“Moguće u novembru razmišljati o privremenom prekidu radu škola”

Prema rečima epidemiologa, u naredne dve nedelje može se očekivati povećanje broja obolelih, ne samo u Beogradu nego u celoj Srbiji. Beograd je prošle nedelje ušao u početak trećeg talasa koronavirusa, a u naredne dve nedelje možemo očekivati porast broja obolelih, rekao je jutros epidemiolog Predrag Kon.

Predrag Kon

Kon je gostujući u Novom jutru TV Pink ocenio da je Srbija sada u istoj situaciji kao sredinom juna, kada su građani doživeli da nikakvih preporuka nema i kada je vladalo ubeđenje da se epidemija završila.

“Obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru, održavanje distance i higijena ruku. Neobično je da preporuka da se maske nose na otvorenom prostoru uopšte nije došla do javnosti”, konstatovao je Kon.

On procenjuje da se prvog radnog dana ne očekuje povišena statistika, ali kaže da to ne znači opuštanje.

“Imaćemo možda danas i smanjenje broja obolelih jer je bio vikend i manje su se ljudi javljali. Ukoliko ne shvatimo da je ovo situacija kada vri u celoj Evropi, ulazimo u zimu kada dominiraju respiratorne bolesti, pa tako i kovid, ako ne razumemo da su preporuke važne, onda smo u problemu”, predočio je Kon.

Kako objašnjava u naredne dve nedelje može se očekivati povećanje broja obolelih, ne samo u Beogradu nego u celoj Srbiji.

“Ulazimo u situaciju da se sve češće pominju restriktivne mere. To je prirodan tok, na nama je da to usporimo”, dodao je Kon. Kako kaže, posao preventivne medicine se završava.

Komentarišući izjavu dr Branislava Tiodorovića da, ukoliko se dogodi da u naredne dve nedelje broj obolelih naglo skoči na više od 500 zaraženih dnevno pa onda može da dođe i do obustave nastave u školama i fakultetima, Kon kaže da je za sada situacija u prosveti pod kontrolom, ali da ništa nije iznenađujuće.

“Tu je uspostavljen nadzorni sistem, ali imamo problem unošenja virusa unutar škola. Nadzorni sistem funkcioniše, odvajaju se svi inficirani i sprečva se prenošenje, ali postoji rizik ulaska virusa. Međutim, ako taj inport virusa bude veliki, ne epidemiološki, već se dogodi obolevanje nastavnika onda se preduzimaju nove mere. U jednom trenutku će možda biti racionalnije, moguće u novembru, razmišljati o privremenom prekidu radu škola. Nama su inače problem objekti sa više hiljada zaposlenih”, rekao je Kon.

Na pitanje o eventualnom ponovnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa u slučaju velikog broja zaraženih, Kon kaže da je to neprekidno pitanje, ali da on na njega ne zna odgovor.

“Tu postoje pravne dileme, ne znam da odgovorim”, rekao je Kon na TV Pink.

 

Izvor: Mondo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.