i svi rezultati merenja koncentracija parametara PM10, SO2, NO2 i čađ, koje vrši Zavod za javno zdravlje Valjevo na ukupno 7 lokacija: Dom zdravlja, Peti puk, Novo naselje, Tešnjar, Brđani, Gradac (za SO2, No2, čađ) i dvorište Zavoda (za PM 10). Uz tekstove i tabelarni prikaz rezultata merenja, objavljivaćemo i digitalne kolaže, koji su u prethodnim našim projektima zbog svoje umetničke vrednosti, sadržine i poruke koju šalju stekli veliku popularnost i interesovanje, posebno na društvenim mrežama.

“Zaštitni brend” projekta “UdahnimO2” u 2020. godini biće kolaž Marka Goloskokovića, mladog i već dokazanog valjevskog umetnika, posebno prepoznatljivog u digitalnom svetu po svojim veštim “fotošop manipulacijama”. Goloskoković je bio naš saradnik i na prethodnim projektima i zaslužni je “krivac” što su naši projekti dobili prepoznatljiv identitet.

Projekat “UdahnimO2”, koji će biti realizovan na portalu Valjevska u trajanju od 10 meseci, sufinansira Grad Valjevo u iznosu od 600.000 dinara.


 

Aerozagađenje


 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.