Nedelja zdravlja u Valjevu

Nedelja zdravlja“ je naziv manifestacije koja u Valjevu traje od 8. do 13. maja, u organizaciji Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum i grada Valjeva.

zdravlje6-e1494422653497

Na Gradskom trgu su se danas okupila deca iz valjevskih osnovnih škola, koja su se takmičila u odbojci, fudbalu, košarci i u atletskim disciplinama. Prisustvovali su i demonstraciji ukazivanja prve pomoći, koje su priredili učenici Medicinske škole „Dr Miša Pantić“.

zdravlje1-e1494422703291

„Grad Valjevo je podržao ovu manifestaciju, jer Valjevo podstiče manifestacije koje su okrenute unapređenju i očuvanju zdravlja naših sugrađana, kako bi se sprečila oboljenja građana“, rekao je Andra Savčić, član Gradskog veća i dodao:

„Današnja manifestacija je posvećena sportskim aktivnostima, naročito školskom sportu. Nadam se da će tokom cele godine biti što više ovakvih dešavanja, a grad će učestvovati sa onoliko sredstava koliko bude bilo potrebno.“

zdravlje2-e1494422691625

Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum se opredelio da u ovoj nedelji, kada se 12. maja obeležava Međunarodni dan sestrinstva, organizuje „Nedelju zdravlja“, naglasio je dr Zoran Jokić, šef Departmana za zdravstvo Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum.

„Ideja je bila da kao značajni činilac društvene zajednice, skrenemo pažnju na unapređenje i očuvanje zdravlja, što je i fokus Fakulteta za zdravstvo. Očuvanje zdravlja je najvažniji aspekt od ranog detinjstva, kroz zdrave stilove života, način ishrane i fizičku aktivnost. Danas, 10. maja je i Dan fizičke aktivnosti, tako da smo se u sinergiji sa lokalnom samoupravom, koja je velika podrška u celom projektu, sa Medicinskom školom i ostalim srednjim i osnovnim školama u gradu, dogovorili da izađemo u javnost i da podsetimo sve nas da su fizička aktivnost i zdravi stilovi života značajna prevencija i činilac u funkciji unapređenja zdravlja“, rekao je dr Zoran Jokić.

zdravlje3-e1494422644954

Branka Gvozdenić, studentkinja Univerziteta Singidunum, koja je učestovala u organizaciji događaja, kaže da su studenti sa ovog Univerziteta zaduženi da kao volonteri pomažu učenicima i nastavnicima osnovnih škola u realizaciji programa.

zdravlje4-e1494422676342

„Učestvujemo i u organizaciji 3. Sajma vina Kolubarskog okruga, koji će se održati u petak, 12. maja na našem fakultetu. U organizaciji „Nedelje zdravlja“ pomogli su nam dosta i naši profesori, a u programe koji se održavaju ove sedmice učestvuju studenti svih godina.“

Aleksandar Maravić, direktor Medicinske škole „Dr Miša Pantić“ je rekao da je škola uključena u obeležavanje „Nedelje zdravlja“, jer je to plod saradnje ove škole sa Univerzitetom Singidunum.

„Medicinska škola je usmerena ka zdravlju i zdravstvu. Rado smo prihvatili da učestvujemo u svim aktivnostima. Demonstrirali smo ukazivanje prve pomoći nakon saobraćajne nesreće i verujem da je bilo korisnimo da i učenici osnovnih škola ovo vide“, rekao je Maravić.

On je istakao da je učešće Medicinske škole u „Nedelji zdravlja“ uvertira za obeležavanje 12. maja – Dana škole, kada će biti potpisan ugovor sa predstavnicima Vlade Republike Nemačke, u okviru DSD projekta, kojim će Medicinska škola biti nosilac za ovaj region za polaganje ispita nemačkog jezika.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.