Na “punoletnom” SPREG-u učestvovaće preko 170 izlagača iz preko 50 gradova i opština, najavljen povratak DTL-a!

U četvrtak počinje osamnaesti po redu Sajam privrede Zapadne Srbije SPREG i trajaće tri dana, od 6. do 8. aprila. Regionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća Zapadne Srbije i valjevska agencija “Gatti”, kao organizatori Sajma, najavljuju učešće preko 170 izlagača iz preko 50 gradova i opština iz Srbije, uz par izlagača iz Slovačke i Hrvatske. Novina u odnosu na prošlu godinu je ta što je broj izlagača povećan za oko 20%, da će izložbeni prostor “Omni centra” ponovo biti u punom kapacitetu sa pokrivenšću oko 4.000 m2, sa velikim otvorenim izložbenim prostorom, dve izložbene hale i trećom halom za propratna dešavanja, kao i da se ove godine na SPREG vraća DTL i Europrom, kao domaćini hale “Domaća priča”. Ovogodišnji “punoletni” SPREG svečano će u četvrtak, 6. aprila, u 10 časova, otvoriti Ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislav Momirović. U petak, 7. aprila, biće održan Sajam zapošljavanja (od 10h do 13 h), nakon čega slede i dva predavanaja za predstavnike poslodavaca u saradnji sa profesorima Univerziteta Singidunum i Akademije strukovnih studija Zapadna Srbije. Od propratnih dešavanja, u okviru hale “Domaća priča” i štanda DTL-a, biće realizovan veliki broj aktivnosti namenjenih posetiocima raznih starosnih grupa, od prezentacija i promocija, preko radionica i degustacija do raznih darovanja.

SPREG-2023-4

Sa konferencije za medije povodom najave 18. SPREG-a

Na konferenciji za medije upriličenoj u susret 18. SPREG-u, Jovan Grujić iz agencija “Gatti”, podsetio je da ova sajamska manifestacija skoro dve decenije promoviše domaću proizvodnju i nastoji da pomogne malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima da se afirmišu i poboljšaju svoje poslovanje, pa će i na predstojećem SPREG-u oni činiti najveći deo izlagača, uz predstavnike lokalnih samouprava, stručna udruženja i organizacije. On je naveo da će prema preliminarnom spisku biti 90 štandova i to u Hali 1 – 49 i u Hali 2 i na otvorenom 20 štandova. Što se tiče broja izlagača po halama, u Hali 1 biće prisutno 105 izlagača, u Hali 2 – 45 i na otvorenom 20, što ukupno čini 170 izlagača.

“To je nekih 20% više nego što je to bilo prošle godine, s tim što moram da napomenem da ove godine imamo manje grupnih, odnosno više pojedinačnih štandova. Proizvođači čine blizu 68% svih izlagača, a oko 32,5% su trgovina i usluge. Na otvorenom, kao i uvek, biće interesantna ponuda za farmere. Očekujem rekordan broj izloženih traktora, poljoprivredne mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju i to je ono što je prethodnih godina, zaista, privuklo veliku pažnju i stavrno bilo značajan činilac i deo Sajma SPREG. Svake godine se taj broj izlagača koji su direktno vezani za poljoprivredu povećava, što je, naravno, dobra stvar. Pretposatvaljam da je uzrok tome i to što Grad Valjevom odnosno preduzeće “Agrorazvoj” opredeljuje sve više sredstava za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, koje ove godine iznosi 100 miliona dinara i to je zaista sjajna prilika za farmere da na jednom mestu pogledaju kompletnu ponudu onoga što može da se nabavi uz subvencije. Pored poljoprivrede, na otvorenom izložbenom prostoru će biti prisutna i četiri naša rasadnika, dve auto kuće, oprema za navodnjavanje i drugi izlagači”, naveo je Jovan Grujić.

Jovan-Grujicic-2

Jovan Grujić, agencija Gatti

Pored Zrenjanina, koji je tradicionalno svake godine na SPREG-u, organizovano, uz podršku lokalnih samouprava, turističkih organizacija i udruženja preduzetnika, izlažu i opštine iz Kolubarskog okruga: Ljig, Osečina i Mionica, kao i privredni predstavnici iz Bogatića, Priboja, Odžaka i Opštine Bač, a po prvi put učestvovaće i privrednici iz Bačkog Petrovca. Sajamski debi imaće i valjevska kompanija Valy, koja važi za jednog od pet najvećih poslodavaca na teritoriji grada Valjeva. I ove godine Grad Valjevo, kao pokrovitelj manifestacije, imaće kao domaćin svoj gradski štand, zajedno sa Turističkom organizacijom Valjevo. Prema Grujićevim rečima, valjevsko preduzeće “Agrorazvoj” pomoći će nekoliko malih lokalnih firmi tako što će biti zastupljeni na njihovom štandu.

Ove godine, Domaći trgovinski lanac (DTL) vraća se na SPREG posle trogodišnje pauze zbog korona virusa. DTL će zajedno sa kompanijom Europrom biti domaćini u hali simbolično nazvanoj “Domaća priča”. Bojana Perić, direktor marketinga kompanije Europrom, najavila je na konferenciji za novinare, veliki broj aktivnosti namenjenih svim posetiocima, kao i da će prvog dana Sajma, na štandu DTL-a imati priliku da ugoste preko 150 privrednika iz cele Srbije, što će biti praćeno lepim i prigodnim kulturno-umetničkim programom.

“Sama srž naše hale, ona osnovna poruka i ideja ostaju isti. U hali sa simboličnim nazivom “Domaća priča”, čiji su domaćini DTL i Europrom i ove godine će se na jednom mestu, u isto vreme predstaviti i domaći proizvođači i domaći trgovci. Osnovna poruka cele hale je “Domaća priča –  Naše nama vredno”. Sve aktivnosti koje se budu odigravale u pomenutoj hali tokom sva tri dana Sajma biće usmerene na negovanje i promovisaje pomenute poruke”, kazala je Bojana Perić i osvrnula se na priču domaćih proizvođača:

“Ove godine će se predstaviti kako nacionalni domaći brendovi, tako i predstavnici malih i srednjih lokalnih i regionalnih domaćih proizvodnji i svima njima u fokusu će biti kvalitetan domaći proizvod. Kada govorimo o domaćim trgovcima, prisutni će biti predstavnici svih 14 članica DTL-a. Tokom prvog dana Sajma, ubrzo nakon svečanog otvaranja, na štandu DTL-a imaćemo priliku da ugostimo preko 150 privrednika koji nam dolaze u gosti iz cele Srbije, a sve to biće praćeno jednim lepim i prigodnim kulturno-umetničkim programom, sa ciljem da se stavi pečat tradicije na celu ovu priču i da se na zaista lep način zaokruži cela ova ideja o negovanju i čuvanju onoga što je naše, onoga što je vredno i kvalitetno, svega onoga što zovemo domaće”, istakla je Bojana Perić.

Bojana-Peric

Bojana Perić, direktor marketinga kompanije Europrom

U okviru hale “Domaća priča” i štanda DTL-a, kako je najavila Bojana Perić, biće realizovan veliki broj aktivnosti za sve posetioce. Na svim štandovima domaćih proizvođača biće organizovan veliki broj promocija, degustacija, darovanja. Takođe će biti organizovan veliki broj prezentacija i radionica namenjenih mlađim sugrađanima sa temom buđenja svesti o negovanju i čuvanju svega onoga što je naše domaće, naše. Perič je na kraju izrazila verovanje da će celokupna “Domaća priča” koju su DTL i Europrom pripremili za ovogodišnji SPREG biti izuzetno sadržajna i da će posetioci provesti kvalitetno vreme tokom sva tri dana Sajma.

M.P.M

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.