Nastavak ulaganja u obdaništa

Nedavno je u obdaništu “Pčelica” na Petom puku izvršena zamena stolarije u unutrašnjosti objekta tog vrtića, čime je kompletiran rad Predškolske ustanove “Milica Nožica” usmeren ka cilju uštede energije i poboljšanju energetske efikasnosti u svih 9 objekata u gradu i 2 na selu.

(Glavni ulaz u obdanište “Pčelica” na Petom puku)

Početkom godine krenulo se u realizaciju da i vrtić “Pčelica” dobije nove prozore i vrata unutar objekta, kao i nove ormariće, stolove i stolice. Za tu namenu u vrtić “Pčelica” je samo u januaru mesecu uloženo skoro 5 miliona dinara. Takva vrsta renoviranja prethodnih godina urađena je u ostalim obdaništima u gradu, a nisu bili zapostavljeni ni objekti u Brankovini i Kamenici, koji su među prvima “pretrpeli” ulaganja još pre nekoliko godina.

“Završeno je postavljanje unutrašnje stolarije u “Pčelici”, koji je bio jedini vrtić bez nekih većih ulaganja. Sad smo i to kompletirali. Pre toga je izvršena zamena kompletne stolarije, i spoljašnje i unutrašnje u vrtiću u Kolubari 2. To nije bila mala investicija, uloženo je oko 20 miliona dinara za tu namenu”, kaže Zlatomir Marković, direktor PU “Milica Nožica”.

(Obdanište “Pčelica” nema svoje dvorište i nije ograđeno)

U narednom periodu očekuje se rešavanje problema da obdanište “Pčelica” na Petom puku konačno dobije dvorište. Mališani koji idu u ovaj vrtić nemaju prostor za boravak napolju u sklopu svog objekta. Kada je lepo vreme, aktivnosti imaju na terasi ili ih vaspitačice vode u obližnji park na Petom puku.

“Ponovo smo predali zahtev “Krušiku”, jer je to “Krušikovo” zemljište. Uz pomoć tog zahteva probaćemo da dobijemo zemlju na korišćenje na 99 godina. Bar da dobijemo nekih dvadesetak ari, da to konačno ogradimo i da vrtić konačno dobije svoje dvorište”, kaže Marković.

(Zlatomir Marković, direktor PU “Milica Nožica)

Dirtektor Zlatomir Marković podseća da je promenjena fasada na devet zgrada, izvršena je sanacija na krovovima, među kojima je bio i krov obdaništa “Zvoničić”. Zahvaljujući donaciji Fondacije B92 u iznosu od 1,6 miliona dinara i sopstvenim sredstvima u iznosu od 700.000 dinara, truo krov na tom objektu je zamenjen novim.

On ističe da Predškolska ustanova posebno vodi računa o centralnoj kuhinji, jer poučeni iskustvom iz 2014. godina kada se pojavila salmonela, neprestano se ulaže taj sektor.

“Samo u poslednjih 20 dana decembra meseca 2017. godine lokalna samouprava je izdvojila preko 10 miliona dinara. Kupljena je savremena mašina za istovremeno pranje 6 termosa i koja taj posao obavi za 7 minuta, sa sve sušenjem i dezinfekcijom. U tim termosima mi distribuiramo hranu iz centralne kuhinje u distributivne kuhinje svih naših objekata, zatim sve osnovne škole snabdevamo odatle užinama, plus produženi boravak za Prve školu, svaki dan kuvamo 500 obroka za Crveni krst, odnosno Narodnu kuhinju i hranom snabdevamo i Dom za decu ometenu u razvoju u Popučkama svakog radnog dana. Krajem godine kupljeno je još jedno novo dostavno vozilo, koje je koštalo 3,1 milion dinara, zatim još jedan kazan i savremen konvektomat za spremanje hrane”, pojašnjava direktor Marković.

(Orden Svetog vladike Nikolaja koji je PU “Milica Nožica”dobila za projekat “Tradicija iobičaji valjevskog kraja” 2015. godine)

Prvi čovek Predškolske ustanove najavljuje da će se trend ulaganja u sve objekte nastaviti i ove godine, posebno u centralnu kuhinju, koja je jako bitan deo celokupnog sistema i jako osetljivo mesto. On ističe da je sve što je do sada urađeno bilo sprovedeno u delo zahvajujući pomoći lokalne samouprave i da će Grad nastaviti da podržava Predškolsku ustanovu u ostvarenju njenih planova i projekata.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.