NOVOGODIŠNJI KONCERT KVARTETA MARKO I LUKA – Šetnja po tananim uspomenama

“Večeras iz svoje duše slavimo život, tiho i odmereno pevamo lične i kolektivne tragedije, plešemo tužnu misao, donosimo simbole vremena i selimo vaša srca u osobna prostranstva, na mesta i u trenutke kojih se sećamo bistrije od drugih”, poručio je Marko Tomić, vokal, uvodeći publiku u koncert uoči Pravoslavne Nove godine, koji je održan u Art holu Centra za kulturu.

Koncert Luka i Marko (2)

Foto: Valjevska posla

Umetnicima koji uživaju izuzetno veliki  kredibilitet među stručnom zajednicom i publikom: Marko Tomić – vokal, Luka Jezdić – gitara, Angelina Novaković – violina, Milena Martinov Stojković – viola i Željko Plamenac – tapan, proveli su publiku kroz dela koja su preživela zub vremena i postala “evergrin” klasici svih žanrova.

“Večeras smo imali priliku da se prošetamo po tananim uspomenama. Za vas smo pripremili program ko nekad, ispekli kafu, plesali tango, setili se one neke dDevojke male i zlatnog dana, ali pre svega pevali ono što nam srce zna, dostižući istim tim srcem Nebo naše. Setili smo se onih godina, našeg detinjstva… Neke pesme su i starije od nas, i baš kao dobro vino, daju posebnu aromu i jačinu sećanjima, odrastanjima i svemu što je učinilo da budemo ovakvi ljudi. Iako mnogo nostalgije, koja je zajednički imenilac svemu što smo čuli (i što ćemo čuti), ne očajavamo, već za sve te godine – pevamo, a onim koje nam dolaze – nadamo se. Stvaramo uspomene i ne zaboravljamo, jer je u tim sećanjima uporište za svaku novu sigurnost&quot”, rekao je sjajni vokal Marko Tomić nakon burnih aplauza i ovacija kojima je publika ispratila njihov nastup.

Koncert Luka i Marko (8)

Foto: Valjevska posla

Svi oni koji su bili u prilici da poslušaju koncerte Marka i Luke, u različitim sastavima, jednoglasni su da su programi koje priređuju pravi melem za dušu i srce, da odišu kreativnošću, uvek novom dozom svežine, a pre svega kvalitetom, a to i jeste poruka koja je utkana u njihov kriterijum pri odabiru saradnika i numera. Luka nam je ovom prilikom otkrio kako pristupaju svakom koncertu i koliko im znače nastupi pred sugrađanima, a evidentno je da Valjevcima znače mnogo…

“Znače nam život. Bez prilike da nastupamo ne bi stvorili sve što smo do sad uradili, ne bi ulepšali vreme našoj publici, otvorili nova vrata našim mlađim saradnicima, motivisali i afirmisali naše kolege, stekli nova prijateljstva i uspomene… Naš koncept rada jeste taj da svaki nastup personalizujemo, dakle da prilici i prostoru prilagodimo program i sastav. Tako je bilo i ovog puta, čini mi se veoma uspešno. Mi nemamo stalan sastav, već se trudimo da uključujemo što više muzičara, shodno mogućnostima i potrebama. Ovog puta smo se odlučili za sastav koji ima jednu svečanu atmosferu, kao i sam program”, kaže mladi profesor gitare Luka Jezdić.

Koncert Luka i Marko (1)

Foto: Valjevska posla

A, koliko je teško održati standard, biti uvek bar za stepenik kreativniji, a ujedno zadovoljiti istančane apetite publike koja redovno dolazi na njihove nastupe, Luka ističe da je više izazovno nego teško.

“Mi uživamo isključivo u izazovima, tako da za sad ne osećamo teret publike i očekivanja već osećamo taj vetar u leđima koji nam publika srdačno daje. U poslednjih mesec dana smo imali tri koncerta i dva kraća nastupa, Marko i ja smo nastupili u pet različitih sastava sa pet različitih repertoara. Na svakom nastupu smo dobili najpozitivnije reakcije, pregršt biseva i aplauza, poziva za dalju saradnju i zakazivanja datuma za sledeću godinu. Mislim da za sad nemamo problema sa kreativnošću i svežinom”, naglašava Luka Jezdić.

Koncert Luka i Marko (6)

Foto: Valjevska posla

Mnogima su ovi sjajni muzičari ulepšali neke trenutke, preneli ih iz sumorne svakodnvice u potpuno drugačiju atmosferu, a očigledno je i da oni sami u tome uživaju, jer da nije tako, ovi programi ne bi bili takvi kakvi jesu – izuzetni i neponovljivi. Do skoro su Luka i Marko, zajedno sa Natašom Kristić, istoričarkom umetnosti, delovali u okviru sastava “Poliptih”, koji je za Valjevo priredio neke od nezaboravnih kulturnih događaja, poput nastupa na Mejinoj česmi i mnogih drugih, koje ni gašenje ovog sastava neće izbrisati.

“Nakon godinu dana rada ostavili smo “Poliptih” za sobom, ali ne kao deo prošlosti, već kao blistavi temelj na kom će, nadamo se, zasijati brojne buduće karijere. U godinama koje dolaze možete nas pratiti u našim nezavisnim, ali ništa manje izazovnim karijerama. Marko i Luka će i dalje nadahnuto stvarati i izvoditi muziku, a Nataša će nastaviti da piše, fotografiše i diše umetnost. Imamo planove da se više pozabavimo autorskim radom, u pregovorima smo o jednom velikom projektu na nivou grada. Takođe, radimo na tome da se predstavimo i van granica naše zemlje. Svakako nećemo odstupiti od ideje da se prvenstvo posvetimo i učestvujemo u kreiranju kulturnog života našeg grada”, otkrio nam je Luka.

Koncert Luka i Marko (3)

Foto: Valjevska posla

B.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.