Napustio nas još jedan velikan novinarstva

IN MEMORIAM: BRANKO VIĆENTIJEVIĆ – DŽANE (1949-2018)

U 69 godini života, posle kraćeg bolovanja, juče je preminuo velikan valjevskog i srpskog novnarstva Branko Vićentijević, dugogodišnji urednik Radio Valjeva, Revije Kolubara i dopisnik agencije Beta, koji je svoje poslednje novinarske dane proveo kao deo redakcije portala Kolubarske.rs.

(Foto: Print Sreen TV Valjevo plus)

U svojoj bogatoj i zapaženoj novinarskoj karijeri trudio se, a tako i delao, da uvek bude na strani istine, da ne izveštava i uređuje pristrasno i ostrašćeno. Bio je pravi pripadnik “izvorne sedme sile”, koja treba da bude nezavisna i hrabra, servis građansta, a ne vlasti. U toj novinarskoj borbi, urezao se Džanov novinarski kredo kojim se insistira na tačnosti, analitici, objektivnosti, integritetu i kredibilitetu.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1974. godine kao apslovent stomatologije. Na početku karijere bavio se sportskim novinarstvom. “Pokrivao” je važne sportske događaje na teritoriji cele SFRJ. Izveštavao je za valjevski JSL Sport, zagrebačke Sportske novosti, ljubljansko Delo, sarajevsko Oslobođenje, Novu Makedoniju, prištinski list Rilindija, titogradsku Pobjedu, novosadski Dnevnik, osječki Glasa Slavonije, a pored Bete, kao dopisnik radio za Borbu, Glas Javnosti i Danas.

Sa svojim kolegom Zdravkom Rankovićem, uređivao je Reviju Valjevac, koja je kasnije preimenovana u Reviju Kolubara. Kada je Zdravko Ranković 2014. godine preminuo, Vićentijević počinje da piše za redakciju portala Kolubarske.rs, za koje je pisao do svojih poslednjih dana. Njegovi sportski izveštaji “Lako sa Kotoranimana” i “Pobeda Spartaka u Valjevu” poslednji su njegovi tekstovi koji su 27. oktobra objavljeni na ovim valjevski internet novinama.

Branko Vićentijević bio je oženjen Brankom (rođenom Kostadinović), sa kojom ima kćer Katarinu i sina Mladena. U Svečanoj sali Valjevske gimnazije u ponedeljak, u 12.30 časova, biće održana Komemoracija povodom smrti ovog velikog novinara, dok je opelo zakazano za 14.30, a sahrana u 15 časova na Novom groblju u Valjevu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.