Najnovije vesti

Nakon hitne sednice Vlade Srbije saopšteno: “Nema mesta panici zbog zagađenog vazduha”

Vlada Srbije održala “hitan sastanak” zbog (ne)kvaliteta vazduha. Formiraće se telo koje će koordinisati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje Srbija sprovodi u cilju zaštite životne sredine. Ovo je zaključeno na sastanku koji je premijerka Ana Brnabić održala u juče sa predstavnicima resornih ministarstava, Kancelarije za javna ulaganja, Agencije za zaštitu životne sredine, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Grada Beograda, povodom visokog nivoa zagađenja vazduha.

Premijerka Ana Brnabić

Ana Brnabić Printscreen mondo.rs

“Ono što je dogovoreno je da će Vlada napraviti jedno radno telo koje će se u narednim danima baviti ovom temom i koje će na najbolji mogući način koordinirati sve ono što se ono što se radi između različitih ministarstava. Dve stvari, prvo nema mesta za paniku. Dakle Institut za javno zdravlja Batut je izdao saopštenje u kojem je rekao da ne postoji veći broj obolelih nego što je postojao svih ovih predhodnih godina u ovom vremenskom periodu i da je zagađenje, to je rekla i Agencija za zaštitu životne sredine, nije značajno veće nego što je u zimskim mesecima svih predhodnih godina. Postoji naravno nešto veće zagađenje zbog vremenskih prilika, magle, meteroloških prilika i to je na najbolji mogući način obrazložio Republički hidrometeorološki zavod. Tako da nažalost kada su ovakve vremenske prilike imamo maglu , nemamo sneg, imamo košavu, imamo grejnu sezonu, veći intenzitet saobraćaja onda imamo veće zagađenje. Svakako nije za paniku i nema mesta za paniku, to je reklo Ministarstvo zdravlja to je rekao i Batut. Ja nisam zadovoljna načinom na koji je Ministarstvo za zaštitu životne sredine pristupilo ovoj temi ili se bavilo ovom temom. Nisam zadovoljna zato što mislim da građani nisu imali informacija o svemu ovome. Ni o tome koji su konkretno podaci, ni o tome kako je to u potređenju sa prethodnim godinama, ni o tome šta je urađeno, ni o tome šta planiramo da uradimo dodatno u budućnosti. I zato pravimo radno telo u Vladi , zato što je potrebna mnogo bolja koordinacija između ministarstava. Pre svega između Ministarstava za zaštitu živote sredine, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva saobraćaja, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva zdravlja. To su 5 ministarstava koji na 1, 2 ili 3 načina mogu i bave se ovom temom svako iz svojih resora., a nije bila dovoljna koordinacija i dovoljna povezanost kako bi se građanima dala jedna informacija”, kazala je premijerka Ana Brnabić u obraćanju novinarima, koje su preneli brojni srpski mediji.

Valjevo

Foto: Dragan Krunić

Kao najveći efekti koji negativno utiču na kvalitet vazduha označeni su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila i nepovoljni meteorološki uslovi. Skoro 60 odsto domaćinstava u Srbiji koristi čvrsto gorivo za grejanje, što je identifikovano kao jedan od ključnih problema zbog čega će se ubrzati proces gasifikacije. Stimulisaćemo građane da se priključe na sistem centralnog grejanja gde god postoje uslovi za tako nešto.

Kako bi se smanjilo aerozagađenje, Vlada Republike Srbije uvodi sledeće mere:

1. Ubrzanje gasifikacije

2. Rigorozna kontrola vozila “na kanalu”

3. Subvencije za električne automobile

4. Zamena filtera na termoelektranama

5. Pojačano pošumljavanje

6. Biomasa kao energent

Beograd  je  jutros, prema rezultatima na sajtu AirVisual, najzagađeniji glavni grad u Evropi sa crvenim indeksom vazduha koji iznosi 183.

Situacija je jutros najkritičnija u našem Valjevu, koji je u ljubičastom, petom stepenu po zagađenosti. Kvalitet vazduha se kvalifikuje kao “vrlo nezdrav”. Indeks kvaliteta vazduha je trenutno 217, pa se građanima preporučuje da napolje na izlaze ako ne moraju.

 

AirVisual printscreen map


Valjevo ima rešenje za aerozagađenje

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.