Nove mere protiv vršnjačkog nasilja u školama

Škole i centri za socijalni rad u Srbiji ubuduće će tešnje sarađivati kada je reč o vršnjačkom nasilju u školama, predviđeno je Uputstvom koje su danas potpisali ministri prosvete i socijalne zaštite Mladen Šarčević i Zoran Đorđević.

Valjevo

Šarčević kaže da je to jedan od najvažnijih sporazuma koje je potpisao i da su jasno definisane procedure šta ko treba da radi u slučaju da se desi nasilje, ali i na prevenciji “nevolja”.

“Nekada su škole i centri za socijalni rad imali izuzetnu saradnju i mislim da je vreme da se to vrati za opšte dobro dece”, rekao je ministar Šarčević posle potpisivanja sporazuma.

On je ukazao da je u školama nedovoljan broj psihologa, a da centri za socijalni rad imaju evidentirane porodice u kojima postoje problemi, te da su to važni podaci da se sa tom decom u školama radi preventivno.

Šarčević je naglasio da se već sada znaju procedure kako se postupa u slučaju nasilja u školama, da postoje timovi, ali da je potpisivanje sporazuma korak više kako bi se zajednički delovalo u interesu dece.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je cilj unapređenje saradnje u sprečavanju nasilja, ali i da se pomogne porodicama koje se nađu u nezavidnoj situaciji.

“Želimo da pomognemo deci koja su najmanje kriva, ali i roditeljima koji su možda uzročnici problema”, naglasio je Đorđević.

On je pojasnio da je definisano kada se desi vršnjačko nasilje u školi ko reaguje, kada se obaveštava centar za socijani rad, kako se postupa u takvim situacijama.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.