“Mural na Kovid ambulanti u Novom Naselju šalje jasnu poruku koja se “čita” bez ijedne napisane reči”

Naši sugrađani iz Novog Naselja, pre par meseci, osnovali su udruženje, okupili su se oko lepe ideje da se na razne načine ulepša i unapredi okolina u kojoj žive. Ekološke akcije uređenja, čišćenja, krečenja, sakupljanja smeća već su rađene, a na red su došle i one estetske. Prva od tih je mural na Kovid ambulanti u Novom Naselju, koji su sugrađani tog dela grada, među kojima je i sam autor Marko Goloskoković, poklonili zdravstvenim radnicima, borcima protiv korona virusa. Poklon je stigao u pravo vreme, na godišnjicu početka rada Kovid ambulante. Marko Goloskoković, autor 150 murala sa potpisom “FA”, u izjavi za Valjevska posla kaže da je u planu oslikavanje još nekoliko murala na određenim lokacijama u pomenutom naselju, gde i sam živi. Sa njim smo razgovarali o ideji za mural na Kovid ambulanti, njegovoj simbolici, poruci koju šalje i naravno reakcijama zaposlenih i pacijenata.

Mural na Kovid ambulanti u Novom Naselju, autora Marka Goloskokovića / Foto: Privatna arhiva Marka Goloskokovića

“Pažnja je bitna. Mojih par pokreta četkom samo su mali znak pažnje, a izazvali su toliko reakcija i emocija. Pogotovo je bitna u ovo vreme gde su se danas, kada kazaljka sata vrti brze nego ikada, negde zagubile prave vrednosti i norme. Ne sme da se izgubi osmeh, “dobar dan”, “doviđenja”,” izvolite”, “hvala”… E, pa ovaj mural je samo još jedno hvala”, kaže za Valjevska posla Marko Goloskoković.
Ideja je, kao ističe, bila da se naslika nešto jednostavno, a da ima jaku poruku. “Konkretno identičan mural je urađen u bolnici u Sautemptonu, od strane poznatog street artiste pod pseudonimom Banksy. Odlučili smo se da uradimo repliku tog njegovog murala, što nije prvi slučaj, jer se njegovi radovi prodaju po svetu u hiljadama štampanih primeraka. Mural šalje jasnu poruku koja se “čita” bez ijedne napisane reči na zidu. Jednostavno bilo u Engleskoj, bilo u Beogradu ili Valjevu. Medicinski radnici su heroji ovog doba, Marvel i DC će morati da sačekaju, ali nadam se ne predugo”, poručuje ovaj poznati valjevski “street artist”.

Mural na Kovid ambulanti u Novom Naselju, autora Marka Goloskokovića / Foto: Privatna arhiva Marka Goloskokovića

Marko kaže da je mural prilično jednostavan, nije prevelik površinski i rađen je u crno-beloj varijanti, što nije izikivalo puno sati radi. Reakcije pacijenata i zaposlenih medicinskih radnika u Kovid ambulanti, koje je viđao isključivo u “punoj ratnoj opremi” u skafandaerima i sa vizirima, su skroz pozititivne. “Mural je urađen kao mali znak zahvalnosti njima, a oni su pak pored svih obaveza izlazili i zahvaljivali se i meni i ostalim građanima Novog Naselja koji su pokrenuli inicijativu, uputili poneki aplauz. Svakako bi bio veći broj osmeha da nisu preko lica nosili maske. Neverovatno, ja sam tu proveo nekoliko sati, dok su oni na istom mestu mesecima”, kaže Goloskoković.

Priča nam da su radnici valjevskog Doma zdravlja, koji rade naporan posao u Kovid ambulanti u Novom Naselju bili jako ljubazni i srdačni, da su ga nakon završetka murala, onako u skafanderima, sa rukavicama i maskama, pozvali na sok i kolače. “Ljubazno sam se zahvalio i rekao: “Ne bih, ako ne moram”, što je izazvalo smeh pristunih”, prepričava nam anegdotu Goloskoković.

Autor Marko Goloskoković tokom oslikavanja murala na zidu Kovid ambulante u Novom Naselju / Foto: Privatna arhiva Marka Goloskokovića

Naglašava da je lepo znati da će taj oslikan zid krasiti određeni deo grada, da će verovatno ostati tu i godinama posle njega. “Lepo je kad znaš da su se dvoje prvi put poljubili ispred murala u nekoj zabačenoj ulici, lepo je kad znaš da će neko dete odrastati pored njega ako je u pitanju dečija soba, lepo je kad znaš da će ga videti stotine ljudi i da ćes probuditi nešto u njima, jednostavno indirektno budeš uvučen u dosta života i sudbina”, završava Marko Goloskoković.

Marko Goloskoković, umetnik / Foto: Privatna arhiva Marka Goloskokovića

Direktorka Doma Zdravlja Valjevo Branka Antić kaže da ovaj predivni mural na Kovid ambulanti u Novom naselju ima veliki značaj i simboliku za sve zaposlene koji su dali sve od sebe u prethodnih godinu dana pandemije. Ona se zahvalila autoru i sugrađanima Novog Naselja zahvaljujući kojima je pokrenuta inicijativa. Među njima je i Marko Jovanović, koji ističe da je to njihov skroman doprinos u znak zahvalnosti zdravstvenim radnicima.

“Kada se okupimo da pratimo utakmice fudbalskog kluba iz Novog naselja, tom prilikom se dogovaramo i da uradimo nešto lepo u našem kraju. Pokrenuli smo različite inicijative, prvenstveno ekološke, pa smo se setili da, u skladu sa ovom situacijom, odamo priznanje zdravstvenim radnicima koji zaista ulažu nadljudske napore u poslednjih godinu dana. Naša ambulanta postala je centralno mesto u gradu po pitanju korone i mi smo rešili da uradimo jedan mural. Umetnik koji je oslikao mural, Marko Goloskoković, takođe je naš komšija tako da je sve to jedna lepa lokalna priča”, pojašnjava Marko Jovanović i ističe da su ih mnogi podržali i da im stižu pohvale sa svih strana.

Oslikane zidove i murale našeg umetnika Marka Goloskokovića, prepoznaćete po potpisu “FA”. Do sada je uradio oko 150 murala, voli svoj posao i to se vidi i oseća. Na svojstven način i sa lakoćom uspeva da posmatraču prenese dobre vibracije i pošalje jasnu poruku, bilo da je reć o iscrtavanju Diznijevih iliMarvelovih junaka, Novaka Đokovića ili našeg Ljubu Popovića. Kaže da ga u narednom periodu čeka stadion u Surčinu, srednja škola u Bečeju, nekoliko lokacija u Beogradu, Divčibare i naravno Valjevo i njegovo Novo Naselje. Najavljuje da su pripreme u toku da se na Sedmoj osnovnoj školi oslika ogroman lik Desanke Maksimović po kojoj ova škola u Novom Naselju i nosi naziv.
Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.