NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Đak generacije OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović” – Nikola Prodanović

Jako je važno da Valjevo upozna svoju najuspešniju decu i mlade na pravi način, a u tom novom “poznanstvu” pomaže serijal “Najbolji među najboljima” o đacima generacije valjevskih osnovnih i srednjih škola, koji su Valjevska posla započela prošle godine. Najbolji među najboljima zaslužuju posebno predstavljanje, jer biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, već da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Ovaj serijal je i prilika da se našoj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh i te kako znači, jer oni su naša budućnost. Jedan od najboljih među najboljima je Nikola Prodanović, đak generacije OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović” u Valjevu.

Nikola Prodanović - Đak generacije OŠ Vladika Nikolaj Velimirović

Nikola Prodanović – Đak generacije OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović”

Nikola Prodanović rođen je 1. jula 2008. godine u Valjevu. Sin Olivere i Aleksandra.Đak je generacije za školsku 2022/2023. OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović”. Tokom osnovne škole takmičio se, imao zapažene rezultate i osvajao nagrade iz matematike, geografije, šaha, ali bio uspešan i u košarci, plivanju i odbojci. U trećem razredu osvojio je Treću nagrada na Opštinskom takmičenju iz matematike. Kao četvrtak osvaja Drugu nagradu na Opštinskom i Treću nagradu na Okružnom takmičenju iz matematike. Sa svojim košarkaškim timom u sedmom razredu bio je prvi na Opštinskom i drugi na Okružnom takmičenju u košarci, iste godine bio je drugoplasirani na Okružnom takmičenju u plivanju. U osmom razredu osvaja Prvo mesto na Školskom, Opštinskom i Okružnom takmičenju u šahu, a učestvovao je i na republičkom takmičenju u šahu. Takođe u osmom razredu ima osvojeno Drugo mesto na Okružnom ekipnom takmičenju u šahu, Treće mesto na Opštinskom takmičenju iz geografije i Treće mesto na okružnom ekipnom takmičenju u odbojci. Nosilac je “Vukove” diplome, kao i diploma “Dositej Obradović” za ostvarene rezultate iz fizičkog i zdravstvenog obrazovanja, za ostvarene rezultate iz matematike i za ostvarene rezultate iz geografije.

“Izuzetan đak, lepo vaspitan, odgovoran, uvek spreman, dobar drug kojeg deca i profesori vole i poštuju, talentovan za sport, član đačkog parlamenta. Predstavljao je veoma uspešno školu na brojnim takmičenjima iz matematike,geografije, i ekipno iz košarke, plivanja,odbojke. Učestvovao je na republičkom takmičenju iz šaha. Nikola je izuzetna mlada osoba u koju se uvek možemo pouzdati. Upisao je Valjevsku gimnaziju, smer za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Sigurna sam da će i u daljem školovanju i životu ostvariti sve svoje planove i želim mu sve najbolje”, navodi u opisu učenika Nikole Prodanovića, razredni starešina Olivera Mihailović.

– Koliko ti znači priznanje ĐAK GENERACIJE?

Znači mi puno jer to ipak dobija najbolji učenik u generaciji. Biti najbolji među najboljima velika je stvar. Istovremeno je i nagrada za sav trud koji sam uložio tokom osnovne škole.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao đak generacije? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Potrebno je dosta truda i rada ali uz redovno učenje i dobru organizaciju i nastavnih i vannastavnih aktivnosti nije bilo tako teško i ostajalo mi je dovoljno vremena da svoje slobodno vreme provedem u igri sa drugovima. Ponekad je bilo teško uskladiti sve, i učenje i treninge i privatnu školu jezika ali trudio sam se da imam vremena za igranje na kompjuteru ili basket sa drugarima. Bez velike podrške porodice i nastavnika to ne bi bilo moguće.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju laskavog zvanja ĐAK GENERACIJE?

Motivacija su bili prvi uspesi na takmičenjima i velika podrška učiteljice Dragane Mešterović, a kasnije i ostalih nastavnika. Motivacija je bio i moj brat koji je takođe bio vukovac i u osnovnoj školi i u Gimnaziji. Najveća prepreka su bili prekidi nastave i onlajn nastava za vreme pandemije jer takva nastava nije mogla u potpunosti da zameni reč nastavnika u učionici, a nismo mogli ni da pokažemo sve svoje mogućnosti.

– Kako se među vršnjacima gleda na priznanje ĐAK GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne?

Mislim da je drugovima i drugaricama iz odeljenja drago i svi su mi čestitali kao i ostali bliski prijatelji. Sve to prija, moram priznati. Nemam utisak da je ta titula posebno popularna među učenicima.

– Koje uspomene ćeš posebno poneti iz osnovne škole.

Sigurno će zauvek ostati sećanje na osam godina druženja sa drugaricama i drugovima iz razreda, uspesi na ekipnim sportskim takmičenjima. Sve naše dogodovštine sa časova i ekskurzija, druženje na košarkaškom terenu pa čak i zajedničko bežanje sa časa. Žao mi je što sada u mom razredu u Gimnaziji neće biti ni jedan drug iz starog odeljenja ali ću se truditi da nastavimo druženje.

– Najvažnija životna lekcija koju si naučio u školi?

Najvažnija lekcija koju sam naučio u školi je da se trud, i rad isplate. Takođe, da treba postaviti sebi ciljeve i pratiti i raditi ono što voliš.

– Koji srednju školu si upisao i smer? 

Upisao sam Valjevsku gimnaziju, smer učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, ili skraćeno IT smer. Valjevska gimnazija je bila od početka prva opcija. Dvoumio sam se samo oko smera ali je na kraju prevagnulo interesovanje za matematiku i programiranje. Na završnom ispitu  imao sam 92,5 poena i 117 na prijemnom iz matematike za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Ukupno sam imao 269,50 bodova i bio sam 9. na rang listi.

– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja?

Po završetku Gimnazije želeo bih da upišem Elektotehniku ili Prirodno matematički fakultet. Sebe za sada vidim u svetu programiranja i računara ali videćemo da li će četiri godine u Gimnaziji promeniti moja interesovanja.

– Da li po završetku školovanja vidiš sebe i planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji? 

Želeo bih da po završetku školovanja nastavim usavršavanje u inostranstvu. Voleo bih da se zatim vratim u Srbiju, ali to već zavisi od mnogo stvari. Želelo bih da putujem i radim u različitim državama, da upoznam različite kulture, da dobijem što više iskustva, a da se u Srbiju uvek vratim kao u sigurnu luku.

– Na kraju, poruka narednim generacijama?

Poruka je da treba da slede svoja interesovanja, da budu svoji, uporni i ne odustaju u tome. Takođe da budu dobri drugovi i poštuju ljude oko sebe jer je to važnije od svih petica.

Nikola Prodanović 1.jpg

Nikola Prodanović

Pored diplome i seta knjiga, Nikola Prodanović je kao đak generacije od škole na poklon dobio sat i srebrnjak sa likom Vladike Nikolaja Velimirovića.

 

Autor serijala: Marija Petrović-Marković

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.