Mnogo je važno da zagrliš snažno!

Valjevo je sa još trideset gradova u Srbiji juče učestvovalo u obeležavanju 15. februara – Svetskog dana dece obolele od raka. Na platou ispred Centra za kulturu okupio se veliki broj Valjevaca, uglavnom naših najmlađih sugrađana sa roditeljima, koji su u skladu sa sloganom NURDOR-ove kampanje “Zagrli snažno” poslali jedan veliki zagrljaj podrške za sve mališane koji se leče od raka. Prikupljene donacije u humanitarnoj akciji biće namenjene novoj Roditeljskoj kući, što je jedan od najvećih i najzahtevnijih projekata NURDOR-a od njegovog osnivanja. Kako kažu iz ovog Udruženja, nova Roditeljska kuća trajno će rešiti pitanje potreba za smeštajem za svu decu obolelu od raka i njihove porodice, koje su zbog lečenja primorane da duže vreme provedu u Beogradu.

Foto: Ivan Radojević

Kao i prethodnih godina kada je reč o NURDOR-ovoj akciji, u centru grada zabeležena je predivna energija, zašta su zaslužni svakako organizatori, ali ponajviše naši najmlađi sugrađani, koji humanost pokazuju od malih nogu i koji iz godinu u godinu neumorno šalju pregršt želja za ozdravljenje svojim vršnjacima širom Srbije. Podrška koja je upućena iz Valjeva i ostalih tridesetak gradova širom Srbije je za ponos, ali i primer svima ostalima. Za okupljene mališane priređen je zanimlji muzički i scenski program, koji su ispratili sa osmehom na licima i naravno zelenim balonima u rukama. Predstavnici NURDOR-a za Valjevo zadovoljni su odzivom građana.

Foto: Ivan Radojević

“I ove, kao i prethodne četiri godine, građani su se odazvali baš u velikom broju i pridružili su nam se i muzičke radionice, predškolske ustanove i muzičari grada Valjeva. I ove godine se prikupljaju sredstva za Roditeljsku kuću. Kuća je izgrađena, ali treba da se opremi i da stvarno bude po najvišim evropskim standardima potrebnim za našu decu. Neophodna je još jedna roditeljska kuća, jer se u Srbiji nažalost svakog dana razboli jedno dete od raka”, kaže Bojana Mirović, predstavnica NURDOR-a za Valjevo.

Foto: Ivan Radojević

Ona ističe da su terapije koje deca obolela od raka u Srbiji najbolje moguće i identične terapijama koje se primenjuju u Evropi, ali da su uslovi lečenja, koji su krucijalni, nezadovoljavajući.

“Procenat izlečenja umnogome zavisi od uslova lečenja. Lekovi su ustanoljeni i zajednički su za sve države u Evropi, ali su uslovi lečenja najvažniji. Zato što je tokom lečenja imunitet obolele dece najniži i tada su oni podložni infekcijama. Uslovi lečenja u bolnicama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu nažalost nisu na zavidnom novou. NURDOR je izgradio novu bolnicu u Nišu od sredstava koje je prikupio od građana, tako da je NURDOR prva organizacija u okruženju koja je bolnicu napravila od sredstava građana. NURDOR organizuje i prevoz dece do dnevne bolnice da se ne bi vozili u gradskom prevozu i taxijima kako između ostalog ne bi bili izloženi virusima i zarazi”, ističe Bojana Mirović.

Ona je još napomenula da NURDOR nažalost još uvek nema registar obolelih.

“Tražili smo od države da dobijemo registar obolelih, kako bismo tačno imali statistiku u kom delu Srbije ima najviše oblelele dece. Nažalost, taj registar nama još nije dostupan”, predočila je Mirović.

Prema podacima koje je “NURDOR Valjevo” saopštio na svojoj zvaničnoj Facebook stranici, juče je za dva sata sakupljeno blizu 95.000 dinara, ne računajući izveštaje od SMS poruka.

Novčane donacije mogu se uplatiti na žiro račun koji se nalazi na zvaničnoj internet stranici NURDOR-a i na stranicama na društvenim mrežama ove organizacije. Takođe, slanjem SMS-a na broj 1150 pomažete unapređenje kvaliteta lečenja dece obolele od raka iz cele Srbije. Cena poruke je 100 dinara i važi za sve mreže.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.