Novi projekat navodnjavanja 6.000 hektara u slivu Kolubare

Javno preduzeće “Kolubara”, koje upravlja hidrosistemom “Stubo-Rovni”, počinje sa realizacijom novog projekta sa Kancelarijom za javna ulaganja Republike Srbije. Na važnom sastanku, koji je održan u organizaciji JP “Kolubara” u komandnoj zgradi brane i akumulacije, razmatrana je mogućnost početka navodnjavanja poljoprivrednih površina u slivu reke Kolubare. Pored vodosnabdevanja, proizvodnje električne energije, zaštite od poplavnog talasa i održavanje reke Jablanice na biološkom minimumu, to bi bila potpuno nova funkcija Brane i akumulacije “Stubo-Rovni”.

“Grad Valjevo i Institut “Jaroslav Černi” uradili su studiju navodnjavanja oko brane “Stubo-Rovni”, dok se na sastanku razmatrao novi projekat, koji bi se ticao navodnjavanja do 6.000 hektara poljoprivrednih površina u slivu Kolubare, nizvodno od Valjeva. Na sastanku su dati zaključci u vezi izrade projektnog zadatka, sa mogućnošću izrade generalnog projekta. Realizacija ovog projekta išla bi preko Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije, koja sarađuje sa Fondom “Abu Dabi” i koji je izrazio spremnost da finansijski učestvuje u realizaciji projekta navodnjavanja”, objašnjava Zoran Mitrović, direktor JP “Kolubara”.

Pored Mitrovića, sastanku su prisustovali Đorđe Vuković, savetnik direktora Kancelarije za javna ulaganja, gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, predsednik Skupštine grada Milorad Ilić i njegov zamenik Mihailo Milutinović, građevinski inženjeri i spoljni konsultantni JP “Srbijavode” Predrag Srna i Đorđe Radović, kao i predsednici Opština Lajkovac i Mionica Andrija Živković i Boban Janković sa saradnicima.

Opštine Lajkovac i Mionica, naime, takođe su zainteresovane za uključenje u budući projekat navodnjavanja poljoprivrednih površina u slivu reke Kolubare, koje će se vršiti sa Brane i akumulacije “Stubo-Rovni”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Prvo neka premeste sepije,neorganski i organski otpad,kojm potrovaše Kolubaru.
    E jesu sposobni, za uništavanje sopstvenog naroda.