Najbolji festival u regionu

U nedelju je okončan trodnevni međunarodni Festival flautista “Tahir Kulenović”. Apsolutni pobednik je dvanaestogodišnja Marija Obradović. Žiri su sačinjavali najbolji flautisti i profesori iz nekoliko zemalja. Glavni pokrovitelj festivala je Grad Valjevo.

(Izvor: Facebook)

Festival flautista održan je po 20. put. Unazad nekoliko goduina stekao je međunarodni status. U Muzičku školu “Živorad Grbić”, gde se festival održava, rado dolaze mladi flautisti, ali i njihovi profesori u svojstvu članova žirija. Ove godine je nastupilo više od 100 takmičara iz Srbije, Slovenije, Makedonije i Poljske.

(Izvor: Facebook)

 

Žiri su sačinjavala sve eminentna imena: Po rečima predsednika žirija mr Miomira Simonivića, vodeći flautista Slovenije prof. Mateja Zupan, prof. Georgi Spasov je to u Bugarskoj, a u Makedoniji isto važi za Straša Trenkova. Čak iz Poljske je došao Ćezare Trečevski.

Pored predsednika mr Simonovića, iz Srbije su u žiriju bili profesori Ljubiša Jovanović, Bratislav Đurić i Suzana Maročić.

Laureat među takmičarima osnovnih muzičkih škola je dvanaestogodišnja Marija Obradović iz MŠ ”Živorad Grbić” u Valjevu, u klasi prof. Aleksandra Burketa. Marija je i apsolutni pobednik ovogodišnjeg takmičenja. A ovu titulu ponela je i pre dve godine. Sa nepunih 12 godina Marija je stigla da dva puta pobedi na najboljem festivalu flautista u regionu, kako je rekao Vojislav Avramović, predsednik Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije. To udruženje je od početka, uz našu Muzičku školu, organizator festivala.

Mlada Valjevka Marija Obradović (12) apsolutni pobednik 20. Susreta flautista “Tahir Kulenović” (foto: privatna arhiva porodice Obradović)

Među učenicima srednjih škola pobedile su Anica Mićić iz Valjeva, opet u klasi prof. Aleksandra Burketa, i Andrijana Matić iz škole “Isidor Bajić” u Novom Sadu, u klasi prof. Ksenije Mijatović.

Od studenata muzičkih akademija, najbolja je bila Zorana Matić iz Valjeva, studentkinja Muzičke akademije u Beogradu.

Nagrađeni su i profesori: Jelena Krmpotić iz Novog Sada za pedagoški rad i Lidija Toldi z klavirsku pratnju.

Završnom danu festivala prisustvovali su Dedadža Kulenović, supruga pokojnog profesora Kulenovića, idejnog tvorca festivala, i njihov sin Saša. Porodica Kulenović obezbeđuje novčanu nagradu za pobednika festivala.

Svojim prisustvom festival su ove godine počastvovali aakdemik Ivan Jeftić, naš veliki kompozitor dela za flautu i slavni francuski flautista Vensan Luka.

Vensan Luka je prošle godine snimio kompakt disk sa kompozicijama akademika Jeftića. Ovih dana to izdanje promoviše u Beogradu, pa je to bila prilika da dođu i do Valjeva. Sa zadovoljstvom, kako je rekao akademik Jeftić.

Vensan Luka je održao, uz klavirsku pratnju Natalije Mladenović, odličan koncert, u pauzama govoreći publici da mu je veoma drago što je tu, i ako ga žele on će dolaziti i ubuduće. Naravno da je kao odgovor  dobio aplauz oduševljenja.

“Ovo je sada odličan festival i ja zahvaljujem svima koji su ga osnovali, onima koji su ga održali, kao i onima koji su doprineli da kvalitetom raste iz godine u godinu”, kazao je na kraju Vojislav Avramović, predsednik Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.