Mionica obeležila Svetski dan prevremeno rođene dece

U svetu se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, odnosno 10% od ukupnog broja rođene dece. Oko 500. 000 beba u Evropi rodi se pre termina. Jedna od deset beba rodi se pre vrmena širom sveta. U Srbiji više od 4.000 ili 11 beba svakog dana.

Mionica

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 5 godina. Svake godine zbog prevremenog rođenja u svetu umre milion beba. Prevremeno rođenom smatra se svaka beba rođena pre punih 37 nedelja gestacije. Prevremeno rođene bebe obično imaju manje od 2.500 grama na rođenju. U bebe sa ekstremno niskom težinom ubrajaju se bebe koje su na rođenju bile lakše od 1.000 grama.

Da bi preživele , prevremeno rođenim bebama neophodna je podrška brojnih aparata i visoko obrazovanih, iskusnih i obučenih medicinskih stručnjaka.Nakon rođenja, prevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa nizom komlikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću. Najčešći problemi povezani sa prevremenim rođenjem su: kašnjenje u razvoju, retinopatija, organska oboljenja (sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida), poremećaji pažnje, cerebralna paraliza i dr. Neposredno nakon rođenja, prevremeno rođena beba biva odvojena od majke, zbog neophodnosti posebnog lečenja i nege. U tim okolnostima roditelji suizloženi velikom stresu, osećaju nemoć, krivicu, anksioznost i strah.

Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga osnovano je i Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali div” koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece, tokom njihovog često i višemesečnog boravka u bolnici i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice. Pored “Malog diva” postoje brojna nacionalna udruženjaširom Evrope i sveta koja uživaju podršku Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi (EFCNI).

PODRŠKA IZ MIONICE SVIM MALIM HEROJIMA

Svetski dan prevremeno rođene dece u Mionici 17. novembar obeležava se kao Svetski dan prevremeno rođene dece. U gradovima u Srbiji i širom sveta značajni objekti, ustanove, spomenici, mostovi, trgovi i parkovi osvetljavaju se ljubičstom bojom kao znak podrške prevremeno rođenoj deci.

Prvi put ove godine Mionica se pridružila brojnim gradovima u Srbiji i širom sveta tako što je poslala poruku podrške svim bebama rođenim pre vremena koji vode svoje najteže bitke kao i njihovim roditeljima.

U čast ovih hrabrih mališana Zgrada opštinske uprave zasijala je ljubičastom svetlošću. U 18 časova na trgu, kod spomenika vojvode Mišića okupili su se roditelji sa decom kako bi se družili i napravili zajedničku fotografiju. Za ovu priliku napravljen je specijalni ram za slikanje na kojem je niz od deset čarapica a koji je simbol prevremeno rođene dece jer se prema svetskoj statistici, jedna od deset beba rodi pre vremena. Deci su podeljeni ljubičasti baloni jer je ova boja, takođe jedan od simbola prevremeno rođene dece, zbog ljubičastog odsjaja iz inkubatora. Ovom događaju od srca je svojim prisustvom pružio podršku i predsednik Opštine Mionica, gospodin Boban Janković.

Inspirisani ovim simbolima i sa motivima da se pridružimo drugim gradovima u Srbiji i širom sveta, koji na svojstven način daju podršku prevremeno rođenoj deci i mi smo osmislili program aktivnosti, koji nosi poruku podrške ovim mališanima.

AKTIVNOSTI U VRTIĆU

Pod pokroviteljstvom opštine i kroz sardnju ustanova, Turističke organizacije Mionica, PU “Neven” i Kulturnog centra Mionica pored događaja 17. novembra, organizovane su i aktivnosti i  18. novembra, u P.U. “Neven” u Mionici.

Program je započeo himnom Malih divova “Baby Hero”, a zatim se prisutnima obratio predsednik opštine Mionica Boban Janković.

“Najmanje što smo kao lokalna samouprava mogli da uradimo je da zgradu Opštine osvetlimo ljubičastom bojom. Ali, opština Mionica je mnogo pre nego što je zvanično počela sa obeležavanjem Svetskog dana prevremeno rođene dece dala doprinos da mali heroji dobiju svoju najvažniju bitku, između ostalog i nabavkom savremenog aparata za Odsek neonatologije Opšte bolnice u Valjevu”, rekao je Janković.

Mališani su priču o Malim divovima čuli od majke dvoje prevremeno rođene dece i članice istoimenog udruženja Ivane Đurić. Potom su usledili recitatorski nastupi prevremeno rođene dece iz Mionice, dok su mališani iz “Nevena” na za ovu priliku pripremljenom panou ostavili poruke podrške svoj prevremeno rođenoj deci sveta ispisane na specijalno napravljenim čarapica od kartona.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.