Mionica proslavila Dan opštine i 125. godina od proglašenja za varoš

Juče je u Kulturnom centru Mionica održana Svečana akademija povodom Dana opštine Mionica. U prisustvu predstavnika lokalne samouprave na čelu sa predsednikom mioničke opštine Bobanom Jankovićem, predstavnika Srpske pravoslavne crkve, brojnih gostiju i žitelja Mionice svih uzrasta, uz prigodan umetnički program obeležen je jubilej 125 godina od kako je Njegovo veličanstvo kralj Aleksandar Obrenović ukazom od 14. januara 1895. godine Mionicu proglasio za varoš. Odata je počast precima, pokazalo se šta znači imati pravi dom, ispričane su priče posvećene mioničkim legendama…

Sa Svečane akademije povodom Dana opštine Mionica / Foto: Opština Mionica

U svom obraćanju na svečanosti u čast 125 godina postojanja Mionice kao varoši, prvi čovek opštine Boban Janković, kazao je da je Mionica pisala katkad veličanstvenu, katkad tegobnu istoriju svog naroda i da je se na dan ovog jubileja veličaju pretci i veliki ljudi koji su izgradili temelj njihovog doma koji se zove Mionica.

“Danas poučeni učenjem našeg najslavnijeg Mioničanina vojvode Živojina Mišića, mi njegovi potomci shvatamo da je život borba, dok ja dodajem da je život i igra. Igraćeš ako znaš pravila, ako igraš imaš šanse da pobediš. Mionica posle 125 godina od postojanja kao varošice, danas pobeđuje. Pobeda je svaka škola, svaki izgrađeni dom, svaki put, most, svaki vodovod. Pobeda je svako novo radno mesto, pobeda je novootvorena fabrika, svaki obnovljeni objekat. Pobeda je sve ono što živi i raste pored nas, sve ono što nas čini srećnijim, što nas čini zadovoljnijim, što usrećuje naše živote. Pobeda je i nova industrijska zona, pobeda je novi kompleks bazena za decu, pobeda je novi “velnes rizort”, novo “smart” naselje u Mionici, udruženje Mioničana. Pobeda je i u svakom selu, egzistencija u svakoj seoskoj kući. Pobeda je utabana kilometrima asfalta, mostova, vodovodnih i kanalizacionih mreža, kulturno-obrazovnim sadržajima, umetnošću utkanim obična dela, razdraganošću penzionera, radošću dečjih dela i našom kreativnom i zdravom mišlju. Pobeda je vrednost, Mionica je ljubav, za ljubav se diše, a za Mionicu se živi”, kazao je predsednik Opštine Mionica Boban Janković.

Boban Janković, predsednik Opštine Mionica / Foto: Opština Mionica

On je istakao da su najveća mionička pobeda mionička deca u koju se ulaže. Budućnost Mionice je, kako je rekao, u ljudima i zato Mionica daje veliki akcenat u investiciju u ljude.

“Budućnost Mionice je u našoj deci. Deci koja će sutra vladati sobom, svojim porodicama, vladati Mionicom, vladati Srbijom. Kako budemo radili na svemu što je važno za našu decu, takva će nam biti budućnost. Zato živimo za našu decu, živimo za Mionicu, živimo za Srbiju”, poručio je prvi čovek Mionice.

Svečanost proslava Dana oštine Mionica otpočela je dečji igrokazom “Dom”, autorke Zagorke Stojanović, u kojem je prepoznata vrednost tradicije i modernim kostimima pokazana lepota srpske narodne nošnje. “Kraljevo kolo” izvelo je na sceni KUD “Vojvoda”, pri Centru za obrazovanje i razvoj Mionica, pod rukovodstvom Miloša Smiljanića. Publika je imala priliku da čuje i Etno grupu “Mione” pod upravom etnomuzikologa Milene Urošević, dok su stihove pesme “Struganik” koja je posvećena vojvodi Živojinu Mišiću recitovali učenici Srednje škole “Mionica”.

Glavni deo umetničkog programa svečanosti obeležavanja Dana varoši bio je posvećen mioničkim legendama. Priče o njima u boemskoj atmosferi i uz pratnju muzičara na sceni kazivali su glumci gradskog pozorišta “Abrašević” iz Valjeva: Branko Antonić, Ljubivoje Bube Marković, Goranka Kalember i mlada Doroteja Vuković, uz pojačanje našeg poznatog pozorišnog reditelja, pre svega Mioničanina, Miroslava Trifunovića Ćiše.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.