Noć muzeja 2021.

U Narodnom muzeju Valjevo ove godine održan je prigodan program povodom manifestacije “Noć muzeja”.  U Galeriji valjevskog muzeja otvorena je izložba “Valjevske kafane od davnina do današnjih dana”, nakon čega je u Sali XX veka promovisan projekat “Ivanjdanski običaji valjevskog kraja i susednih oblasti zapadne Srbije” uz projekciju filma “Ivanjdansko cveće”.

Muzej

Povodom ovogodišnje manifestacije direktorka Narodnog muzeja Valjevo, Jelena Nikolić Lekić napominje da su odlučili da ove godine održe manifestaciju.

“U prvoj polovini maja meseca je Noć muzeja i Narodni muzej Valjevo, bez obzira na epidemiološku situaciju u našoj zemlji, koja je ublažena, odlučio je da ove godine učestvuje u Noći muzeja. To je ICOM-ova Noć muzeja, odnosno manifestacija Muzeji za 10.”

Manifestacija “Duga noć muzeja” održana je 1997. godine u Berlinu, da bi vrlo brzo, pod nazivom “Noć muzeja” bila prihvaćena  širom evropskog kontinenta. Narodni muzej Valjevo četiri godine uzastopno, počev od 2002. godine priređuje “Veče muzeja” u završnici letnjeg festivala. Za Međunarodni dan muzeja 1977. godine izabran je 18.maj, tako da početkom ovog veka biva prihvaćeno da manifestacija Noć muzeja bude svake godine sredinom maja.

Povodom manifestacije Noć muzeja i programa priređenih u Narodnom muzeju Valjevo, prisutne je pozdravio član Gradskog veća zadužen za kulturu, Nenad Patjarević.

“Želeo bih da izrazim i svoje lično zadovoljstvo što je naš Muzej uspeo da u godini koja je, najblaže rečeno, jedna od najtežih u skorijoj istoriji što je uspeo da pruži doprinos ovoj velikoj i ozbiljnoj manifestaciji koja se zove Noć muzeja i koja, ukoliko se dobro sećam, još od svog osnivanja 1997. godine u velikom broju gradova i država širom Evrope je imala značaj.”

Ove godine, od 12 do 18. maja, povodom Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelјe muzeja održavani su programi  u pedeset gradova širom Srbije i više od 90 muzeja i ustanova kulture. Idejom ICOM-a Srbija  (International council of museums Serbia) veliki broj institucija kulture posetiocima je omogućio slobodan ulaz, pod nazivom “Muzeji za 10” a pod sloganom “Budućnost muzeja – nove ideje, nove prakse”.

U Galeriji Narodnog muzeja Valjevo otvorena je izložba “Valjevske kafane od davnina do današnjih dana”. Autor je kustos istoričar, Marina Ćirović.

“Prvu izložbu sa ovom temom Šetnja kroz istoriju Valjevskih kafana, Narodni muzej Valjevo je prezentovano u maju 2012. godine, takođe za manifestaciju Noć muzeja. Odnosila se na istoriju i tradiciju kafanskog života u Valjevskom kraju od XIX do sredine XX veka. Tada je napravljena paralela pomoću starih i novih fotografija valjevskih kafana, a uz pomoć originalnih arhivskih dokumenata i onih koje smo dobili od Slobodana Stefanovića, potomka čuvenog kafedžije Zdravka iz Zanatlijske pivnice omogućila su nam da saznamo ime vlasnika kafane, adresu na kojoj se ona nalazila, strukturu same zgrade kao i ugostiteljsku ponudu sa kojom se reklamirala. Dok uz brojne originalne predmete dobijamo kompletnu sliku kafanskog enterijera a sa njom oživljavamo i deo kafanske atmosfere. Imajući u vidu da su i posle otvaranja nastavljena istraživanja na temu kafanskog života u Valjevu nametnula se potreba za prezentacijom novih rezultata i materijala. Izložba koju večeras otvaramo Valjevske kafane od davnina do današnjih dana, sa prigodnom publikacijom, urađena je u skladu sa zahtevima današnjeg vremena. Obogaćena je fotografijama kafana i restorana koji su i danas ostali verni svojoj tradiciji i delatnosti ali i snimcima brojnih kafića i barova, sve popularnijim mestima za izlazak mlađih generacija. Današnje valjevske kafane poput Intermeca, Jefimije, Skadarlije i mnogih drugih nalaze se u nekadašnjoj staroj čaršiji Tešnjaru i njegovoj bližoj okolini.Sa tradicijom su dugom više od pola veka. Godinama u nazad, poznate su po dobrim kako domaćim, tako i specijalitetima stranih kuhinja, a njihove otmene sale kao mesta za brojne proslave. Među mlađim generacijama, danas, omiljena mesta za izlazak su brojni kafići, kafe-barovi, pivnice i kafe-picerije. Skoncentrisani su u najužem gradskom jezgru bilo da je u pitanju sama pešačka zona na Trgu Desanke Maksimović ili ulicama Vuka Karadžića i Karađorđevoj. Objekti, u kojima se oni danas nalaze, pre ugostiteljske imali su sasvim drugu namenu, većinom su to bile prodavnice tekstilne robe ili butici. Njihova unutrašnjost je preuređena, renovirana i prilagođena zahtevima i potrebama modernog vremena. Iako je broj valjevskih ugostiteljskih objekata znatno veći i rasprostranjen po celoj teritoriji grada, na ovoj izložbi smo se shodno prikupljenom i za sada dostupnom materijalu bazirali samo na one koji se nalaze u najužem gradskom jezgru. Priča o ostalim valjevskim kafanama, restoranima i kafe barovima biće tema budućih istraživanja a sa njima i novih muzejskih prezentacija.”

Za kraj ovogodišnje manifestacije, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, uručena su priznanja za ukupno zalaganje učesnika tokom trajanja programa. Na Međunarodni dan muzeja, 18. maja, svečanim uručenjem priznanja “Muzej za 10” za ostvarenja u 2020. godini, ustanovama: Zavičajni muzej Homolja u Žagubici, Centru za kulturu Grocka, kao i Centru za kulturu “Vuk Karadžić” u Loznici, zatim Muzeju ugljarstva Senjski Rudnik i Arhivu Vojvodine, završena je Noć muzeja 2021.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.