Nagrađeni najbolji strip autori

U galeriji Centra za kulturu održan je Drugi valjevski strip festival u okviru kojeg su dodeljene nagrade najboljim autorima, a otvorena je i Međunarodna izložba stripa pod nazivom “Div junaci” u okviru koje su predstavljeni radovi 80 umetnika iz 10 zemalja: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Kanade, Rusije, Urugvaja i Srbije.

Prema jednoglasnoj odluci tročlanog žirija u sastavu upravnika Centra za umetnost stripa Beograd i predsednika žirija Zorana Stefanovića, akademskog slikara Milivoja Kostića i multimedijalnog umetnika Dejana Bogojevića, Gran pri Drugog valjevskog strip festivala dodeljen je Nebojši Vasiliću za rad “Div junaci”, prema kojem je i nazvana Međunarodna izložba kojom je opočela ova manifestacija. Prva nagrada uručena je Nikoli Radosavljeviću autoru stripa “Umorna”. Drugonagrađeni su Aleksandar Stevanov i Katerina Nikolovska za “Mačor koj sakaše da stane kral na svetot”, dok su treću nagradu osvojili Marko Šerer i Senka Milutunović za rad “Kako naslikati portret ptice” (po Žaku Preveru). Nagrada za pripovedanje pripala je Vedadu Šabanadžoviću za “Život je bajka”, a Nagrada za likovnost Miljani Tešović za autorski strip “Veze”. Goran Novakov je sa svojim radom “Blistavi” osvojio Nagradu za satiru, a Nagrada za društveni angažman otišla je u ruke Željka Obrenovića i Željka Vitorovića za “Karton siti”. Goran Furnović za strip “Gospodin” osvojio je Nagradu za alternativni izraz, a autorke stripa “Nadomak cilja” Sara Živković, Ana Živković i Margareta Milenković ponele su Nagradu za negovanje tradicije. Nagrada za najboljeg mladog autora pripala je Jovanu Đorđeviću za “Ko zna?!”.

“Zadovoljan sam odzivom velikog broja strip autora, ali i visokim kvalitetom njihovih ostvaranja. To samo pokazuje da Valjevski strip fest, na samom svom početku, postaje značajna manifestacija 9. umetnosti, kako u zemlji, tako i u međunarodnim okvirima. Zainteresovanost autora i njihov dolazak u Valjevo na prijem nagrada govori u prilog o nivou kvaliteta zadatog za sve nas. Ovom prilikom se zahvaljujem svim učesnicima, svim dobitnicima nagrada i posebnih priznanja. Zahvaljujem se čoveku koji nam je svojom stručnošću i posvećenošću pomogao, to je Zoran Stefanović, predsednik žirija, upravnik Centra za umetnost stripa iz Beograda. Bez pomoći Grada Valjeva do realizacije ovog festivala ne bi ni moglo doći, s toga ogromna zahvalnost na pomoći i razumevanju”, rekao je Dejan Bogojević, umetnički direktor festivala i dodao da je tokom večeri organizovano i anonimno glasanje publike koja je izabrala strip koji je na njih ostavio najjači utisak, a to je strip “Umorna” Nikole Radosavljevića.

Pored Međunarodne strip izložbe, u okviru festivala je otvorena i Izložba dečjeg stripa. U svečanosti otvaranja festivala nastupili su polaznici Škole bubnjeva Branka Popovića, pesmu o Zagoru čitala je Ana Novaković, a kazivani su haiku stihovi Milivoja Kostića, Jovanke Božić, Zorana Antonijevića, Branislava Brzakovića i Franka Bušića, kao i pesma Katarine Fiamengo.

M.P.M.

.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.