NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Đak generacije Valjevske gimnazije – Lenka Nikolić

Jako je važno da Valjevo upozna svoju najuspešniju decu i mlade na pravi način, a u tom novom “poznanstvu” pomaže serijal “Najbolji među najboljima” o đacima generacije valjevskih osnovnih i srednjih škola, koji su Valjevska posla započela prošle godine. Najbolji među najboljima zaslužuju posebno predstavljanje, jer biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, već da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Ovaj serijal je i prilika da se našoj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh i te kako znači, jer oni su naša budućnost. Jedna od najboljih među najboljima je Lenka Nikolić, đak generacije Valjevske gimnazije.

Lenka Nikolić - Đak generacije Valjevske gimnazije (3)

Lenka Nikolić – Đak generacije Valjevske gimnazije 2023.

Lenka Nikolić rođena je 29. maja 2004. godine u Valjevu. Kći Zorana i Slađane. Završila je Valjevsku gimnaziju kao učenica IV-4 odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Još kao osnovac aktivno je učestvovala u Letnjim školama mladih matematičara. Nizala je uspehe u osnovnoj školi, a uspesi su se nizali i u Gimnaziji. Nosilac je “Vukove diplome”. Sve četiri godine bila je najbolja učenica razreda, a ove školske godine proglašena je za đaka generacije Valjevske gimnazije.

U prvoj godini nakon selekcije, učestvuje u Zimskom programu za srednjoškolce u Istraživačkoj stanici “Petnica” iz oblasti tehničkih nauka. Na takmičenjima iz matematike i fizike osvaja prve nagrade na okružnom nivou, ali zbog epidemije izazvane virusom Covid-19 redovna državna takmičenja nisu održana tako da tu nije uzela učešće.

U drugoj godini osvaja Drugu nagradu iz oblasti srpskog jezika na Državnom takmičenju talentovanih učenika srednjih škola po naučnim disciplinama i osvaja specijalnu Prvu nagradu za rad na temu “Konceptualizacija pojma leksikalizovanog kao san u savremenom srpskom jeziku”. Iste godine osvaja Prvo mesto na okružnom takmičenju i učesnik je Republičkog takmičenja iz matematike. U trećoj godini na takmičenju iz fizike osvaja Drugo mesto na Opštinskom takmičenju, Prvo mesto na Okružnom i pohvalu na Republičkom takmičenju iz fizike. Iz matematike iste godine osvaja Prvo mesto na Opštinskom i Okružnom takmičenju, dok je na Republičkom iz matematike osvojila Drugu nagradu, čime je oslobođena prijemnog ispita na željeni fakultet koji planira da upiše.

Pored matematike i fizike učestvuje i na takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, gde na Opštinskom i Okružnom takmičenju osvaja Drugu nagradu. Na Republičkom takmičenju osvaja Prvo mesto i Prvu nagradu, pa joj Nastavničko veće na sednici 24. juna 2022. godine dodeljuje nagradu “Gordana Lazarević”. Te godine bila je glavna urednica prvog broja lingvističkog časopisa “Naša reč”, koji je na takmičenju Društva za srpski jezik i književnost Srbije za najbolji školski časopis osvojio Drugu nagradu.

U četvrtoj godini ponavlja uspehe iz prethodnih razreda. Učestvuje na Izbornom takmičenju za ekipu Srbije na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke. Ponovo učestvuje na takmičenjima iz fizike gde na Državnom takmičenju osvaja pohvalu. Iz matematike nakon osvojenog Prvog mesta na Okružnom, osvaja Drugu nagradu na Republičkom nivou. Na Državnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture ponavlja uspeh i osvaja Prvo mesto i Prvu nagradu. Sve vreme školovanja aktivan je član lingvističke, literarne, novinarske, geografske i košarkaške sekcije.

Lenka Nikolić - Đak generacije Valjevske gimnazije (1)

Lenka Nikolić – Đak generacije Valjevske gimnazije 2023.

– Koliko ti znači priznanje ĐAK GENERACIJE?

Mislim da je to na neki način veliko priznanje koje objedinjuje sva druga priznanja koja sam dobijala tokom srednje škole. Zbog toga ima posebnu vrednost i svakako mi jako znači. Pri tome, sam naziv te titule daje i jednu dozu implicitne odgovornosti, jer se đak generacije nekako shvata kao metonimija za celu generaciju učenica i učenika.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao đak generacije? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Rekla bih da dostizanje tog priznanja uglavnom nije cilj samo po sebi. Titula đaka generacije dolazi kao posledica drugih postignuća koja imaju svoju posebnu svrhu. Tako je bilo bar u mom slučaju. Svaka nagrada koju sam osvojila zahtevala je veliku količinu motivacije, truda i vremenske posvećenosti, a verujem da isto važi i za druge učenice i učenike.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju laskave titule ĐAK GENERACIJE?

– Motivacija je varirala u zavisnosti od konkretnog cilja. Na primer, uspeh na takmičenjima iz matematike povezivala sam sa nadogradnjom znanja koje sam sticala u redovnoj školi, kao i sa prednošću upisa željenog fakulteta bez polaganja prijemnog ispita, Takmičenja i vannastavne aktivnosti iz srpskog jezika i književnosti, s druge strane, doživljavala sam kao priliku da proširim svoje horizonte na polju društvenih i humanističkih nauka. Kada postavite stvari tako da vam je lajtmotiv lični razvoj, nekih spoljašnjih problema i prepreka nema baš puno.

– Kako se među vršnjacima gleda na priznanje ĐAK GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne? 

Iskreno, mislim da među učenicima i učenicama to ne važi za neku prestižnu kategoriju. Više se posmatra kao neka formalnost. Iz ličnog iskustva, rekla bih da o njoj razmišljaju uglavnom one osobe koje pretenduju na tu titulu. Možda se stvari promene samo na dan svečanog proglašenja đaka generacije, kada čitav taj momenat dobije jedan ceremonijalni prizvuk. Ali generalno mislim da to nama nije toliko inspirativna tema.

– Koje uspomene ćeš posebno poneti iz srednje škole?

Pre svega, divna prijateljstva. I nadam se da se ona neće brzo pretvoriti u uspomene, već da će se nastaviti i nakon srednje škole. Praktični delovi nastave, kao što su odlazak u kompanije Enel i Publik. Ekskurzija u Italiji. Takmičenja. Započinjanje prvog školskog lingvističkog časopisa. Matura. Pa i svečanost na kojoj sam proglašena za đaka generacije.

– Najvažnija životna lekcija koju si naučila tokom školovanja?

Da je uspeh ono što ja definišem kao uspeh. Da se autoritet prevazilazi. I da je ljubav, ako se dovoljno potrudimo, univerzalna, a ne selektivna kategorija.

– Koji fakultet i smer si upisala?

Upisala sam Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Budući da sam bila oslobođena prijemnog, imala sam maksimalnih 100 poena, te sam bila 1. na rang listi i na budžetu sam.

Zašto si se baš odlučila za taj fakultet i taj smer?

Kada sam odlučivala o tome šta ću upisati, uzela sam u obzir različite faktore od značaja: i studijski program, i mogućnosti nakon fakulteta, i grad u kome ću studirati…

– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja?

Da budem potpuno iskrena, nemam precizne planove za tako daleku budućnost. Možda bih želela da nastavim postdiplomske studije u inostranstvu i da se više orijentišem ka nauci i posebno oblasti veštačke inteligencije. Međutim, ostajem otvorena i za različita praktična rešenja, kao što je zaposlenje. Trenutno samo želim da se zvanično upišem na željeni smer, da maksimalno iskoristim letnji raspust i da započnem prvu godinu fakulteta na najbolji način.

– Da li po završetku školovanja vidiš sebe i planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji? 

Mislim da mogu da se vidim i ovde i negde van Srbije. Prosto u ovom trenutku ne želim da postavljam nikakva ograničenja sebi u tom smislu niti da projektujem daleku budućnost. Nadam se da će mi izabrani fakultet otvoriti dovoljno širok spektar mogućnosti da ću u datom trenutku moći da izaberem ono što me bude najviše privlačilo. Možda to bude život i posao u Srbiji. Možda ne.

– Na kraju, poruka narednim generacijama?

Jedini autoritet, ako se tako može nazvati uopšte, neka vam bude međusobna podrška, međusobno razumevanje, ljubav i težnja da svet, makar i njegov najmanji deo, učinite boljim.

Lenka Nikolić - Đak generacije Valjevske gimnazije (2)

Lenka Nikolić – Đak generacije Valjevske gimnazije 2023.

Lenka je od od prve godine Gimnazije dobijala razne vredne nagrade od škole. U prvoj godini dobila je laptop, u drugoj pametni sat, u trećoj plaćenu ekskurziju i knjigu o veštačkoj inteligenciji koju je želela. Kao đak generacije takođe je dobila izabrane knjige.

 

Autor serijala: Marija Petrović-Marković

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.