MLADI VALJEVAC VIŠESTRUKI OSVAJAČ SVETSKOG TROFEJA

Mladi Valjevac Aleksa Mirković nastavlja da niže zadivljujuće rezultate na takmičenjima širom sveta, dok privodi kraju studije harmonike na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, u klasi profesora Danijele Rakić. Na 69. Svetskom trofeju harmonike ove godine održanom u Portugaliji u izuzetnoj konkurenciji takmičara iz 26 država, osvojio je zlatno odličje u kategoriji “Kompozicija”. Njegovo delo “Nostalgija i trijumf” svirao je bajanista, Arkadij Škvorov iz Rusije, koji je poznat i ovdašnjoj publici.

Aleksa Mirković drugi sleva na desno

Svetski Trofej harmonike koji organizuje Svetska konfederacija harmonikaša, ove godine je održano u Portugaliji, u malom gradu Lule, a domaćin tog takmičenja bila je portugalska asocijacija harmonikaša i delegat Gonzalo Peskada. Takmičenje je okupilo oko 140 izvođača u solističkim kategorijama i kategorijama kamernih ansambala iz 26 zemalja sveta. Aleksa Mirković se predstavio u 3 kategorije: kategorija “Masters” (takmičari do 32 godine, jedna etapa) u kojoj su nastupila 22 izvođača, među kojima sam zauzeo 6. mesto, na manje od pola boda razlike od pobednika kategorije.

“U kategoriji “Kompozicija” i moja kompozicija “Nostalgija i trijumf”‘ i kompozicija poznatog svetskog kompozitora za harmoniku Franka Anđelisa proglašene su za dve najuspešnije, i to prema glasovima žirija i publike, kojih je bilo isto, i za jednu i za drugu. Kompoziciju je izvodio bajanista Arkadij Škvorov (Rusija), koji se tokom festivala VAUS 2019, u avgustu ove godine predstavio i valjevskoj publici. Publika je jako dobro prihvatila ovo delo, o njemu se pozitivno izrazila, a pohvale nisu izostale ni od strane članova žirija, koji su predložili da svoju kreativnost uobličim upisivanjem studija kompozicije. Kompozicija je stvarana oko godinu dana, u raznim svakodnevnim životnim radostima, uz zamisao da je svaki izvođač može uobličiti na svoj način i dati joj svoj pečat, kroz univerzalnu poruku vere, nade i trijumfa u životu. Zapravo je i cilj ove kategorije da proširi repertoar originalnih kompozicija za harmoniku i pruži mogućnost budućim takmičarima izvođačima da na svoj repertoar dodaju nova, ne previše izvođena dela, čime sam se i ja rukovodio tokom komponovanja. Kada sam saznao da su sa mnom u konkurenciji bila četiri najpoznatija svetska kompozitora za harmoniku, kao i još nekoliko manje poznatih, pobeda na ovom takmičenju je dobila još veći značaj”, kaže za Valjevska posla Aleksa Mirković, uz naznaku da je veoma srećan jer je po drugi put uspeo da napiše kompoziciju koja je osvojila simpatije kolega i publike.

Zasluženu radost uveličali su i pojedini članovi žirija koji su, nakon takmičenja, uz čestitke ocenili očigledan pozitivan napredak za koji su rekli da je čujan, u odnosu na kompoziciju kojom se takmičio pre dve godine, kao i da je, bez obzira na rezultat, važno da nastavi uzlaznim pravcem. Inače, Aleksa je učestvovao u tri kategorije ovogodišnjeg Trofeja harmonike, tako da se predstavio i u domenu “Svetska muzika” zajedno sa svojom koleginicom violinistkinjom Bobanom Tešić. I u ovoj kategoriji osvojili su sasvim solidno osmo mesto, izvodeći tango i filmsku muziku.

“Moj odlazak na Svetski trofej 2019. podržan e od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ali da podsetim da je odlazak 2017. godine na isto ovo takmičenje bio podržan od strane Grada Valjeva. Jako je važno da institucije u našoj zemlji počinju da prepoznaju pojedince, grupe i projekte vredne podrške, jer nakon ovakvih dešavanja i uspeha umetnicima se otvaraju mnoga druga vrata i brojne mogućnosti”, zaključuje talentovani mladi kompozitor.

Mladi, vredni Valjevac Aleksa Mirković je četvrta godina Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu u klasi prof. Danijele Rakić i, kako kaže, jedan od prioritetnih i većih planova do kraja godine je da da što uspešnije odbrani diplomski ispit i da upiše master studije, a potom i da ima još više koncerata u inostranstvu.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.