Niža zaposlenost žena u odnosu na muškarce

Žene u Srbiji čine nešto više od polovine radno sposobnog stanovništva, ali je za gotovo 15 procenata niža zaposlenost u populaciji žena, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević na onlajn konferenciji „Žene u sindikatima u Srbiji“, koju su organizovali Misija OEBS-a u Srbiji i udruženje „FemPlatz“.

Kisic-Tepavcevic-Darija-2

Kisić Tepavčević je naglasila da je zato, kada su u pitanju tržište rada i mere aktivne politike zapošljavanja, u različitim strategijama i akcionim planovima poslednjih godina akcenat stavljen upravo na žene.

„Prema evidencijama Nacionalne službe za zapošljavanje, u ovom momentu je u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno nešto više od 65.000 lica, od kojih je gotovo 36.000 žena. Tu je napravljen pomak, jer vidimo da je u mere aktivne politike zapošljavanja uključeno 55 odsto žena“, navela je Kisić Tepavčević.

Kisic-Tepavcevic-Darija-2

Ministarka Kisić Tepavčević je dodala da ima još nepovoljnih indikatora kada je u pitanju položaj žena i da je jedan od njih njihov nepovoljniji položaj kada je u pitanju plaćenost na određenim poslovima.

„Diskriminacija kada je u pitanju polna pripadnost postoji čak i za istu vrstu delatnosti i to su stvari o kojima moramo stalno da pričamo“, ukazala je Kisić Tepavčević.

Govoreći o položaju žena u sindikatima, Kisić Tepavčević je navela da je položaj žena u tim organizacijama veoma značajan, imajući u vidu da žene, zbog boljih pregovaračkih sposobnosti i dubljeg sagledavanja slike, često umeju da budu ključna komponenta u postizanju odgovarajućih dogovora i sporazuma.

Kisic-Tepavcevic-Darija-1

Kako je dodala, sindikalna organizovanost žena ide uzlaznom putanjom u našoj zemlji, a dokaz za to je da su mnoge žene na najvišim i rukovodećim položajima u brojnim sindikalnim organizacijama.

Prof. dr Kisić Tepavčević je istakla da je biti žena velika privilegija i da tako sve žene treba da se osećaju, da su žene svojim znanjem, iskustvom, solidarnošću, marljivošću, obrazovanjem, pokazale šta su i koliko značajnu ulogu imaju, a na žene koje su deo sindikalne borbe je apelovala da budu oštre u zaštiti svojih koleginica, posebno kada primete da im poslodavac uskraćuje njihova prava i posebno kada su u pitanju buduće majke.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.