“Najbolji govornici su građani koji koračaju protiv nakaradne vlasti”

Na sedmom protestnom okupljanju petkom na Desankinom vencu govorili su novinar nedeljnika “Vreme”, Valjevac Dragan Todorović i novinar i dramski pisac iz Beograda Rade Radovanović, radijski urednik i voditelj i jedan od osnivača lista “Danas”.

Sa sedmog protestnog okupljanja “Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona” / Foto: Milan Pentelić

Na početku svog obraćanja okupljenim Valjevcima Dragan Todorović javno se odrekao Nagrade Grada Valjeva, koju je pre desetak godina dobio za oblast novinarstva. Kako je pojasnio, vlast je ovogodišnji izborom “pojedinih pojedinaca” kompromitovala i unizila to priznanje, kao i sve prethodne dobitnike. On je takođe spomenuo da su “pojedini pojedinci” iz organizacije protesta bili protiv toga da on bude govornik, što je shvatio kao kompliment. Todorović smatra da ovim protestima i nisu neophodni govornici, jer najbolji govornici su, kako je rekao, građani koji se okupljaju i koračaju protiv ove nakaradne vlasti u preko sto gradova i mesta Srbije.

“Svedoci smo da u njihovoj Srbiji sve nazaduje, samo vođa i čauši napreduju. O onome koji je sinonim za sprdnju, koji je najbolji u svemu, ne treba trošiti reči. On je, kako kaže Maradona srpske književnosti, gospodin Božo Koprivica, tek jedno višesatno klepetalo. Eto, i po Velji Iliću, taj je bio u koaliciji sa njim, pa zna, Vučić samo blebeće, blebeće i blebeće. A, definiciju Vučića je najbolje dao Boško Đukanović, naš najčuveniji kardiohirurg, koji je smenjen zato što je najbolji. Opisujući Vučića, u intervjuu koji mi je dao po smeni, naš Boško, koji je svakog petka ovde sa nama, citirao je narodnu izreku: “Dobar konj ima sto mana, loš samo jednu – ne valja ničemu”. Taj što ne valja ničemu sa onima koji još više ne valjaju ničemu, baljezga o zlatnom dobu i budućnosti Srbije. A, njega samo interesuje kako da pokrade izbore i tako dobije takozvani legitimitet za dalju pljačku. Njegovi najveći rezultati su armija botova, koja za naše pare “lajkuje” po internetu i autobusi nesrećnika, koji ga, opet za naše pare, prate i daju privid podrške. Sve to nije budućnost, nego neopisiva sramota”, kazao je novinar Dragan Todorović i naglasio da sve što ne valja ničemu, na čelu sa onim koji najviše ne valja ničemu, kroji sudbinu Srbije.

Dragan Todorović, novinar nedeljnika “Vreme” / Foto: Milan Pentelić

Prema njegovim rečima, nama treba država koja će biti servis građana, a ne raznih partijskih suklata.

“Opozicija je građanima ponudila Sporazum sa narodom, i sve je to u redu. Ali, hajde i da građani ponude opoziciji amandman. Sutra, ako dođe do slobodnih izbora, ako dođe do zajedničke liste, hajde da na toj zajedničkoj listi, naročito na lokalu, bude 51% predstavnika građana. Jer, i među nama se moramo odbraniti od onih koji nisu ničemu, koji valjaju samo sebi i svojim partijama. Sa protestima se mora ići do kraja, ne smemo odustati zbog Kurte  ni zbog Murte, ne smemo stati, a ponajpre zbog sebe moramo nastaviti. A, kad se krene za Beograd, obavezno da se ide preko Uba”, naglasio je Todorović.

“Diktator i diktatorski sistem koji vladaju u Srbiji moraju pasti”, iskaz je kojim je novinar i dramski pisac Rade Radovanović istakao kao osnovni razlog građanske pobune u Srbiji.

“To nije pitanje političke orjentacije, već civlizacijsko pitanje svakoga od nas. Ovakvu katastrofu, civilizacijsku bruku i sramotu Srbija nije imala ni devedesetih. Čoveka kao što je Aleksandra Vučić i ekipu oko njega, njegovu Vladu Srbije i čitavu tu bulumentu, ne smemo da trpimo. Ne da ne smemo, nego je to pitanje časti svakog građanina Srbije”, rekao je Radovanović ističući da ne želi da živi više u svinjcu od države.

Sa sedmog protestnog okupljanja “Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona” / Foto: Milan Pentelić

On je još kazao da od svakoga od nas zavisi da li ćemo nastaviti da živimo u poniženju i u ovakvim uslovima ili ćemo sveopštom narodnom pobunom, pobunom građana svrgnuti sa vlasti zloupotrebu čoveka koji je zatvorio Skupštinu, koji je ponizio pravosuđe, koji diktira zakone i govori ko jeste, a ko nije kriv. Kako je rekao, to Srbija nije imala do sada i ne sme da ima ni ubuduće.

“Aleksandar Vučić i njegov režim moraju pasti. Na poštenim izborima treba da se dođe do poštene vlasti, a ta poštena vlast mora da ima dobre stručnjake, koji će praviti nove zakone i uspostaviti novo državno ustrojstvo. Jedan od najvažnijih zakona treba da bude zakon o ispitivanju porekla imovine. Svako ko je krao mora da odgovara i da mu se oduzme imovina. Srbija mora da bude država vladavine prava i društvo socijalne pravde. Bez toga ostajemo u ovakvoj Srbiji. Ja sam protiv ovakve Srbije. Diktator mora pasti”, još jednom je naglasio Rade Radovanović, rekavši tokom govora da je član Nove stranke. On smatra da se ovaj režim ne može skloniti samo šetnjama i da 13. aprila, kada je zakazan veliki protest u Beogradu, građani zajedno moraju “ozbiljno pritisnuti” lidere svih opozicionih stranaka kako bi se znalo šta će biti posle.

Novinar i dramski pisac Rade Radovanović / Foto: Milan Pantelić

Kao govornik na sedmom protestnom okupljanju u Valjevu bio je najavljen i akademik Dušan Teodorović koji se, prema rečima organizatora, zbog bolesti i visoke temperature opravdano nije pojavio ovog petka pred Valjevcima.

Posle protestnog skupa na Trgu Desanke Maksimović, okupljeni Valjevci su prema svom već ustaljenom programu prošetali centralnim gradski ulicama i sedmi protestni petak završili na Gradskom trgu.

Početak sedme protestne šetnje “Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona” / Foto: Milan Pantelić

Naredni protesni skup i šetnja “Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona” zakazani su za petak, 22. mart, u 18 časova na Desankinom vencu.

 

M.P.M.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.