Nešto sasvim lično: i park i biblioteka!

Da se ja nešto pitam i da imam političku moć, ili bar nekoga ko mi čuva leđa, raspisala bih peticiju za izmeštanje benzinske pumpe na početku Tešnjara, a ne protiv gradnje novog zdanja biblioteke, koja bi se sasvim lepo mogla uklopiti u postojeći park. Naravno, pod uslovom da urbanistički i izvođački projekat rade stručnjaci sa diplomom Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, a ne sa diplomom, recimo, Megatrenda. Imamo i sjajne arhitekte u svetu priznate, poput Vlade Simovića, pa bismo se mogli malo konsultovati i sa njima.

Gradnja biblioteke verujem ne podrazumeva uništavanje stoletnog drvoreda lipa pored Kolubare i besumično uništavanje stabala u samom parku. Broj stabala koji bi morao da se ukloni, mogao bi se posaditi na nekom drugom mestu u užem centru grada. Sada bar to nije nikakav problem kada iz rasednika stižu odgajenje i razvijene sadnice.

Ceo taj prostor morali bismo posmatrati malo šire, kao trg koji spaja tri celine grada, staru čaršiju Tešnjar, potez niz Knez Mihailovu ulicu i deo preko mosta na Kolubari i Domu kulture. Istorijski spisi zapravo potvrđuju da je taj prostor nekada bio centralni trg na kome su se zbili važni događaji za ovaj kraj i odakle su, recimo, kretali dobošari. I sada taj prostor treba tretirati kao trg. Potez prema Hramu ostavlja mogućnost za raščišćavanje tezgi i udžzerica uz čuvanje vrednih zgrada kao što je recimo Divin magacin. Obradovala bi me i moćna kapija na ulazu u Zelenu pijacu. Otvorila bih prostor prema Hramu. A, ulazak u Tešnjar, sam po sebi ne zaslužuje benzinsku pumpu, zbog koje je frekvencija saobraćaja u tom delu grada sigurno utrostručena. Naravno, ako nam je aerozagađenje argument za nešto.

Smatram da bi se nova zgrada biblioteke mogla sasvim lepo uklopiti u park i da bi povukla “šnjur” da se uredi i okolni prostor, kao i da se bolje reguliše saobraćaj.

Možda bi organizatori mogli peticiju preinačiti, dakle, ok biblioteka, ali ne ok benzinska pumpa, isparenja derivata, saobraćaj u oba smera. Nova saobraćajnica pored Hrama ostavlja mogućnost da se saobraćaj na prostoru, koji je ovih dana tema, drugačije organizuje. Naravno, uvek se treba konsultovati sa stručnjacima i to treba da se podrazumeva. Kada je u pitanju lokacija za novu biblioteku, struka je već rekla svoje.

Ono što mene u svemu ovome najviše brine je da li će biti novca i kada da se ova ideja o novoj zgradi biblioteke i realiziju. Za početak bi možda bilo dobro da se informišemo kako izgledaju biblioteke u Finskoj i drugim skandinavskim zemljama, koje su već dale primer u svetu kako bi ova zdanja trebalo da izgledaju.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.