Ministar Momirović: “Valjevo neće moći da se prepozna kada se završi brza saobraćajnica i Južna obilaznica”

Prilikom jučerašnje posete Valjevu, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kao nove projekte za naš grad, najavio je početak izgradnje Južne obilaznice oko Valjeva, za koju je završen proces izbora strateškog partnera, radove na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda i oko 200 kilometara kanalizacione mreže na području Valjeva. Momorović je najavio i nastavak izgradnje brze saobraćajnice i “baj-pas” saobraćajnice u Privrednoj zoni. Posebno je govorio o projektu “Čista Srbija”, koji je pre sastanka sa valjevskim rukovodstvom predstavljen na skupu u Istraživačkoj stanici Petnica.

MOMIROVIC

Sa sastanka ministra Tomislava Momirovića i gradonačelnika Valljeva Lazara Gojkovića / Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Prema Momirovićevim rečima, Južna obilaznica biće dugačka 5 kilometara, a završetak prva 2,2 kilometra se planiraju do oktobra meseca, a ostatak do leta 2023. godine.

“Uveren sam da u narednih godinu dana Valjevo neće moći da se prepozna kada se završi brza saobraćajnica, Južna obilaznica, kada dođe novih 1.000 radnih mesta koji će imati nadprosečne plate. Mislim da će to biti najveći benefit, ne samo za ljude koji su našli posao u tim fabrikama, već za sve koji rade u malim kompanijama od 5, 20, 50 zaposlenih. To će to potpuno promeniti ekonomsku perspektivu ovog grada. Zato smo toliko posvećeni svim ovim projektima”, rekao je ministar Momirović.

Što se tiče izradnje kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Momirović je kazao da je Valjevo podeljeno u nekoliko celina i najavio da će radovi na izgradnji kanalizacione mreže krekrenuti u periodu od marta do juna, da će trajati godinu i po dana. Potom će, kako je rekao, početi radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za koje se očekuje da će biti završeni za tri godine.

“To će dugoročno doneti najveće benefite za građane Valjeva i naša pokolenja. Izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda doprineće da ne samo grad, već i sela, žive u čistoj Srbiji i da rešimo višedecenijske probleme u narednom periodu”, kazao je Momirović.

Momirović je istakao da je naš grad ušao u prioritet i da je cilj jedan – da Valjevo bude centar Zapadne Srbije.

“Vidim ovaj prelepi grad i razmišljamo o projektima koje kao Vlada sprovodimo, kako bismo povezali Valjevo sa  Evropom. Mi u brzu saobraćajnicu ulažemo malo manje od 160 miliona evra i ona je već dovela dva nova investitora. Praktično, jedan projekat je pogurao drugi projekat. To će omogućiti Valjevu da dobije tu ekonomsku snagu, da zaposli oko hiljadu ljudi, da plate značajno porastu, da novi ljudi dođu u ovaj grad, da on stvarno bude veliki centar. Uz podršku Vlade Srbije opremamo i uređujemo Industrijsku zonu. Radujem se što ćemo se uskoro ponovo videti kada budemo počeli da završavamo jedan po jedan projekat”, poručio je Momirović.

Momirovic-4

Sastanak ministra Tomislava Momirovića i rukovodstva Grada Valjevo / Foto: Grad Valjevo

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković rekao je da brojni kapitalni projekti, koji se u ovom trenutku realizuju, zaista menjaju i izgled i položaj Valjeva i ovog dela Srbije. Prema gradonačelnikovim rečima, izgradnja brze saobraćajnice je najznačajniji projekat.

“Ponosan sam na činjenicu da sam deo tima koji vodi predsednik Aleksandar Vučić i koji se bavi realizacijom ovog projekta. Videli ste koliki je benefit tog projekta i koliko će nam značiti povezivanje sa auto-putem “Miloš Veliki”. Izgradnja “baj-pas” saobraćajnice od brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, do Privredne zone, a zatim do Južne obilaznice, još jedan je važan projekat o kome smo danas razgovarali i čiji početak očekujemo u najskorije vreme”, kazao je u obraćanju medijima nakon sastanka sa ministrom Momiroviće gradonačelnik Gojković.

Ministar-Momirovic-2

Ministar Momirovića je u razgovoru sa novinarima govorio i o projektu “Čista Srbija”, rekavši da je to najveći projekat ekoloških investicija u istoriji Srbije i za njega lično najvažniji.

“Džabe nam auto-putevi, brze pruge, plate od 1.000 evra, ako mi ne očistimo naše reke i ne ostavimo ih takve za našu decu. Predsednik Republike je to prepoznao i dao jasan signal da moramo da uključimo te projekte u kompletne projekte koje sprovodi Vlada Srbije. Cilj je da investiramo 4 milijarde evra narednih godina, da izgradimo 7.000 kilometara kanalizacione infrastrukture, više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i od tog projekta mi nećemo odustati. Ekološki problemi postoje svuda po Srbiji i mi kao Vlada moramo da rešavamo probleme u Valjevu, Mionici, Ljigu, Tutinu i svuda u zmelji. Mi ćemo probleme na velikim rekama, poput Dunava rešiti sa evropskim partnerima. Ali, ako mi ne očistimo Kolubaru, Pek, Ibar, Tisu, to neće niko uraditi, a to je ono što će uništiti našu decu”, naglasio je ministar Momirović.

Ministar-Momirovic-3

Ministar Tomislav Momirović na naučno-stručnom skupu u IS Petnica / Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Pre sastanka sa čelnicima Grada Valjeva, ministar Tomislav Momirović prisustvovao je naučno-stručnom skupu u Istraživačkoj stanici Petnica. Skupu “Petnica 2022”, na kojem je predstavljen projekat “Čista Srbija”, pored ministra Momirovića, prisusvovali su stručnjaci iz ministarstva i nadležnih institucija i preduzeća, profеsori i prеdstavnici lokalnih samouprava.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.