NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Đak generacije OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović” – Luka Grujić

Biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, biti đak generacije znači da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Zbog svega toga, najbolji među najboljima u generaciji u valjevskim srednjim i osnovnim školama, zaslužuju posebno predstavljanje. Biti đak generacije svakako je laskava titula, ali taj put do idealnog učenika na kraju školovanja nije lako ostvariv. Taj put popločan je predanom željom za znanjem, svojskim trudom, voljom, marljivošću, brojnim odricanjima, a takvim putem nije lako koračati. Pređu ga oni koji ne oklevaju, koji su najistrajniji i najsnažniji u svojim željama i jasno postavljenim ciljevima. Jako je važno da se Valjevo upozna da svojom najuspešnijom decom i mladima, a u tom novom “poznanstvu” pomoći će serijal “Najbolji među najboljima”, započet na portalu Valjevska posla. To je ujedno i prilika da se toj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh itekako znači, jer oni su naša budućnost, budućnost našeg grada, Srbije, pa i celog sveta. A, i svet i život imaju pred sobom. Jedan od najboljih među najboljima je Luka Grujić, đak generacije OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović” u Valjevu.

Luka-Grujic-Dak-generacije-OS-Vladika-Nikolaj-Velimirovic-2

Luka Grujić, đak generacije OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović”

I dok su u rubricu u dnevniku, pod njegovim imenom upisane sve petice, u ovom našem “spomenaru” iz osnovnoškolskih dana, osim stečenog znanja i zvanja “ĐAK GENERACIJE”, kod Luke Grujića piše sledeće:

Rođen je 25. decembra 2007. godine u Valjevu, od oca Vladimira i majke Tanje. U OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović” kažu da je Luka ponos generacije koju je ispratila ova škola. Važi za svestranog, odmerenog, saosećajnog i odgovornog dečaka. Tokom svog osmogodišnjeg školovanja pokazao je izuzetnu ambicioznost, spremnost i upornost u radu. Nastavnici ga još opisuju kao otvorenog, iskrenog i poštenog, spremnog da pomogne, koji  pokazuje svoj maksimum u svemu. U Drugoj osnovnoj ističu da je uvek omiljen u društvu među vršnjacima, a cenjen i poštovan od nastavnika. Da je do svog uspeha došao upravo svojim predanim radom i trudom, a motivacija mu je uvek bila njegova budućnost. Želja mu je da živi i radi u Nemačkoj, pa zato godinama ide i u privatnu školu gde usavršava nemački jezik. Svoju osnovnu školu predstavljao je na brojnim takmičenjima, na kojima je bio uspešan i osvajao priznanja i nagrade iz srpskog jezika, matematike,  fizike i tehnike i tehnologije. U VI razredu se iz fizike plasirao na Okružno takmičenje i ostao bez Republičkog zbog izbijanja epidemije korona virusa. U istom razredu je iz srpskog jezika osvojio 2. mesto na Opštinskom, a 3. nagradu na Okružnom takmičenju. Iz tehnike i tehnologije je bio prvi na Opštinskom. U VIII razredu je iz matematike stigao do Okružnog takmičenja, a plasirao se na Republičko takmičenje i iz biologije i tu postigao izuzetan uspeh. Veoma je zainteresovan za računare i želi da sazna sve o njima.

– Koliko ti znači titula ĐAK GENERACIJE?

Znači mi zato sto se konačno isplatio moj trud i sada znam da učenje ovih 8 godina nije bilo uzaludno.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao đak generacije? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Meni generalno, za učenje i rad nije trebalo više od sat, ponekad 2 sata dnevno, ne svakog dana. Nije mi to predstavljalo neki problem, jer sam to želeo i dalje želim.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju zvanja ĐAK GENERACIJE?

Motivacija mi je bila moja budućnost, a prepreka nije bilo mnogo, sem što sam zapostavio košarku koju sam pre toga trenirao 4 godine.

– Kako se među vršnjacima gleda na titulu ĐAKA GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne? 

Moje društvo je bilo veoma ponosno na mene. Gledano iz mog ugla, može se reći da jeste popularno biti đak generacije.

– Navedi uspomene koje ćeš posebno poneti iz osnovne škole?

Nezaboravna uspomena koja će me zauvek pratiti jeste moje odeljenje. Bez njih sve ovo ne bi bilo moguće. Sva zajednička iskustva pomogla su mom potsticanju ka ovom cilju.

– Kako si prošao na završnom ispitu, koju srednju školu upisuješ i smer? 

Upisujem Valjevsku gimnaziju, IT smer. Na završnom ispitu sam imao 305.7 poena, što je bio treći rezultat na listi.

– Zašto baš tu školu i taj smer?

Uvek mi je bio san da upišem Gimnaziju, a taj smer zato što u budućnosti želim da budem programer.

– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja?

Nakon završetka srednje škole planiram da upišem fakultet, a kao što sam prethodno rekao, u budućnosti želim da budem programer.

– Da li po završetku školovanja vidiš sebe i planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji?

Trenutno ne. Moja sadašnja želja je da fakultet završim u Nemačkoj, ali nikada se ne zna.

– Na kraju, poruka narednim generacijama?

Verujte u sebe i nikada ne odustajte!

Luka-Grujic-Dak-generacije-OS-Vladika-Nikolaj-Velimirovic-1

Luka Grujić, đak generacije OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović”

Pored diplome za odličan uspeh i knjige odabranih dela Meše Selimovića, za izbor đaka generacije Luka je od OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović” je na poklon dobio sat. Od Grada Valjeva, kao i svi “Vukovci”, dobio je propusnice za bazene u SRC Petica i novčani iznos od 20.000 dinara, koji će biti isplaćen naredne godine.

 

Autor serijala “Najbolji među najboljima”: Marija Petrović – Marković

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.