Meksikanac Herardo Vargas Frias izlaže u Studiju “Trnavac”

Izložba meksičkog umetnika Herarda Vargasa Friasa biće otvorena u utorak, 30. maja 2017. godine u 20 časova u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića” i trajaće mesec dana. Ovaj savremeni meksički umetnik, rodom iz Meksiko Sitija, predstaviće se publici sa 44 umetnička dela i to će biti njegovo premijerno izlaganje u Srbiji i na evropskom kontinentu.

Gerardo_Vargas_Frias01

Herardo Vargas Frias (Gerardo Vargas Frías) je crtač, ilustrator i slikar, koji je svoj umetnički izraz formirao na Univerzitetu Verakrus u Ksalapi, jednom od meksičkih gradova sa najviše kulturnih aktivnosti. U toku 27 godina profesionalne karijere razne teme „defiluju“ njegovim radovima: sećanja na određene predele, razišljanja o anatomiji tela, životinje poput vepra i krave, koje su često prisutne u njegovom stvaralaštvu, imaginarni gradovi, zatim teme koje izranjaju kao konstante, poput aviona, letećih brodova, vazdušnih balona, vozova u pokretu, prozora, oblaka, mora, duvanje vetra, očiju značajnog pogleda, ili stepenica koje se pružaju u nebesa i gube se u oblacima. Herardo Vargas najčešće stvara nove „realnosti” spajajući elemente mora sa zemaljskim elementima, ili onima iz zvezdanog prostora. Brojni njegovi radovi sadrže scene koje se graniče sa fantazijom, a neretki su njegovi umetnički izrazi koji direktno upućuju kritiku društva.

Gerardo_Vargas_Frias06

“Meksiko”, akrilik na papiru, 25x35cm, 2017

Dela koja će biti prezentovana u Studiju datiraju iz različitih perioda Vargasovog slikarskog opusa. Publika će moći da vidi njegove radove iz perioda umetničkog sazrevanja (1996-2000), kao i kasnija dela nastala u periodu od 2010 i 2015. godine. Svakako, u izložbu su uvršteni u njegovi najnoviji radovi rađeni akrilikom na platnu i papiru, koji su nastali tokom prošle i ove godine.

Gerardo_Vargas_Frias09

“Gospodin”, akrilik na platnu, 30x40cm, 2016

„Herardu Vargasu se ne nameće belilo praznog papira, on se nameće njemu. Započinje linije, otvara put i ne postoji ništa što ga može zaustaviti. U ovom procesu napreduje u pravcu u kom ga vodi intuicija. Zbog toga je njegov rad pun svežine i slobode. Njegovi umetnički radovi – crteži koje uglavnom radi tušem  – bliski su crtanju ilustracija. Osmislio je plakate i kalendare koji su slike sami po sebi i prevazilaze granice dokumenta, pa iako su štampani kao serigrafije, imaju karakter originalnog dela, a njihovi vlasnici ih mogu zadržati kao jedinstvene umetničke radove, nakon što ispune svoj cilj vremenske prolaznosti“, kaže u uvodnom tekstu kataloga koji prati ovu izložbu Eduardo Espinosa Kampos, poznati meksički likovni kritičar.

Gerardo_Vargas_Frias10

“Gospođa”, akrilik na platnu, 30×40, 2016

Herardo Vargas Frias rođen je u Meksiko Sitiju, 1. oktobra 1971. godine. Diplomirao je grafiku i specijalizirao štampu na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta Verakrus u Meksiku. Radi kao asistent na Institutu likovnih umetnosti Univerziteta Verakrus. Samostalno i grupno izlagao je crteže, slike, ilustracije, serigrafije i grafike u Meksiku, Argentini i Americi. Do sada je dizajnirao više od 100 plakata iz oblasti kulture i nauke, postere koji se bave promocijom kulturnih i institucionalnih aktivnosti, korice knjiga, kalendare, kao i brojne ilustracija objavljene u različitim nacionalnim časopisima. Realizovao je više od 30 grafičkih projekata, među kojima su projekat za Svetsku fondaciju za prirodu (WWF), vezan za konzervaciju i spasavanje reke Rio Konćos 2005. godine, kao i projekat Instituta za kulturu savezne meksičke države Čivava za izradu serigrafija i crteža povodom proslave stogodišnjice meksičke revolucije 2009. godine. Izradio je brojna loga i razvijao korporativni imidž za različite ekološke rezervate u meksičkoj saveznoj državi Verakrus. U koordinaciji sa upravom Instituta za likovne umetnosti Univerziteta Verakrus i Odsekom za dizajn, poslednje 4 godine učestvuje u kreiranju imidža Međunarodnog sajma univerzitetske knjige Filu. Više puta je učestvovao na Međunarodnim bijenalima plakata i grafike. Pored Univerziteta Verakrus, držao je predavanja na Univerzitetu Mićoakan u Galeriji David Alfaro Sikeiros. Bio je učesnik i Prve debate o grafičkoj umetnosti u gradu Morelia, prestonici savezne države Mićoakan. Na poziv Akademije lepih umetnosti Sokei iz Tokija 2015. godine, održao je predavanje na magistarskoj konferenciji i radio kao gostujući umetnik u radionicama grafike na ovoj prestižnoj japanskoj akademiji.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.