Mural, umetnik i njegova muza

Posle pet dana intenzivnog rada, mural na Trgu Desanke Maksimović u centru Valjeva je završen. Njegov autor, pobednik Bosisovog konkursa, mladi beogradski umetnik Andej Žikić Artez (29), koji je svoj umetnički pečat ostavio na mnogobrojnim građevinama širom Evrope, Azije i Južne Amerike, svojim muralom “Budućnost je u tvojim rukama” u našem gradu, šalje poruku koja je univerzalna i primenjiva svuda.

“Sviđa mi se kako se sve uklopilo u okolinu, kolorit se takođe vrlo lepo uklapa. Mislim da samo rešenje murala nije opterećujuće, mural nije sumoran, lagan je, a opet nosi jaku poruku”, komentariše Artez svoj tek završen rad na zidu zgrade preko puta Restorana “Zlatibor”.

image-0-02-05-224ebdc2e4be93ddd3a427a2c632ebef8c3ed9cacef9cbc31a9832a5c91803ee-V

Završen mural

“Pogled žene i devojčice na murlu tera vas da pogledate gde to one gledaju, njihov pogled menja fokus na ono što devojka drži u rukama, a to su znamenitosti Valjeva. Žena na muralu ustvari nosi sadašnji trenutak, dok će dete svojom intervencijom, u ovom slučaju to je sađenje drveta, doneti budućnost ovom gradu”, pojašnjava ovaj dvadesetdevetogodišnjak.

Andrej Žikić Artez

Artez kaže da inače ima teoriju prema kojoj sve može da se završi u periodu od 3 do 5 dana, naravno ako su vremenski uslovi povoljni i ako sve štima u organizacionom smislu. Kad već spominjemo organizatora, Artez je prezadovoljan kako je Bosis, kao firma koja je raspisala konkurs i koja Valjevu poklanja ovaj mural, osmislila i u delo sporvela sve vezano za ovaj projekat i da mogu da joj pozavide mnogi festivali.

“Ja sam prethodnih pet dana uživao. Fokusirao sam se samo na crtanje, jer je Bosis brinuo o svemu ostalom. Često se dešava na festivalima da stvari zaškripe, na primer ne radi lift-mašina ili skela nije dobro postavljena. Ceo organizacioni deo u ovom projektu bio je na stvarno zavidnom nivou. Nisam toliko iznenađen koliko sam srećan što je sve funkcionisalo kako treba i mislim da je to standard koji bi svi trebalo da primenjuju”, kaže ovaj vredni i harizmatični momak, naglašavajući da mu je prilikom oslikavanja ovog murala bilo jako bitno da ostane u svom stilskom okviru, koji opisuje kao miks foto realizma i ilustracije.

 

image-0-02-04-a58d2c6700dd38982fab0db1035fcb6f59f46ee221a43da5c7bdb5ba3f7985fb-V

Na pitanje kako su ga prihvatili Valjevci i kakvi su bili komentari prolaznika, Artez odgovara da su ga komšinice iz zgrade, na kojoj je oslikavao mural, nudile kafom i da su svi komentari prolaznika bili pozitivni i da su svi počinjali sa “jaooo”!

“Deluje mi da su Valjevci zadovoljni, a neko je čak zanimljivo prokomentarisao da je budućnost Valjeva u ženskim rukama”, kraže kroz smeh Andrej, koji je svoj prvi mural sa slikom petla koji drži mali cepelin uradio na zidu arhitektonskog fakulteta u Bukureštu na temu “Find Your Way to Fly” (Pronađi svoj način da (po)letiš). Do sada je uradio oko 30 murala na površinama preko 50 m2 i autor je oko 600 radova na zidovima manjih formata. Radovi ovog momka, arhitekte po struci, koji u svetu Street Art-a važi za jednog od naših najboljih i najvrednijih “uličnih crtača”, nalaze se u Berlinu, Helsinkiju, Rimu, Parizu, Zagrebu, Bukureštu, Nju Delhiju, Sao  Paolu i drugim gradovima širom planete.

Mural 2

“Intervenisanje u javnom prostoru je ono što volim da radim i zadovoljan sam svakim radom koji je završen i koji jednostavno živi… A, ako uspem da inspirišem druge svojim delom, onda znam da sve ovo što radim ima smisla. Što se toga tiče mislim da sam na dobrom putu. Težim ka tome da dodatno razvijem svoj stil, da pronađem tu žicu koja je unikatna, koja je samo moja”, pojašnjava Artez, koji od 2013. godine isključivo živi od svog umetničkog rada i angažmana.

Kad porastem biću Artez!

Najverniji posmatrač i pomni pratilac svakog Artezovog poteza bila je naša mala sugrađanka Maša Simić (5,5), koja je odlučna u želji da postane umetnica.

“Svaki dan dolazim na Trg da pijem sokić, ali kada sam primetila da se crta na zidu zgrade, onda sam počela da dolazim da gledam mural. Puno mi se dopada i ja sad svaki dan crtam murale na papiru”, kaže mala Maša pokazujući nam svoje radove.

dav

“Ja inače crtam malo drugačije murala, kod mene je devojka sa puštenom kosom i crtam malo veće drvo”, pojašnjava nam petogodišnja Maša Simić razliku njenih i Artezovog murala.

dav

“Mural na papiru” Maše Simić sa devojkom duge kose i velikim drvetom

Maša se drugog dana izvođenja murala odvažila da Arteza pita da je popne u lift-mašinu kako bi videla mural izbliza i dodirnula ga.

“Super je bilo kada sam dodirnula mural, a Artez mi je dozvolio da malo bojim nogu žene koju je nacrtao”, oduševljeno priča Maša, koja je svoje murale na papiru poklonila naravno svom novom drugaru Artezu.

image-0-02-04-2f6944f406814d0f33e8c2be5aa04b95c747d7a12ab66291d36889927c3ff0d6-V

Maša sa autorom murala i HR menadžerkom Bosisa u lift-mašini

 

Devojka sa murala!

“Uvek se trudim da crtam osobe koje poznajem, jer meni je to dodatni izazov da “skinem” karakter osobe koju lično znam”, kaže Artez i objašnjava da je “žena sa murala” ustvari njegova devojka Milica, a “devojčica na muralu koja drži drvo” njena sestričina.

Lik Milice Đorđević, Artezove devojke i muze nalazi se za sada na tri murala, u Bombaju, Beogradu i sada u Valjevu. Otkako su zajedno, Milica ga verno prati i pomaže mu maksimalno tokom izrade murala.

Manekenka

Model Milica Đorđević, Artezova devojka i muza

“Usled bavljenja modelingom živela sam u Indiji tri godine, a Andrej i ja smo se upoznali u Bombaju prošle godine, kada je došao da odradi privatan posao oslikavanja za jednog klijenta u Indiji. Bila je to ljubav na prvi pogled”, priča Milica (25), čije će lice Valjevci svakog dana gledati na muralu.

296848_143900055703134_3129121_n

Milica Đorđević poznata je domaćoj publici od pre šest godina učešćem u rijaliti programu Srpski top model na TV Prva. Završila je kao trećeplasirana u ovom izuzetno praćenom rijalitiju visoke produkcije. Pored modelinga, kojim se bavi od svoje 19 godine, Milica divno peva i piše Soul i R&B pesme. Sa jednom indijskom kućom već ima ugovor koji ističe u oktobru mesecu, nakon čega će početi da radi intenzivnije na ostvarenju svog muzičkog sna. Koliko je ona Andreju muza, toliko je on njoj inspiracija za njene pesme i muziku.

13336026_1063445637081900_1669587056676668969_n

Andrej Žikić Artez pozvan je na 7 festivala i nekoliko izložbi do septembra meseca. Posle Valjeva, putuje u Zagreb na internacionalni festival Meeting of Styles, a potom odlazi Rusiju, na I Festival murala u gradu Iževsku.

received_1380370092056118

Marija Petrović-Marković

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.