Narodni muzej Valjevo: Realizovan projekat Ivanjdanski običaji

U drugoj polovini 2020. godine, realizovan je novi projekat Narodnog muzeja Valjevo. Projekat Ivanjdanski venčići – Običaj valjevskog kraja i drugih susednih oblasti Zapadne Srbije realizovan je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a vodila ga je vodila Gordana Pajić, etnolog-muzejski savetnik.

Narodni muzej Valjevo“U okviru programskih aktivnosti Narodnog muzeja Valjevo od 2011. godine istražuju se različiti elementi nematerijaln kulturne baštine (tradicionalne zanatske veštine, godišnji običaji i običaji životnog cilkusa). Dosadašnji rezultati tih istraživanja su prezentovani kroz prigodne muzejske izložbe i multimedijalne izložbe, stručne radove i etnološki film. Projekat Ivanjdanski venčići-običaj valjevskog kraja i drugih susednih oblasti zapadne Srbije, je nastavak istraživanja običajne prakse koje je započeto 2016. a odnosilo se na seoske slave. Kao i tada, istraživanje je i ovog puta prošireno i na susedne oblasti zapadne Srbije (Rađevina, Jadar, Kačer, čačanski i užički kraj) , a ne samo na valjevski kraj (Kolubaru i Podgorinu) Pravljenje venčića je široko rasprostranjen običaj koji se vezuje za veliki hrišćanski praznik Ivanjdan i u pomenutim oblastima je veoma zastupljen kako u selima, tako i u gradskoj sredini poslednjih godina. Želeli smo da zabeležimo sećanja, ali i današnji trenutak i način obeležavanja ovog praznika. Podsećamo da pored pletenja ivanjdanskih/ivanjskih venčića važan segment ovog praznika predstavljaju: branje lekovitog bilja, narodna znanja o lekovitom i magijskom svojstvu biljaka, posećivanje lekovitih izvora na sam praznik i paljenje obrednih vatri. Ivanjdanski običaji su danas našli svoje mesto u muzejskim kreativnim programima i u turističkoj ponudi. O svim ovim segmentima običaja govore krajnji rezultai našeg projekta: Zbornik radova Ivanjdanski običaji valjevskog kraja i susednih oblasti zapadne Srbije, u kojem su svoje priloge dale etnolozi: Snežana Šaponjić Ašanin, Snežana Tomić, Ana Čugurović, Ljubica Vasiljević, Natalija Marković, Ivana Đurić i moja malenkost. Drugi rezultat našeg projekta je i kraći etnološki film Ivanjsko cveće, u čijoj realizaciji su učestvovali i spoljni saradnici snimatelji, montažer i ženska pevačka grupa KUD Krušik, ali poebno mesto pripada pre svega našim kazivačima : meštankama Brankovine i Osečine. Ovo je bila jedna veoma uspešna saradnja uslovljena epidemiološkim merama, pa je i istraživački deo projekta bio manjeg obima. Pored navedenih vidljivih rezultata za širu publiku, u Stručnom arhivu Narodnog muzeja Valjevo , ostaće bogata arhivska, foto i video građa”, kazala je etnolog-muzejski savetnik Nardonog muzeja Valjevo Gordana Pajić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.