Muzika zbližila Velenje i Valjevo

Trend koncertnih gostovanja van Valjeva, MŠ „Živorad Grbić“ nastavila je i ove godine, realizacijom koncerta u Velenju, 12. oktobra. Saradnja između muzičkih škola Valjeva i Velenja, započeta prošlog decembra, svoj nastavak je doživela u periodu od 11. do 13. oktobra, kada je 21 učenik i 5 profesora valjevske muzičke škole, umetničku muziku svog grada predstavilo na koncertu „Muzika zbližava“ u saradnji sa kolegama iz Glazbene šole „Fran Korun Koželjski“.

„Boravak u Velenju je svakako iskustvo značajno iz nekoliko razloga“ izjavila je direktorka valjevske Muzičke škole, mr Suzana Radovanović Perić. „Najpre, ova saradnja predstavlja unapređivanje odnosa Valjeva i Velenja i na polju kulture. Činjenica da je velenjska muzička škola jedan od najatraktivnijih i najrespektabilnijih centara muzičkog obrazovanja u ovom delu Evrope ali i jedna od najznačajnijih kulturnih institucija Slovenije, motivisala je valjevsku muzičke školu da inicira program koji bi nas povezao. Muzika je naša zajednička definicija i potpuno je prirodno upravo kroz nju prezentovati mladi umetnički potencijal Valjeva i Velenja. Kao pedagozi ali prvenstveno umetnici,
veoma se trudimo da kreiranjem ovakvih programa javnosti ali i zvaničnicima naših gradova, pokažemo kvalitet i kreativnu snagu koju obe institucije imaju a koja svakako zaslužuje da bude i prepoznata kao značajan resurs za kreiranje umetničkog ambijenta obe sredine. Najpre valjevski koncert „Bliski susret muzikalne vrste“ održan u decembru 2016. a onda i koncert „Muzika zbližava“ jesu oni svetli trenuci koji inspirišu dalje razvijanje škola ali i unapredjuju imidz kulture oba grada i svakako čine da kontakt Valjeva i Velenja bude još čvršći i plodotvorniji“, tvrdi Suzana Radovanović Perić.


Na koncertu u koncertnoj Sali velenjske muzičke škole, nastupili su flautistkinje Marija Obradović i Anica Mićić (klasa: prof. Aleksandar Burkert) kao i violinistkinja Nikolina Gavrić (klasa: prof. Angelina Novaković) uz klavirsku saradnju prof. Milice Prodanović. Predstavljanje Valjevaca zaokruženo je nastupom ansambla „Flautissimo“ i muziciranjem kamernog gudačkog orkestra „Feniks“ pod dirigentskom palicom mr Snežane Stevanović. Koncert je završen glamuroznim nastupom zajedničkog simfonijskog orkestra dve škole. Preko 70 mladih muzičara zvučalo je kroz „Finlandiju“ Jana Sibelijusa i obradu slovenačke narodne pesme „ Lepe ste, ve karavanke“. Pored koncerta,
valjevski mladi i malo stariji muzičari iz MŠ „Živorad Grbić“ posetili su Velenjski muzej, Velenjsko jezero ali i uživali u zvaničnom prijemu u gradskoj kući na poziv gradonačelnika Velenja, gospodina Bojana Kontiča.

Odlazak MŠ „Živorad Grbić“ u Sloveniju realizovan je zahvaljujući donacijama firmi „Gorenje“, „Krušik“ i „Dunav Osiguranje“ ali i dragim prijateljima valjevske muzičke škole, dr Zoranu Jokiću, Aleksandru Djukiću i Suzani Tofilovski.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.