Mladi bračni par iz Beograda dobio kuću i 1,9 hektara zemlje u Mionici

Mladi bračni par iz Beograda Anastasija Čakarević i Anas Lababidi dobili su kuću i 1,88 hektara zemlje u selu Planinica u opštini Mionica. Njih dvoje su postali novi stanovnici Mionice na osnovu konursa Ministarstva za brigu o selu, koje u okviru razvojne politike Vlade Srbije mladim ljudima poklanja kuće u seoskim sredinama, radi oživljavanja i razvoja sela.

-Анас-и-Анастасија-на-потписивању-уговора

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, predsednik opštine Mionica Boban Janković i mladi par Anastasija Čakarević i Anas Lababidi potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Anastasija i Anas dobiće kuću sa okućnicom od 1,88 hektara u mioničkom selu Planinici i to je najveća površina imanja od svih 65 kuća sa kojima je potpisan ugovor.

Ministarstvo za brigu o selu opredelilo je 1,2 miliona dinara bespovratno, dok je lokalna samouprava pomogla mladom paru da prikupi potrebnu dokumentaciju i aplicira na konkurs.

– Svaki mladi čovek u Srbiji koji želi da živi na selu, imaće priliku da dobije svoj krov nad glavom. Pozivamo ih da se odvaže, da potraže kuću kod komšija, prijatelja, u zavičaju. Lokalne samouprave će ih podržati, a država će odobriti sredstva. U narednom periodu pomoći ćemo im i da krenu da privređuju – izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u Palati Srbija nakon potpisivanja ugovora.

-Кркобабић-Анас-и-Анастасија-на-потписивању-уговора

Boban Janković, predsednik opštine Mionica, istakao je važnost ovog programa i dodao da lokalna samouprava nastoji da, kroz izgradnju infrastrukture, obezbedi sve uslove za razvoj sela.

– Raduje me što je ovaj par odabrao našu opštinu da živi baš u njoj, da kupe kuću u Planinici i započnu poljoprivrednu proizvodnju. Lokalna samouprava će rado podržavati mlade ljude da se osamostale i zasnuju svoje porodice na selu. Ideja o rešavanju stambenog pitanja mladih, koju sprovodi Ministarstvo za brigu o selu na čelu sa ministrom Milanom Krkobabićem je zaista izuzetna – rekao je Janković.

Dvadesetogodišnja Anastasija Čakarević, koja će sa svojim partnerom živeti u Planinici rekla je da je ovo podstrek mladim bračnim parovima i porodicama da odluče da žive na selu u zdravom i prirodnom okruženju.

– Na našem imanju gajićemo malinu, kupinu i aroniju. Želimo da naša deca budu rumena i da imaju dosta slobodnog prostora za igru – rekla je Anastasija.

Ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima. Za ove namene budžetom Republike Srbije predviđeno je ukupno 500 miliona dinara, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara. Sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.