Nezadovoljavajuć odziv na skrining na karcinom grlića materice!

Organizovani skrining na karcinom grlića materice izuzetan je značajan vid prevencije protiv ove opake bolesti i ukoliko se karcinom grlića materice otkrije na vreme stopostotno je izlečiv, rečeno je na konferenciji za novinare koju su, povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice u valjevskom Domu zdravlja održali lekari specijalisti Službe za zdravstvenu zaštitu žena. Organizovani skrining na karcinom grlića materice Dom zdravlja Valjevo sprovodi već 6 godina unazad i jedan je od 25 domova zdravlja u Srbiji koji su uključeni u ovaj program Ministarstva zdravlja.

Lekari specijalisti Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Valjevo dr Duško Antonić, dr Ivana Rakić i načelnik dr Milan Mirković (sleva na desno)

Dr Milan Mirković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Valjevo istakao je da je karcinom grlića materice po incidentnosti na drugom mestu, iza karcinoma grlića dojke. Godišnje od ove bolesti oboli oko 1.500 žena, a 500 njih izgubi život, odnosno 10 do 35 žena na 100.000 stanovnika. Po smrtnosti od ove bolesti se nalazimo na neslavnom petom mestu u Evropi.

“Naša služba se skriningom na karcinom grlića materice ozbiljno bavi već godinama, još od 2010. kada smo to radili kao sopstveni projekat, a od 2014. učestvujemo u nacionalnom skriningu. To je organizovano i masovno pozivanje ciljane populacije, bez ikakve simptomatologije, sa ciljem da se proveri stanje. Koristeći baze podataka osiguranica, naša služba šalje pozivna pisma na adrese pacijentkinja starosti od 25 do 64 godine. Sve sugrađanke su dobile ili će dobiti poziv da dođu u našu službu i zakažu svoj pregled, a skrining je vremenski neograničen, znači trajaće godinama. Od početka odziv žena nije zadovoljavajući, to je petina ili četvrtina od broja pozvanih”, istakao je dr Milan Mirković.

Osim organizovanog Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Valjevo radi i oportuni skrining, što znači da žene koje ne dobiju poziv mogu samoinicijativno doći i zakazati pregled. “Za razliku od ostalih malignoma, znamo uzročnika raka grlića materice. To je humani papiloma virus, kojeg ima preko 100 tipova. Veoma je virulentan, a srećom nemaju svi podjednaki onkološki potencijal. Od trenutka kada uđe u ćeliju, pa do pojave prvih simptoma može da prođe 8 do 10, pa i 12 godina. Ako se promena tkiva na vreme otkrije, karcinom je stoprocentno izlečiv. Zato pozivamo i apelujemo da pacijentkinje dođu na preventivne preglede i da redovno kontrolišu zdravlje. Sa druge strane moramo da im kažemo da se naoružaju strpljenjem, jer trenutno imamo nedovoljan broj specijalista”, rekao je načelnik dr Milan Mirković i pojasnio da samo tri lekara specijalista čine Ginekološku službu u valjevskom Domu zdravlja, a po sistematizaciji treba da ih bude još četiri. “U prethodnoj godini uradili smo 8.000 trudničkih pregleda, a imamo i druge vrste pregleda, što dovoljno govori o obimu posla. Za dve godine dva lekara će se vratiti sa specijalizacije i tada bi trebalo da se popravi situacija. Ovo govorim zbog generalnog nezadovoljstva pacijentkinja koje čekaju na naše preglede po mesec i dva dana. Ne tražim opravdanje, samo iznosim činjenično stanje, jer troje lekara ne može izneti čitav posao”, naglasio je dr Milan Mirković.

CTG soba- Dom zdravlja Valjevo

Koordinator skrininga raka grlića materice u Domu zdravlja dr Duško Antonić izneo je podatke za 2018. godinu. “U prethodnoj godini pozvali smo žene rođene od 1991. do 1986. i od 1961. do 1956. godine. U organizovanom, nacionalnom skriningu na pregled se odazvalo 679 žena, dok je oportuni skrining uradilo 2366 žena. Ukupno je urađeno 3045 kolposkopija i Papanikolau testova. Dobar nalaz Papa testova bio je kod 2.856 žena, sa pozitivnim nalazima sa blažim stepenom oštećenja tipa Papanikolau 3A imali smo ukupno 133. U grupi Papanikolau 3B bilo je 16 slučajeva L(Low)-SIL, što je niži stepen oštećenja, u četvrtoj grupi tri slučaja H (High)-SIL (prekancerogena promena) i jedan dijagnostikovani karcionom. Ukupno je bilo 36 nezadovoljavajućih slučajeva u kojima smo ponovili Papanikolau test i kolposkopski pregled. Urađena je 81 biopsija i dijagnostikovano je 25 L-SIL, 7 H-SIL i jedan karcinom”, kazao je dr Antonić i dodao da su za 2019. počeli da pozivaju žene rođene od 1980. do 1985. i  od 1962. do 1967. godine. On je ovom prilikom pozvao žene ovih godišta da se odazovu skriningu, ali i druge žene da dođu na redovne ginekološke preglede i jednom godišnje na kolposkopiju.

Ultrazvučni aparat – Dom zdravlja Valjevo

Kako se sprovodi kolposkopski pregled, koji je u principu bezbolan, objasnila je dr Ivana Rakić. “To je pregled grlića materice specijalnim mikroskopom koji se naziva kolposkop, uz Papanikolau test, odnosno uzimanje brisa grlića materice i njegov pregled u citološkoj laboratoriji. Dr Antonić i ja radimo citologiju, ali moramo reći da se, zbog nedostatka ljudstva, rezultati čekaju najmanje četiri nedelje. Zbog toga molim žene da budu strpljive, jer su razlozi objektivni”, napomenula je dr Ivana Rakić i pozvala Valjevke da dođu na pregled.

Soba za psihofizičku pripremu trudnica – Dom zdravlja Valjevo

Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena dr Milan Mirković naglasio je da je Ginekologija valjevskog Doma zdravlja, tokom prošle godine zahvaljujući ustanovi i lokalnoj samoupravi proširena i dodatno opremljena. Prostorije su okrečene i opremljene nameštajem, nabavljen je novi ultrazvučni aparat i dva kolposkopa, uređen je zaseban prostor za psihofizičku pripremu trudnica. Služba raspolaže i citološkom laboratorijom sa mikroskopima i pratećom aparaturom. kako je rečeno, sledeće godine biće rešen i problem kadra, jer će dvoje lekara završiti specijalizaciju.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.