Regionalna saradnja Internacionalne policijske asocijacije

Pomoćnik gradonačelnika grada Valjeva Miroslav Pimić, predsednik Internacionalne policijske asocijacije sekcija Srbija regija Valjevo Goran Timotić, predstavnici Policijske uprave Valjevo i grada Valjeva, bili su u jednodnevnoj poseti u Subotici i Segedinu, povodom realizacije programa dugogodišnje međuregionalne uspešne saradnje Interancionalne policijske asocijacije (IPA).

segedin19

Za pomoćnika gradonačelnika Miroslava Pimića, predsednika Internacionalne policijske asocijacije sekcije Srbija regije Valjevo Gorana Timotića i predstavnike Policijske uprave Valjevo i grada Valjeva, priređen je prijem u centru IPA sekcije Srbija regije Subotica. Na prijemu je predsednik IPA sekcije Srbija regije Subotica Aleksandar Rajnović upoznao delegaciju iz Valjeva sa ciljevima Interancionalne policijske asocijacije, sa posebnim akcentom na dugogodišnju uspešnu saradnju između IPA regija Srbije i Mađarske prilikom rešavanja teških krivičnih dela. Predsednici dve regije Subotice i Valjevo, Rajnović i Timotić, razgovarali su ovom prilikom o mogućnostima dodatnog unapređenja saradnje.

segedin18

Za delegaciju iz Valjeva, nakon Subotice, priređen je prijem u Internacionalnoj policijskoj asocijaciji županije Čongrad sa sedištem u Segedinu u Mađarskoj, čiji je predsednik general Andraš Palicz. On je ovom prilikom govorio o intenzivnoj i uspešnoj međunarodnoj saradnji pripadnika policije između dve susedne regije Čongrad i Subotice. Kako je u razgovoru istaknuto, zahvaljujući uspešnoj realizaciji zajedničkih aktivnosti u poslednjih nekoliko godina, rešeno je niz teških krivičnih i drugih dela.

segedin5

Pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić pokrenuo je ovom prilikom inicijativu da se potpiše Sporazum o saradnji između mađarske IPA županije Čongrad i srpske IPA regije Valjevo. Pimić je istakao značaj realizacije zajedničkih aktivnosti pripadnika policije Mađarske i Srbije, što doprinosi unapređenju stabilnosti u regionu.

Delegacija iz Valjeva prisustvovala je i obeležavanju Dana grada Segedina 20. maja, gde je tim povodom u užem gradskom jezgru upriličeno niz atraktivnih programa koji neguju bogatu kulturnu baštinu Mađarske.

segedin8

Inače, Interancionalna policijska asocijacije (IPA) je najveća policijska organizacija na svetu, okuplja preko 400.000 članova iz 60 zemalja sveta a formirana je 1. januara 1950. godine. IPA je zasnovana na principima čije temelje čine odredbe Deklaracije o ljudskim pravima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Registrovana je na temeljima svojih ciljeva pri Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope, kao i Organizaciji Američkih država sa savetodavnim statusom kao međunarodna organizacija koja održava operativne veze sa UNESKO-m i EUROPOLOM. To je međunarodna strukovna organizacija policajaca, kako aktivnih tako i penzionisanih.  Ciljevi organizacije su razmena profesionalnog iskustva, podsticanje saradnje između zemalja članica, realizacija socijalno-humanitarnih aktivnosti, kulturne i sportske saradnje. IPA sekcija Srbija je 2007. godine u Balatonu (Mađarska) glasovima svih zemalja učesnica, primljena u punopravno članstvo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.