NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Đak generacije OŠ “Desanka Maksimović” – Katarina Jevtić

Jako je važno da Valjevo upozna svoju najuspešniju decu i mlade na pravi način, a u tom novom “poznanstvu” pomaže serijal “Najbolji među najboljima” o đacima generacije valjevskih osnovnih i srednjih škola, koji su Valjevska posla započela prošle godine. Najbolji među najboljima zaslužuju posebno predstavljanje, jer biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, već da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Ovaj serijal je i prilika da se našoj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh i te kako znači, jer oni su naša budućnost. Jedna od najboljih među najboljima je Katarina Jevtić, đak generacije OŠ “Desanka Maksimović” u Valjevu.

Katarina Jevtić

Katarina Jevtić, đak generacije OŠ “Desanka Maksimović”

Katarina Jevtić rođena je 2. oktobra 2008. godine. Kći Vesne i Ranka. Nosilac je Diplome “Vuk Karadžić” i Dositejevih diploma iz srpskog jezika i književnosti, hemije i muzičke kulture. Tokom školovanja Katarina je pokazala ambicioznost, upornost i spremnost da se bori za svoje ciljeve. Pokazala je svestranost i bila je podjednako uspešna u prirodnim i društvenim naukama.

Od prvog do četvrtog razreda pokazala je veliko interesovanje za matematiku i srpski jezik. Učestvovala je u dramskoj i literarnoj sekciji u nižim razredima, a iz takmičenja u matematici u trećem i četvrtom razredu osvajala je nagrade na opštinskom takmičenju. Svoje uspehe je nastavila da niže i u starijim razredima. U V razredu osvojila je 1. mesto na Školskom i učešće na Opštinskom takmičenju iz tehnike i tehnologije, 2. mesto na Školskom takmičenju iz srpskog jezika i 1. mesto na Školskom takmičenju iz istorije. U VI razredu osvojila je 1. mesto na Školskom i biva pohvaljena na Opštinskom i Okružnom takmičenju iz matematike. U VII razredu bila je treća na Opštinskom i druga na Okružnom takmičenju iz srpskog jezika i književnosti, zatim je iz hemije osvojila 2. mesto na Opštinskom i učestvovala na Okružnom takmičenju, takođe beleži učešće na Opštinskom takmičenju iz biologije. U VIII razredu osvojila je 2. mesto na Opštinskom takmičenju iz hemije, 2. mesto na opštinskom i 2. mesto na Okružnom takmičenju iz srpskog jezika i književnosti i učestvovala je na Opštinskom takmičenju iz nemačkog jezika.

“Katarina je vedra  devojčica, uvek spremna da pomogne drugarima. Pravična je i spremna da kaže istinu i zaštiti slabijeg. Ona je odgovorna i pouzdana. Aktivno je učestvovala u društvenom životu škole, na raznim školskim svečanostima i humanitarnim priredbama. Katarina je sada upisana u Valjevsku gimnaziju u odeljenje IT, a njena ličnost i kvaliteti su garancija da će i u budućnosti i u toj školi beležiti uspehe i sjajne rezultate i da će joj laskavo zvanje đaka generacije biti veliki podsticaj”, navela je  opisu Teodore Ilić razredni starešina Biljana Arsenić.

Katarina Jevtić

Katarina Jevtić, đak generacije OŠ “Desanka Maksimović”

– Koliko ti znači priznanje ĐAK GENERACIJE?

Priznanje đaka generacije mi dosta znači, jer je lepo znati da je moj dugogodišnji rad nagrađen.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao đak generacije? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Potrebno je osam godina redovnog učenja, rada i truda, kao i dodatan rad u smislu priprema za takmičenje, kako bi neko postao đak generacije.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju laskave titule ĐAK GENERACIJE?

Motivacija je bila da postanem kao moja starija sestra, koja je takođe bila đak generacije, ali i da se moji višegodišnji rad isplati ovom titulom.

– Kako se među vršnjacima gleda na priznanje ĐAK GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne?

Nije popularno biti đak generacije jer se kao generacija međusobno ne delimo na loše i dobre đake.

– Navedi uspomene koje ćeš posebno poneti iz osnovne škole?

Iz osnovne škole ću pamtiti trenutke sa časova na kojim sam se smejala sa svojim odeljenjem i nastavnicima. Na takmičenjima sam upoznala mnogo dece sličnih afiniteta i interesovanja koji su mi postali jako dobri prijatelji i zbog toga sam neizmerno zahvalna.

– Najvažnija životna lekcija koju si naučila u školi?

Najvažnija lekcija iz škole mi je bila da je najvažnije biti čovek i biti dobar prema ljudima, a tek onda sve ostalo.

– Koju srednju školu si upisao i koji smer?

Upisala sam IT smer u Valjevskoj gimnaziji. Imala je ukupno 97.3 boda na završnom isitu. Bila sam prva u školi po broju bodova, a deseta na rang listi za IT odeljenje u Valjevskoj gimnaziji. Odlučila sam se za taj smer jer sam zainteresovana za informatiku i računarstvo.

– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja?

 Posle završene Gimnazije bih upisala Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

– Da li po završetku školovanja vidiš sebe i planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji? 

Volela bih da upišem Master studije u inostranstvu, pa da se posle vratim u Srbiju, ali se sve to čini daleko i nikad se ne zna gde će me put odneti.

– Na kraju, poruka narednim generacijama?

Trud i rad se uvek isplate.

Katarina Jevtić - đak generacije

Katarina Jevtić, đak generacije OŠ “Desanka Maksimović”

Kao đak generacije, Katarina Jevtić je od OŠ “Desanka Maksimović” na poklon dobila laptop i knjigu “Znakovi pored puta” Ive Andrića.

 

Autor serijala: Marija Petrović-Marković

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.