Na autoputevima ubuduće 130 kilometara na čas

Vlada Srbije odlučila je danas da dosadašnja najveća brzina na autoputevima od 120 km/h bude povećana na 130 kilometara na sat.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima omogućena je brzina do 130 km/h na autoputu, a ovaj zakon se donosi da bi se uskladila rešenja koja se odnose na ograničenje brzine na autoputu sa većinom zemalja Evropske unije, saopšteno je nakon sednice Vlade Srbije.

Ovakvu meru najavila je još prošle godine potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, rekavši da to treba uskladiti sa evropskim zemljama.

Ona je tada rekla da Srbija može da poveća tu brzinu na autoputu pošto se puno ulaže u održavanje.

“Imamo, zaista, moderan autoput i pokrenuću to pitanje”, dodala je.

Inače, nedavno je na svim autoputevima u Srbiji počelo kažnjavanje vozača na osnovu merenja srednje brzine. U prvih nekoliko sati od početka primene na šest velikih naplatnih stanica kažnjeno je oko 70 vozača, koji su prekoračili dozvoljenu srednju brzinu od 120 km/h.

Direktor policije Vladimir Rebić je tim povodom obišao naplatnu rampu “Vrčin” kod Beograda i potvrdio da će svi koji prekorače brzinu, makar i za jedan kilometar na sat, morati da plate kaznu.

“Ne postoji način da mi ne primenimo važeće propise koji dozvoljavaju maksimalnu brzinu od 120 km/h, tako da ne postoji ta tolerancija”, rekao je Rebić novinarima 27. aprila.

Inače, srednja brzina se meri na osnovu vremena prolaska od jedne do druge naplatne rampe.

Ovo su aktuelna ograničenja brzine na autoputu u većini evropskih država:

Valjevo
S tim da je u Austriji predlog da se maksimalna dozvoljena brzina poveća na 140 kilometara na sat, a u Velsu su je na nekim deonicama nedavno smanjili na 80 km/h.
Izvor: Mondo.rs
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.