Narodna stranka Valjevo: I TI ĆEŠ KUME, SAMO SUTRA

Kultna rečenica iz Maratonaca, koja bi danas glasila – I ti ćeš kume, čim dođem na vlast!

Kronizam i nepotizam! Da budemo objektivni, Srbija je zemlja u kojoj odvajkada postoje rodbinsko – kumovsko – ortačko – prijateljske veze  – kada je u pitanju zapošljavanje ili korist. To nam je duboko u tradiciji. U moderno, višepartijsko, demokratsko doba, tom spisku se pridružuju i stranačke veze. To je nažalost toliko uhvatilo maha i tolikpo dugo traje, da je iskorenjivanje istog kao da želite da iskorenite armaturu iz neke desetospratnice.

Iz nauke o moralu, odnosno etike, dobro znamo da postoje tri vrste koruptivnih radnji: nepotizam, kronizam i favorizovanje istomišljenika. Takođe, iz pomenute discipline znamo i koje vrste borbe je potrebno sprovoditi protiv ovih oblika korupcije. Ali izgleda da je etika nauka i pojam od koje većina političara dobijaju ospice i beže od nje kao đavo od krsta. Najveći broj njih i ne poznaje pojam političke i građanske etike, ali nauče napamet nešto na brzaka, obično pred izbore. Pa se tako rado pozivaju na nju, jer, eto, oni će stati na put nepotizmu i kronizmu. I to slušamo godinama, a stvari postaju sve gore i nemoralnije.

Sadašnja vlast, koja je na grbači naroda već gotovo deceniju, prednjači (napredno) baš u takvim obećanjima, a u praksi kao da žele da objasne narodu šta tačno znače pomenute reči;  „U slučaju da neko ne zna šta je nepotizam – evo zaposlićemo celu familiju, ako ne znate šta je kronizam – zaposlićemo sve kumove i prijatelje, ako ne znate šta je favorizovanje istomišljenika – poslove će dobijati samo one firme i oni ljudi koji su naši članovi stranke. Nije to radi naših rođaka, prijatelja, ljubavnica, kumova, stranačkih kolega…nego da bi vi građani naučili nešto iz etike. To što smo mi samo u izbornim kampanjama borimo protiv navedenog, kritikujući prethodne vlasti i obećavajući da ćemo iskoreniti sve to, to je šala, naš smisao za humor, u realnosti, kunemo se…neće bez posla ostati nijedan naš rođak, kum, prijatelj, član stranke…svi moraju biti obezbeđeni.“

Pričati već milion puta ispričanu priču, o kvalitenim , sposobnim, obrazovanim, vrednim ljudima koji sede kući i potpaljuju vatru sa svojim diplomama jer ne mogu da nađu posao od silnih rođaka, švalerki, kumova…i vrapci na grani su to naučili napamet. Pojedinac je potpuno nemoćan pred takvim zbivanjima u okruženju. Humanistička vizija društva se odavno potpuno izgubila.

Ni naše Valjevo nije pošteđeno toga, samo ko neće da vidi ili je nateran da žmuri, neće videti šta se to događa u Valjevu. Ista priča, bilo je toga uvek, ali umesto da se makar bore protiv toga, da se ta tri društveno-koruptivna zla smanjuju na najmanju moguću meru, događa se potpuno suprotno i još je izraženije, više nego ikada u savremenoj istoriji Srbije, da koristim termin našeg velikog vođe. Dovoljno je pogledati gradsku administraciju koja broji i do nekoliko puta više zaposlenih od potrebnog, raspisivanje oglasa i tendera u novinama je reda radi ili ih uopšte i nema. Zaista više nije bitno koliko je neko sposoban, radan, koliko ima znanja, bitno je samo udomiti svoje ljude, makar bili i nesposobni da sami sebi čarape obuku. Državne, javne ustanove se tretiraju kao da sadašnja vlast ima porodično nasleđe nad njima. A narod će se i dalje pitati zašto poskupljuju režije, javne ustanove propadaju, a rast potrošačke korpe može da se uzme za novu jedinicu brzine umesto brzine svetlosti.

Hajde malo da pogledamo istini u oči…zar Valjevo u lokalnoj samoupravi zaista nema sposobih arhitekata (ima ih pet, inače), pa moramo da uvozimo iz Lazarevca glavnog gradskog urbanistu. Da li naših pet arhitekata zaista ne znaju da rade svoj posao ili nisu politički podobni, ili nisu ničiji kumovi, prijatelji, rođaci? Priča da nisu bili zainteresovani za to mesto, ko uopšte može da poveruje u to? Dalje, zašto je smenjena sekretarica gradonačelnika koja je na tom mestu dočekala i ispratila mnogo gradonačelnika, jer joj je to zagarantovano radno mesto? Da bi umesto nje, gle čudom, sasvim slučajno, novopostavljena sekretarica bila najbolja prijateljica gradonačelnikove žene (ne, ovo nisu abrovi, ovo su sasvim ozbiljne etičke stvari)! Ako mislite da je i to slučajnost, šta da radimo sa kumom gradonačelnika Šapca koji je čak iz Mačve došao da vodi gradsku upravu? Opet nije bilo zainteresovanih…ili sposobnih…pa zar su Valjevci toliko nezainteresovani i nesposobni? Ili su ponovo bili kumovi pogrešnim ljudima na pogrešnom mestu? Zamenik gradonačelnika, znate li ko je? Naravno da ne, jer mu je radna biografija za tri reči duža od gradonačelnikove. Ali je dobro poznato koji to poznati biznismen i čovek koji vuče mnoge konce u gradu stoji iza njega. Sve slučajnost do slučajnosti. Da li je Valjevo toliko malo a Ub toliko veliki da se sastanak premijerke Srbije, predsednika IO SNS-a i gradonačelnika Valjeva održava na Ubu? Šta uopšte gradonačelnik Valjeva ima sa Ubom, ide u prijateljske posete? Ili po još jednu turu naredbi – kako da samostalno vodi grad! I ponovo sasvim slučajno kod „nečijeg“ kuma. Ako bi krenuli dalje da otpetljavamo to klupko nepotizma i kronizma u gradu Valjevu, krenuvši po vertikali od vrha ka dnu, videli bi smo jednu toliko upetljanu „kumovsku“ strukturu, da bi se i sami zapetljali ko je tu kome šta.

„Zakonopravilo“ Svetog Save (Nomokanon) koje u jednom svom delu govori i o ovoj temi, i koje je strogo i uspešno bilo primenjivano u srednjovekovnoj Srpskoj državi, izgleda da je od strane današnjih vlastodržaca shvaćen bukvalno, pa je reč „bližnji“ shvaćena kao – moja familija, moji kumovi, moja žena ili moji prijatelji.

Lek ne leči, ali smanjuje, olakšava i otklanja simptome i tako drastično poboljšava čoveku život. Ni od nepotizma i kronizma ne postoji izlečenje, ali postoji lek…samo dajte šansu dobrim lekarima. Ima ih! Prepoznajte ih! Dajte im šansu!

 

Saopštenje Narodne stranke Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.