MLADA VALJEVKA MARIJA OBRADOVIĆ TROSTRUKI LAUREAT VALJEVSKIH SUSRETA FLAUTE

Muzička škola “Živorad Grbić” je 22. put bila domaćin, najstarijeg i najvećeg balkanskog festivala flaute, Međunarodnog susreta flautista “Tahir Kulenović”, u organizaciji Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije i valjevske Muzičke škole, pod generalnim pokroviteljstvom Grada Valjeva. Apsolutni pobednik ovogodišnjih susreta flautista i dobitnica nagrade koju dodeljuje porodica profesora Tahira, jeste Marija Obradović, učenica 6. razreda osnovne Muzičke škole “Živorad Grbić” u klasi prof. Zorane Matić.

Valjevsku školu flaute je na 22. susretima flautista “Tahir Kulenović”, veličanstveno predstavila Marija Obradović, učenica 6. razreda OMŠ, u klasi prof. Zorane Matić, koja je po treći put u svojoj mladoj, ali bravuroznoj karijeri, apsolutni pobednik festivala. Iako je tek trinaestogodišnja devojčica, koja će ove godine u junu zaokružiti svoje osnovno muzičko obrazovanje, zbog zahtevnosti takmičarskog programa, Valjevka Marija Obradović je uz klavirsku saradnju mr Ivana Rabasovića, nastupila u kategoriji 3. razreda SMŠ i u njoj pobedila sa osvojenih maksimalnih 100 poena i proglašena Laureatom u kategoriji cele srednje škole.

Marija Obradović je od samog početka školovanja, jedna od najjačih mladih ličnosti u srpskom svetu muzike, dobitnica mnogih republičkih i međunarodnih laureata, apsolutnom nagradom na festivalu u svojoj školi i u svom gradu, po rečima direktorke valjevske muzičke škole, mr Suzane Radovanović Perić, prilikom svečanog proglašenja pobednika održanom u nedelju 1. marta, jeste sve ono što jesu i valjevski susreti flaute.

“Lepota, talenat, mudrost i posvećenost svetlom stvaranju kao najvidljivija obeležja muzičke umetnosti ali, takođe, i snaga, upornost, požrtvovanost i spremnost da se u vremenu koje demantuje najveće vrednosti ljudskog duha i stvaralaštva, ostane jak i dosledan dobrom, vrednom i najuzvišenijem u čoveku”, rekla je Radovanović Perić.

Na sceni valjevske muzičke škole nastupilo je 153 flautista iz 30 muzičkih obrazovnih institucija iz šest država, uz podršku 48 pedagoga i 41 klavirskih saradnika. Pored Marije Obradović, valjevsku Muzičku školu je na ovom festivalu predstavilo još 24 učenika i dva kamerna ansambla iz klasa profesora Zorane Matić, Slobodanke Vasiljević Ljujić i Mine Čkojić, koji su osvojili ukupno 13 prvih nagrada i isto toliko drugih.

Kako je saopšteno iz valjevske Muzičke škole, takmičare je ocenjivao žiri koji su činili profesori muzičkih akademija i srednjih muzičkih škola iz Beograda, Ljubljane, Skoplja, Sofije, Novog Sada, Podgorice i Valjeva. Takmičari su pokazali visok nivo izvođaštva koji, po rečima članova žirija, evidentno raste.

U konkurenciji talentovanih flautista, uzrasta od 7 do 23 godine starosti, ostvareni su sledeći rezultati:  U kategorija KAMERNI ANSAMBLI OSNOVNE ŠKOLE laurat je Ansambl “Flautissti” iz MŠ “Kosta Manojlović” – Zemun i MŠ “Vladimir Đorđević”- Beograd, u klasi prof. Aleksandar Burkert. U kategoriji KAMERNI ANSAMBLI SREDNJE ŠKOLE laureat je Ansambl “Duo Sofija i Kristina” , NMU “Ljubomir Pipkov” – Sofija (Bugarska) u klasi prof. Georgija Spasova. U kategoriji osnovne muzičke škole pobedila je Olga Zurovac, učenica 2. razreda iz klase prof. Biljane Dimitrijević OMŠ “Vladimir Đorđević” iz Aleksinca. Ona je na festivalu  nastupala uz klavirsku saradnju prof. Srđana Đorđevića, takođe iz OMŠ “Vladimir Đorđević” Aleksinac.

U kategorije Muzičke Akademije najbolja je bila Fundalić Franciska Anne, student  1. godine na Akademiji za glasbo – Ljubljana, u klasi prof. Mateja Zupana.

Valjevski festival Flaute je specifičan i zbog nagrađivanja pedagoga i klavirskih saradnika, ličnosti bez čije podrške mladi umetnici ne bi bili u mogućnosti da spoznaju lepotu bavljenja muzikom.

Najbolji pedagozi ovogodišnjeg valjevskog festivala flaute su prof. Aleksandra Horvat, MŠ „Isidor Bajić“ – Novi Sad i Zorana Matić, MŠ „Živorad Grbić“ – Valjevo, dok su nagradu za najboljeg klavirskog saradnika dobile koleginice sa FMU u Beogradu, Dragana Raić i Meri Bojić Radojčić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.