Nešto sasvim lično – Parkić, drugi deo

O navodnom rušenju parkića na desnoj obali Kolubare preko puta Doma kulture, od kada je na poslednjem zasedanju gradskog parlamenta usvojen zaključak da Gradsko veće otpočne aktivnosti na izgradnji nove zgrade biblioteke, brujalo je ovih decembarskih dana na sve strane u gradu na Kolubari. O rušilačkim namerama govorili su organizatori peticije protiv “rušenja” parka, koji su odmah sa rekvizitima izašli na ulicu. Neki ovdašnji portali pisali su o uništavanju parkovske površine, a priča o Valjevcima koji besumično uništavaju svoj park stigla je i do beogradskih medija, a i dalje. Društvene mreže brujale su od uvreda i pretnji onima koji hoće da seku stoletna stabla i to sve “u počep”, u stilu “samo da probaju”. Postavljane su i fotografije maketa navodno buduće biblioteke i pored toga što je iz Odeljenja za urbanizam stizala informacija da će se o zgradi buduće biblioteke tek odlučivati i to Javnim urbanističko – arhitektonskim konkursom. Uvrede su stizale i na adresu novinara koji su pokušavali da dobace koju informaciju više da bi se “koliko toliko” imalo uvida u pravo stanje stvari o tome kolika je površina parka, kolika bi trebala da bude površina biblioteke, te površina novog celog trga, kao i informacije o tome da je u svakom smislu mnogo veća šteta za taj deo grada benzinska pumpa (koju svi nešto prećutkuju) nego zgrada biblioteke. I povrh svega, da je cela stvar na dugom štapu jer atraktivno zdanje treba atraktivnu lokaciju i puno novca. Ništa nije pomoglo, najavljen je i protest građana i dece koja će, ni manje ni više, braniti svoj parkić.

Sa protesta građana u parku / Foto: Slobodan Ćirić

Činilo se da je malo koga zanimalo kako bi u budućnosti trebalo da izgleda taj trg, a i sama biblioteka. Malo ko se interesovao koje sve reference ima naš poznati arhitekta, nekadašnji profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Darko Marušić, koji je bio najveći autoritet žirija prilikom ocenjivanja konkursnih rešenja za lokaciju buduće biblioteke. Pored njega članovi žirija tada bili su arhitekta Milorad Obradović, prof. dr Vladimir Milić, kao i arhitekte Vlastimir Čarnojević, Jasmina Popović, Tihomir Dražić i Vesna Mirković.

Kako to da su se neki Valjevci, na prečac zaljubili u svoj parkić, koga čak pogrdno nazivaju “picin park”. Pričalo se i da će baš u tom parkiću da bude smešten javni WC. Nisam bila svedok ni neke akcije mladih gorana koji bi tu zasadili neko drvo, nisu to učinile neke političke stranke, koje su ogroman problem aerozagađnja u gradu počele da svode na nivo parkića.

O čemu se zapravo radi? Da li je parkić postao poligon za prikupljanje jeftinih političkih poena? Da li su neki građani nezadovoljni aktuelnom vlašću postali toliko neselektivni pa su generalno protiv svega i svačega? Da li su iskompromitovane diplome i doktorati razlog zbog čega su građani izgubili poverenje u struku? Šta je alternativa, da svako sebi daje za pravo da sudi o svemu i svačemu? Kuda nas to vodi?

Jedno je sigurno, park sa desne obale Kolubare otvorio je mnoga pitanja. A, ono što nije sigurno je da li će uopšte biti izgrađena nova zgrade biblioteke, i kada?

Elem, još nešto! Sa danas održanog protesnog skupa za odbranu parkića od Milana Koraća iz inicijative građana, koji se obratio okupljenim Valjevcima, stigla je vrlo umerena poruka. Mladi Korać rekao je da je skup organizovan isključivo na inicijativu građana i da nema veze sa ovdašnjim političkim opcijama. Pritom, da se naglasi da nisu ni deca svojim prsima branila park, kako je najavljivano na društvenim mrežama.

“Mi se skupljamo tu sa idejom da uključimo više javnost u donošenje odluka. Dakle, neophodne su javne rasprave i tribine, da se mnogo više uklkuče stručnjaci. Zalažemo se i za otvoreni konkursi kako bi se preispitivale neke odluke. Nismo protiv gradnje biblioteke, ali smo definitivno za to da park u ovom obliku ostane, čak i da se unapredi, da se još više drveća posadi… Smatramo da taj projekat prema urbanističkom planu što je rađen može da se prilagodi. Smatramo da je dobra ideja i za trg, kao i da se sačuva drveće i da se napravi ambijentelna celina, gde bi biblioteka bila na obodu parka, gde bi trg bio na obodu parka, gde bi park bio nekakva tampon zona…”,  rekao je između ostalog Milan Korać.

Predstavnici građanske inicijative danas su posadili stablo platana u parkić. Nešto konkretno i za svaku pohvalu.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.

3 comments

  1. Delija iz Valjeva

    Lud,zbunjen,normalan.Braćo moja mila!!!!!

  2. Zasto parkić vređate i nazivate ” picin” park…da li ste vi novokomponovani dođoši svesni da je taj park odgajio na hiljade dece…da su majke u tom parkicu učile decu da hodaju…u centru grada a opet zabačen, za razliku od ovog u Karađorđevoj pored fontane..ovde nema toliko izduvnih gasova…ima ih ali ne idu direktno deci u usta kao u Karađorđevoj…Da li znate da se taj parkić zvao i penzionersko obdanište. Tu u hladu drvoreda sedeli su penzioneri i raspravljali o visini penzije, poskupljenijima, Zvezdi , Partizanu…i još o hiljadu penzionerskih tema. I vidjala sam devojke sa knjigom u rukama…Imate Dom Vojske…imate staru železničku stanicu…zvrje prazne…dokle mislite da uništavate naše Valjevo?

    • Poštovana, kao prvo, ja taj park ili parkić, kako god , nikada ne bih nazvala tako pogrdnim imenom jer takve reči nisu u mom žargonu. Tako ga nazivaju mnogi valjevci i to sam mnogo puta čula ovde u gradu. Ako ste pažljivo pročitali tekst, ja se zapravo pitam odakle tolika briga sada za taj prostor kada godinama niko nije pokazivao nikakvu brigu. DRugo, ja i dalje smatram da niko ovde nema nameru da seče stoletna stabla, kako se navodi. Ne mislim da je neko baš toliko lud.