NA TERENIMA KK “DODIR PRIRODE” ODRŽAN TURNIR U 3D STRELIČARSTVU

Danas je na terenima Konjičkog kluba “Dodir prirode” u Donjoj Grabovici a u organizaciji valjevskog Streličarskog udruženja “Vitezovi-S”, održan prijateljski 3D turnir, 12 mesta, 2 kruga 2 strele. Na turniru je učestvovalo 67 takmičara u svim kategorijama iz cele Srbije. Na stazi dužine 750m postavljeno je 12 meta gde su takmičari dva puta obišli pomenutu razdaljinu. Takmičari su podeljeni na kategorije veterana, seniora, pionira i mlađih pionira. U zavisnosti od luka kojim se gađa svaka od kategorija je imala svoje predstavnike koji su na osnovu osvojenih bodova rangirani na kraju takmičenja.

strelicarstvo-1-valjevo

Pored metnog streličarstva, koje je i Olimpijska disciplina, i streličarstva u polju, 3D streličarstvo ili maketno streličarstvo je izuzetno atraktivna disciplina i sastoji se u gađanju maketa životinja, koje su u prirodnoj veličini i takođe na nepoznatoj distanci. Ova disciplina je i najatraktivnija, jer pored toga što streličar prolazi stazu, koja u većini slučajeva ide kroz šumu, ova disciplina je i neka vrsta simulacije lova.

strelicarstvo-2-valjevo strelicarstvo-3-valjevo

Donja granica udaljenosti makete nije određena, dok je gornja, za one koji ne koriste nišan 35, a za one sa nišanom 45 metara. Bodovanje se vrši u zavisnosti od udaljenosti pogotka od vitalnih organa životinje čija se maketa gađa i boduje se sa 11, 10, 8 i 5 poena.

strelicarstvo-5-valjevo strelicarstvo-8-valjevo

Inače, streličarstvo u Srbiji ima dugu tradiciju. Srpski streličari su bili presudni faktor u bici kod Velbužda 1330. godine, u kojoj je srpski kralj Stefan Dečanski porazio trupe bugarske carevine.
Po freskama iz manastira Dečani i Manasija, srpski streličari su koristili kratke lukove (oko 1 metar), koje su nosili zajedno sa strelama u posebnom tobolcu, kako bi mogli da koriste i drugo oružje. Naslednik Stefana Dečanskog, car Dušan Silni je za svoje vladavine (1331-1355) organizovao turnire u streličarstvu, a tu tradiciju je nastavio i Despot Stefan Lazarević (1403-1427), organizujući Uskršnje i Vidovdanske turnire.

Krajem 19. veka, streličarstvo se svrstava u grupu tzv “belih sportova” i biva sastavni deo drugih Olimpijskih igara u Parizu 1900. godine. Nakon pojavljivanja na još tri Olimpijade (1904., 1908. i 1920.), streličarstvo je izbačeno sa programa Olimpijskih igara zbog neujednačenih i zbunjujućih pravila.

strelicarstvo-6-valjevo

Osnivanjem Međunarodne streličarske federacije (FITA) 1931. i donošenjem jedinstvenih pravila takmičenja, streličarstvo 1972. godine ponovo postaje Olimpijski sport. Streličarski savez Jugoslavije je osnovan 1965. godine, a dve godine kasnije postaje član FITA organizacije, čime je i Srbija u kontinuitetu član FITA skoro 60 godina.

Sreten Pantelić

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.