„O novim otkrićima u Petničkoj pećini“

Centar za interdisciplinarna istraživanja INTER LOGOS iz Valjeva organizuje u sredu, 6. marta, u 19 časova u Svečanoj sali Valjevske gimnazije tribinu pod nazivom „O novim otkrićima u Petničkoj pećini.

O novim otkricima u Petnickoj pecini

Otkriće antičke pećinske grobnice sa 28 skeleta u Petničkoj pećini bilo je vest koja je početkom 2023. godine privukla veliku pažnju arheološke, ali i šire javnosti. Iako se verovalo da je Petnička pećina sve svoje tajne već odavno otkrila brojnim istraživačima koji je više od 130 godina pohode, ispostavilo se da njene dvorane, kanali i prolazi kriju još dosta toga.

Poslednje otkriće za koje su zaslužni mladi speleolozi Društva istraživača „Vladimir Mandić – Manda“ iz Valjeva pokrenulo je brojna pitanja poput onih ko su ljudi koji su sahranjeni u pećini, kada su i od čega umrli, kako je moguće da sve do sada nisu otkriveni i dr.

Na ova, kao i brojna druga pitanja u vezi sa ovim značajnim otkrićem odgovore će na tribni pokušati da daju akteri ovog istraživačkog poduhvata: Vladimir Pecikoza, arheolog u Istraživačkoj stanici Petnica, Radivoje Arsić, arheolog u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Valjevo, prof. dr Aleksandar Petrović, profesor Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu I Danilo Tomić, speleolog Društva istraživača „Vladimir Mandić-Manda“. Razgovor vodi Aleksandar Đukić.

Posebnu zanimljivost ove tribine predstavlja prilika da se o jednom istraživačkom projektu razgovara i da se njegovi rezultati predstave kroz jedan interdisciplinarni pristup koji omogućava šire sagledavanje njegovih različitih aspekata što je jedan od najvažnijih naučnih pristupa današnjice. Na tribini će biti predstavljeni i do sada u široj javnosti neviđeni foto i video materijali iz Petničke pećine.

Centar za interdisciplinarna istraživanja INTER LOGOS ovom tribinom započinje seriju svojih aktivnosti u domenu razvoja, podrške i usavršavanja interdisciplinarnih istraživanja i aktivnosti u oblastima nauke, kulture, umetnosti i obrazovanja.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.