NIKOLA VUJČIĆ LAUREAT PRESTIŽNE NAGRADE “DESANKA MAKSIMOVIĆ”: “Ako bi u našoj poeziji tražili pesnika koji je pri svim životnim manifestacijama najsličniji svojim pesmama, bez sumnje to je naša Desanka!”

Pesnik Nikola Vujčić ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade za ukupan doprinos srpskoj poeziji „Desanka Maksimović” koja je na rođendan proslavljene književnice, dodeljena 31. put, ovoga puta na svečanosti u Valjevskoj gimnaziji, umesto, po tradiciji u Brankovini u kojoj je Desanka provela detinjstvo. Nagradu je u prisustvu brojnih zvanica, predstavnika Ministarstva kulture, Zadužbine „Desanka Maksimović”, Narodne biblioteke Srbije, Grada Valjeva, Eparhije valjevske, Matične biblioteke kao organizatora svečanosti i drugih, ovogodišnjem laureatu uručio ministar kulture Nikola Selaković.

IMG_20240516_130513

– Za Desanku, naš jezik je jezik poezije, a poezija je najviši oblik jezika. Desankine pesme čuvaju taj naš lepi jezik i u njemu nas. Čast mi je što sam poneo nagradu sa njenim imenom – poručio je u pesnik Nikola Vujčić okupljenima u Valjevskoj gimnaziji. U svojoj besedi naglasio je da je Desanka Maksimović pripadala i služila celim svojim bićem našem jeziku, našem narodu, našoj pesničkoj tradiciji u kojoj je i sama stvarala, postavši jedna od najvažnijih njenih delova.

IMG_20240516_133925

– Brankovina koju sam podsetio me podseća na moj izgubljeni zavičaj u Baniji. Zahvaljujući Desanki, ona postaje moj mitski zavičaj. Desankine pesme su u suštini razgovor sa našim svetom i vremenom koje nas okružuje, razgovor sa znanim i neznanim čovekom. Ako bi u našoj poeziji tražili pesnika koji je pri svim životnim manifestacijama najsličniji svojim pesmama, koji najčvršće srasta sa svojim stihovima, oličenje apsolutnog pesnika, bez sumnje to je naša Desanka. Kada kažemo reč pesnik, pred nama se pojavi blagi zabrinuti Desankin lik koji u magnovenju sve pretvara u poeziju – segmenti su Vujčićeve besede.

IMG_20240516_141353

Uručujući nagradu koja se dodeljuje, kako reče, de facto za životno delo, ministar kulture Nikola Selaković iskreno i od srca čestitao je Vujčiću uz nadu da će jasnop repoznavanje vrednosti umetnosti i njegove poezije biti snažan podsticaj budućim generacijama srpskih pesnika.

– Nagrada koja se uručuje danas nazvana je, ne samo po jednoj od najvećih, već sigurno najvoljenijih pesnikinja srpskih, Desanki Maksimović. Možda najpoznatija pesnikinja našega naroda, čije stihove kao najmanji učimo i pamtimo, istovremeno je i jedna od najvećih tajni srpske poezije i svaki put je nova i neponovljiva i začudna kada se sa njenim stihovima susretnemo. Zato je i pravo i pravedno da ova književna nagrada ponese njeno ime, ime koje u vascelom srpskom narodu znači samo jedno, poezija – naglasio je Selaković.

IMG_20240516_131617

Žiri u sastavu: Slađana Ilić, Vojislav Karanović, Đorđe Despić, Branko Vraneš i Goran Maksimović, jednoglasno je doneo odluku o ovogodišnjem dobitniku, a u njihovom obrazloženju ove odluke navodi se između ostalog i da je Nikola Vujčić prisutan  u srpskoj književnosti više od pola veka.

– Suština pesničke poetike Nikole Vujčića počiva na doživljaju jezika i višestrukom značenju njegovih reči kao onoga medijuma u kojem se iskazuju sva tri sveta čovekovog saznanja: subjektivni svet ili „svet u nama”, objektivni svet ili „svet izvan nas”, kao i metafizički svet ili „svet nad nama”. Upravo u tom složenom odnosu reči i stvari, tišine i ćutanja, stvarnosti i sećanja, kao i u neprestanom ispitivanju kolika je moć jezika da identifikuje i vrednuje sve te raznolike senzacije, otvaraju se prostori stvaralačkog nadahnuća – naveo je predsednik žirija Goran Maksimović i dodao da su reči za Vujčića „prozor sa pogledom na sećanja na krajolike uspomena”.

IMG_20240516_133012

– Naša želja da sećanje na Desanku Maksimović živi večno, učinila je da njeno ime postane sinonim za valjevski kraj. Rabrovica, Brankovina i Valjevo su toponimi u srcu Desankinog zavičaja, začaranog carstva u kome na najvišem tronu stoji poezija. Pesnikinja koja se osmelila da traži pomilovanje od cara, za svakoga, pa i za pesnika. Pesnikinja koja nije obećala da će biti, a postala je večna! Pesnikinja koja je gledala sopstveni lik u kamenu koji zovu Spomenik pesništvu, nije postala gorda, već se postidela tada. Večna, mudra, blaga i jaka istovremeno, Desanka Maksimović ostavila nam je oporuku da nam ostavlja jedino reči i ništa više. I bila je u pravu, to što je za sobom ostavila dovoljan je razlog da se iznova svake godine okupljamo 16. maja u njenom zavičaju. Izražavam radost zbog našeg ovogodišnjeg okupljanja u Brankovini i Valjevu, a laureatu, pesniku Nikoli Vujčiću, čestitam zasluženu nagradu – poručila je Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović”, ustanove koje je od ustanovljenja ove nagrade organizator ceremonije svečanog uručenja.

IMG_20240516_131009

Književnu nagradu za ukupan doprinos srpskoj poeziji dodeljuje Zadužbina „Desanka Maksimović” koju su, na inicijativu Ministarstva kulture, 1993. godine osnovali Narodna biblioteka Srbije i Grad Valjevo. Prisutnima se obratila i upraviteljica Zadužbine „Desanka Maksimović” Svetlana Šeatović, a u ime Grada Valjeva, jednog od osnivača Zadužbine i pokrovitelja manifestacije, laureata i prisutne je pozdravio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković uz poruku da je Valjevo izuzetno ponosno što u Desankinom zavičaju stasavaju, ali bivaju i nagrađeni neki od naših najznačajnijih pesnika.

IMG_20240516_131407

– Ponosni smo na bogatu tradiciju i kulturu našeg kraja i srećni smo što i 126 godina nakon rođenja Desanke Maksimović, uživamo u njenoj poeziji i ona nastavlja da živi u nama!

U umetničkom delu programa nastupio je sastav „Melem” koji čine Anastasija Radovanović, Anka Stošić, Vuk Stevanović, Lena Rankovi (violina), Lenka Vuković (viola), Hana Perić (violončelo), Teodora Rafailović (električni klavir), Dimitrije Mihailović (klarinet), Kristina Stepanović (flauta), Luka Jezdić (električna gitara), Marko Tomić (vokal) koji su premijerno izveli svoje autorske kompozicije: „Jedno uverenje”, „Tražim pomilovanje – Za smrtonosce”, „Sreća” i „Bliži se, bliži leto”.

B. M

.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.