“Neuka i neposobna gradska vlast konkretan rad na smanjenju aerozagađenja zamenjuje sve krupnijim obećanjima”

Aktivisti Lokalnog fronta su na konferenciji za medije ukazali da od marta meseca 2018. godine, kada je ovo udruženje građana napravilo prvi korak organizovane i sistematske borbe za čistiji valjevski vazduh, pa do danas, u našem gradu ništa nije urađeno da se smanji nivo aerozagađenja. Kako se moglo čuti, odgovor Lokalnog fronta na ćutanje “neuke i neposobne” gradske vlasti i nerešavanje problema u oblasti zaštite životne sredine, je uključenje ovog udruženja građana u Otvorenu građansku platformu “Akcija”, u “Zeleni dogovor za Srbiju”, kao i učešće u “Ekološkom ustanku” u subotu, 11. septembra.

LF

“Asocijacija” Lokalnog fronta

Odbornik Lokalnog fronta u lokalnom parlamentu Ljubomir Radović osvrnuo se na nedavnu sednicu Skupštine grada koja je, kako je naglasio, pokazala da je u prvoj polovini godine na zaštitu životne sredine naša gradska vlast uspela da potroši jedva 6% sredstava koje je sama planirala u sopstvenom budžetu.

“I još su se uvredili kada je to pomenuo odbornik Željko Trifunović iz Lokalnog fronta. Jedan od “naprednih” odbornika čak reče kako je tema životne sredine odnekud nametnuta i odnekud finansirana. Tema zagađenog vazduha Valjevu je nametnuta propisima koji su se 2015. godine još ponekad i poštovali. Automatska merna stanica pred kojom stojimo počela je da radi 2012. godine. Prve tri godine njenog rada pokazale su da Valjevci neprekidno udišu prekomerno zagađeni vazduh III kategorije. Zakonska obaveza bila je donošenje Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva i ta obaveza izvršena je u novembru 2016. godine. I potpuno zanemarena, evo već šestu godinu uzastopno, o čemu smo pre godinu dana govorili na ovom istom mestu”, istakao je Radović.

On je naglasio da je Lokalni front u Javnoj raspravi o budžetu za 2021. predložio nekoliko mera, pre svega da se uvede sistem koji bi građane Valjeva, a posebno decu, upozoravao na opasne koncentracije otrova u vazduhu.

“Bez odziva. Da, tema zagađenog vazduha nama je nametnuta od neuke i neposobne gradske vlasti koja konkretni rad na smanjenju zagađenja zamenjuje sve krupnijim i krupnijim obećanjima. Godinama ćute o vazduhu koji je u Valjevu svakako doprineo povećanju broja žrtava korone. Ćute i o deviznim sredstvima koja su valjevski privrednici donirali za borbu protiv pandemije. Evo već šest meseci mudro ćute povodom odborničkog pitanja koje sam postavio o njihovim saznanjima bez kojih ne bi mogla da se pripremi buduća litijumska trovačnica pred vratima Valjeva. Oni, jadni, ništa ne znaju ni o čemu”, rekao je Ljubomir Radović.

Odgovor Lokalnog fronta na ćutanje gradske vlasti je, kako je rečeno, uključenje ovog udruženja u Otvorenu građansku platformu “Akcija”, u “Zeleni dogovor za Srbiju”, kao i učestvovanje u predstojećem “Ekološkom ustanku” 11 . septembra.

“Mi ćutati nećemo, kao što nismo ćutali ni do sada. Glas Valjevaca čuće se i ove subote u Beogradu, tamo gde stoluju državni funkcioneri kojima su sopstveni džepovi i masne provizije Rio Tinta važniji od dece Srbije u koju su se pre godinu dana zaklinjali. Lokalni front će učestvovati u “Ekološkom ustanku”, ići ćemo da mirno i dostojanstveno još jednom istaknemo naše zahteve i zahteve Srbije napadnute od multinacionalnih grabljivaca i njihovih saveznika u Beogradu i Valjevu”, kazao je Radović.

Ivan-Manic-LF

Ivan Manić, aktivista LF

“Frontovac” Ivan Manić vratio se 3 i po godine u prošlost, navodeći kako je od 2018. tekla i kako se nastavlja njihova borba za čistiji vazduh. Pripreme za formalni početak borbe Lokalnog fronta Valjevo za čistiji vazduh, prema Manićevim rečima, trajale su skoro tri meseca, a prvi korak učinjen je 12. marta 2018. godine.Tada je, podsetio je Manić, odbornik Ljubomir Radović uputio zahtev da Skupština obaveže organe grada da prirede javnu raspravu o izvršavanju obaveza gradskih službi iz Zakona o zaštiti životne sredine, obaveza iz Plana kvaliteta vazduha i obaveza iz Plana zaštite životne sredine.

“Predlog je bio glatko odbijen od tadašnje crno-crvene većine. Ipak, delimično je, pod pritiskom javnosti, ostvaren u decembru 2018, ali se sve svelo na dva izveštaja pompezno nazvanog Stručnog tima za smanjenje aerozagađenja i gomile obećanja sa svih nivoa. O takvim obećanjima najbolje svedoči vest objavljena u junu 2019. na stranici Agencije za zaštitu životne sredine da je Valjevo dobilo mobilnu stanicu za merenje zagađenosti vazduha. A, dobili smo samo sliku jednog polovnog vozila ispred koga se šepuri direktor Agencije, izvesni Filip Radović. Šta se od tada promenilo? Ništa. Još uvek nema izveštaja o kvalitetu vazduha u Srbiji u godini iza nas, ali ni on neće biti nimalo bolji. Zimus je u Valjevu radio semafor zagađenja Lokalnog fronta i pokazao da zagađenje raste umesto da se smanjuje. Naravno, “napredni” kadar Filip Radović ne žuri sa izveštajem. Pre neki dan dobismo i gaf novopečene ministarke koja izjavi kako će prelazak gradske Toplane na gas svesti na nulu količinu PM čestica u valjevskom vazduhu”, rekao je aktivita LF Ivan Manić.

Aktivisti LF pozvali su sve Valjevce koji žele da im se pridruže u ovoj “svojevrsnoj borbi svih slobodoumnih ljudi naše Srbije protiv uskraćivanja osnovnih ljudskih prava”, da mogu da posete prostorije Lokalnog fronta u Pantićevoj ulici broj 37, u periodu od 18 do 21 sat.

 

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.