Nagrada valjevske Biblioteke uručena Stevanu Tontiću za knjigu putopisa “Ta mjesta”

Nagrada za najbolju knjigu putopisa objavljenu na srpskom jeziku za izdavačku sezonu 2017/2018. godine, koju dodeljuje valjevska “Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović”, uručena je u Brankovini na završnici manifestacije “Ljubini dani” Stevanu Tontiću za njegovu knjigu putopisa “Ta mjesta”. Podsećanja radi, prethodni dobitnici su: Milisav Savić, Radmila Gikić Petrović, potom Ljubomir Simović, dok je prošlog septembra u Brankovini Nagrada “Ljubomir P. Nenadović” uručena Laslu Blaškoviću, koji je takođe prisustvovao ovogodišnjoj svečanosti.

Direktorka valjevske Biblioteke Violeta Milošević i laureat ovogodišnje Nagrade za najbolju knjigu putopisa Stevan Tontić na svečanosti u Brankovini (foto: Dragan Krunić)

Obraćajući se prisutnima u prijatnom okruženju pesnik, pisac i prevodilac Stevan Tontić interesantno se zahvalio na uručenju nagrade, uz očigledno divljenje Nenadovićima. “Rijetki su slučajevi da najbliži srodnici, otac i sin, ostave tako značajan trag u jednoj književnosti kakav su u srpskoj književnosti ostavili Prota Mateja i Ljubomir Nenadović. Protini Memoari predstavljaju jedinstveno važno svjedočanstvo jednog od vodećih ustanika protiv turske vlasti, a Ljubomirova putna pisma iz evropskih zemalja učinila su da putopisni književni žanr dobije i kod Srba na popularnosti i ugledu. Pri ponovljenoj lektiri njegovih Pisama iz Italije i Pisama iz Nemačke otkrio sam koliko je Nenadović bio na visini svoga vremena, otvoren, demokratičan, kritički nastrojen, duhovit, ukratko – moderan prosvijećeni duh u svakom pogledu. Stoga se, kao dobitnik nagrade koja nosi njegovo ime, osjećam veoma počašćenim. Primajući ovaj neočekivani dar, zahvaljujem članovima žirija na njihovoj odluci i valjevskoj Matičnoj biblioteci “Ljubomir Nenadović” koja nagradu dodjeljuje. Ovo je za mene posebno lijep dan u Brankovini, koja se, uz Nenadoviće, diči kao rodno mjesto i najveće srpske pjesnikinje. U najkraćem, Nenadović se i danas čita kao svestrano obrazovan, radoznao, moderan, izuzetno zanimljiv putopisac”, bilo je obraćanje književnika Stevana Tontića, čije prozno – poetsko delo “Ta mjesta” kao jedinstvena celina objedinjava priče iz Sarajeva i Berlina, putopise iz Jerusalima i Jermenije.

Obraćanje pisca Stevana Tontića, dobitnika ovogodišnje Nagrade za najbolju knjigu putopisa na svečanosti u Brankovini (foto: Dragan Krunić)

Žiri u sastavu profesor dr Mihajlo Pantić, koji je i predsednik žirija, zatim profesor dr Radivoje Mikić i urednik časopisa “Putopis” Vladimir Šekularac obrazložio je odluku naglasivši sledeće: “Može se reći da se dublji smisao Tontićevih putopisa otkriva u nastojanju da književni tekst ne bude samo svedočanstvo o ličnoj drami i udesu, već da on dobije i širi smisao: da bude slika jednog vremena i užasa koje je to vreme stavilo pred pojedince i narode”.

Pisci Laslo Blašković, Stevan Tontić i Radovan Beli Marković (sleva na desno) na svečanosti uručenja Nagrade za najbolju knjigu putopisa u Brankovini (foto: Dragan Krunić)

Kako već petogodišnja tradicija nalaže, program je održan u porti Crkve Svetih Arhangela zadužbine Nenadovića u Brankovini. Direktorka Biblioteke Violeta Milošević govorila je o želji da se ova manifestaciju razvija i da dodela Nagrade za najbolji putopis postane povod okupljanja što većeg broja Valjevaca, ali i drugih gostiju iz Srbije, u Brankovini, postojbini Ljubinoj i drugih Nenadovića. “Znameniti ljudi koji su obeležili kulturu Srbije, najbolji su brend Valjeva, a porodica Nenadović je ostavila dubok trag u kulturi, istoriji i politici Srbije i Valjeva i mi smo dužni da se staramo o tom kulturnom nasleđu”, rekla je Violeta Milošević.

Brankovina – dodela Nagrade za najbolju knjigu putopisa koju dodeljuje Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” Valjevo (foto: Dragan Krunić)

Pored prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade, Lasla Blaškovića, predstavnika ovdašnjih ustanova kulture i obrazovanja, u Brankovinu su pristigli i učenici srednjih i osnovnih škola iz Valjeva i Brankovine. Oni su prisustvovali svečanoj ceremoniji, a druženje je nastavoljeno uz kviz, novinu koja je poslužila da se na zabavan način, ali u takmičarskom duhu, proveri znanje srednjoškolaca o putopisnim knjigama koje su u prethodnom periodu Nagradu dobile. POred toga, ove godine uneta je još jedna novina radi potpunije promocije Brankovine i valjevskog kraja.

“Ove godine posetiocima manifestacije poslužili smo koktel “Ljuba Nenadović”, osvežavajući alkoholni napitak sa blagom aromom neizostavne maline iz Brankovine. Obzirom da je osnov koktela malina, sveža, kao i ceđena u sok, potom mineralna voda uz neznatan dodatak votke, koktel je uneo umerenu dozu šarma u raspoloženje učesnika programa održanog u Brankovini”, kazala je Violeta Milošević.

Brankovina – dodela Nagrade za najbolju knjigu putopisa koju dodeljuje Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” Valjevo (foto: Dragan Krunić)

U ime Grada Valjeva prisutne je pozdravio član Gradskog veća Dejan Bogojević. “Putovanja kroz književno delo se umnožavaju i prožimaju na opštu radost pisaca i čitalaca. Književne nagrade se dodeljuju umetničkom delu koje se izdvojilo po odluci žirija. Današnjem dobitniku želim dobro društvo u krugu prethodnih i budućih laureata, koji će svojim delima nagradi udahnuti istinsku vrednost i prepoznatljivost”, rekao je Bogojević.

Član Gradskog veća Dejan Bogojević u svom obraćanju na svečanosti uručenja Nagrade za najbolju knjigu putopisa u Brankovini (foto: Dragan Krunić)

Svečanost je upotpunjena muzičkim segmentima, pesmama koje su pevali članovi hora Prve osnovne i nastupom flautistkinje Mine Radić uz klavirsku pratnju Andrijane Božić. U kvizu tokom kog su se nadmetali srednjoškolci o romanima pređašnjih dobitnika Nagrade “Ljubomir P. Nenadović” najbolji su bili učenici Valjevske gimnazije.

Mina Radić – flauta i Andrijana Božić – klavir (foto: Dragan Krunić)

Članovi hora valjevske Prve osnovne škole na svečanosti u Brankovini (foto: Dragan Krunić)

Stevan Tontić, ovogodišnji dobitnik Nagrade “Ljubomir P. Nenadović” za knjigu putopisa “Ta mjesta”, rođen je u Grdanovcima kod Sanskog Mosta, studirao je u Sarajevu odakle je 1993. izbegao u Nemačku. U Sarajevo se vraća 2001. godine, ali od 2014. živi i radi u Novom Sadu. Njegova dela su prevođena na mnoge strane jezike, Tontić je dobitnik brojnih domaćih priznanja, kao i nagrade “Bavarske akademije lepih umetnosti” i nagrade “Književnost u egzilu” grada Hajdelberga.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.