“Na predstojećim izborima gospodar Srbije Aleksandar Vučić bira opoziciju”

Odbornička grupa Demokratske stranke održala je poslednju konfereciju u ovom skupštinskom sazivu, na kojoj su odbornici Milka Erić i Duško Rakić sumirali rad i uspešnost gradske vlasti u prethodne 4 godine. Oni su se osvrnuli na rad Skupštine grada, na predizborne kampanje SNS-a i SPS-a, ali i na kampanju bojkota za koju se demokrate zalažu.

Odbrnici DS-a Milka Erić i Duško Rakić / Foto: Valjevska posla

Duško Rakić je konstatovao da je u Valjevu danas mnogo gore neko što je to bilo u periodu pre 4 ili 8 godina. Vlast je, kako je rekao, obećavala čuda i najbolje budžete u istoriji, a istina je da za 4 godine nisu imali nijednu ozbiljnu investiciju. Gradska vlast je, prema njegovim rečima, bila puna afera, problematičnih odluka i aktivnosti koje su bile štetne ili sumnjive po rezultatima i načinu izvođenja.

“Nisu sredili Industrijsku zonu, nisu doveli nijednog investitora i nije rešavan problem aerozagađenja. Sad imamo kampanju koja je slična prošloj kampanji, u kojoj isti ti ljudi obećavaju iste stvari, a ustvari 8 godina nisu uradili ništa. Vlast nije imala nikakvu ideju o tome sa kojim kapacitetom treba vladati i u kom pravcu treba da ide vladavina, o čemu svedoče kadrovska rešenja, koja su se stalno menjala. Zato pozivamo građane Valjeva, pošto nemaju nikakav izbor, da bojkotuju ove izbore, do nekih novih i boljih uslova u kojima će izbori biti i pošteni i fer, i u kojima će biti data šansa svakoj političkoj opciji da bude na javnoj sceni”, rekao je Duško Rakić.

Duško Rakić, odbornik DS-a / Foto: Valjevska posla

On se ovom prilikom osvrnuo i na predizborne kampanje koje vode vladajuća SNS i SPS. “Srpska napredna stranka u kamoanji obećaba neke uopštene stvari i poziva se na Aleksandra Vučiča kao da će on biti gradonačlenik Valjeva. Sa druge strane socijalisti, koji su u dobroj meri prepisali program Demokratske stranke, i koji obećavaju da će uraditi nešto za šta se nisu zalagali prethodne 4 godine”, istakao je Rakić.

Milka Erić, odbornica DS-a / Foto: Valjevska posla

U osvrtu na rad Skupštine grada Valjeva, Milka Erić je naglasila da je Skupština odgovorna za loše stanje u gradu, za (ne)rad, korupciju, sumnjive afere, kadrovska rešenja “koja nisu povela napred, nego grad stalno vraćala unazad”. Prema njenom mišljenju, Skupština grada nije bila mesto dijaloga i rasprave, već mesto gde je malobrojna opozicija bila vređana, napadana, prekidana za govornicom, ometana i opominjana za vreme. Navodi da nije bilo moguće kontrolisati izvršnu vlast, kandidovati predloge i ostvariti javne rasprave, i da su demokratska stranka i još neke partije slušajući glas pobunjenog dela građana, doneli odluku da napuste taj privid parlamentarnog života i da ne učestvuju u radu takve Skupštine.

“Izvan skupštinske sale pokušavali smo da saopštenjima i konferencijama za medije, ali i tribinama u Valjevu razgovaramo na teme o kojima se na skupštinskim zasedanjima nije moglo govoriti. Želeli smo da građanima Valjeva pružimo priliku da politiku ponovo promišljaju, a ne da od nje dižu ruke razočarani, ravnodušni i bezvoljni. Koliko smo u tome uspeli, nije naše da sudimo, činili smo ono što smo mogli. I u narednom periodu će Demokratska stranka nastaviti na taj način da učestvuje u političkom životu. U Skupštini nas neće biti, to je odluka koja ima svoju težinu i imaće svoje posledice, ali mi smo spremni da prihvatimo posledice koje dolaze sa takvom odlukom, koja će svakako otežati rad i nama i drugim opozicionim partijama. Ali, to je jedino rešenje u ovom trenutku”, naglasila je Milka Erić.

Odbornica Demokratske stranke je još kazala da mi živimo u zarobljenoj državi i da je Srbija u potpunoj vlasti jednog čoveka – predsednika Aleksandra Vučića.

“U Srbiji danas svaki kandidat za odbornika ili poslanika kao protiv kandidata ima jednog čoveka – Aleksandra Vučića. Na ovim izborima se bira opozicija, gospodar Srbije bira opoziciju. Koliko će oni koji su istinski kritičari ovog režima i borci protiv ovog režima ući u skupštine veliko je pitanje. Da će uči oni koji jesu po meri vladajuće stranke, to je svakako. U takvim parlementima opozicija će biti dekor i njena uloga će biti samo da pravi privid demokratije, a od demokratije i parlematraizma neće biti ništa”, ocenjuje Milka Erić.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.