Obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

U okviru obeležavanja milenijumske aktivnosti Decenija akcije za bezbednost saobraćaja i zaštite žrtava saobraćajnih nezgoda, juče je u Velikoj sali Skupštine grada održano predavanje sa ciljem podizanja svesti građana o povredama u saobraćajnim nezgodama. Od prošle godine nadležni organi grada Valjeva prepoznali su značaj i aktivno se uključili u organizaciju ovog događaja.

Valjevo

Današnji program obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda započeo je u 12 časova ispred Centra za kulturu, gde su učenici osnovnih škola i škole stranih jezika „Kontekst“ crtali svoje viđenje saobraćaja i ostavljali svoje slikovne poruke na zidu ustanove sa željom da ih što veći broj građana vidi i prepozna značaj istih.

Valjevo

„Zaista mi je veliko zadovoljstvo da vas pozdravim i drago mi je da je ovo postala jedna tradicionalna manifestacija. Tema je izuzetno značajna i odnosi se na žrtve saobraćajnih nezgoda, a svedoci smo svakodnevnih saobraćajnih nesreća koje se dešavaju. Ono što je najbitnije je da razvijamo svest o poštovanju saobraćajnih propisa, kako bi izbegli sve one neželjene posledice koje proistuču iz nezgoda i nepoštovanja propisa. Neću da naglašavam kao lekar koliko opasne povrede i uopšte koliko skupo može biti lečenje posledica saobraćajnih nezgoda, a isto tako i dug period rehabilitacije koji čeka ljude koji su teže povređeni u saobraćaju i koji imaju pored traume i neke povrede koje zahtevaju opsežniji hiruški i ortopedski rad. Da ne bi došlo do toga izuzetno je značajno, ne samo to da znamo propise nego da kontinuirano kroz ovakve skupove edukujemo i stvorimo svest o tome kakve i kolike povrede u saobraćaju mogu biti“, istakao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović u obraćanju prisutnima na današnjem predavanju.

Valjevo

Dragan Obradović, član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Valjeva i profesor fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum Valjevo rekao je da su na današnjem predavanju učešće uzeli načelnik Policijske uprave, učenici Tehničke škole u Valjevu , studenti Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija.

Valjevo

„Imali smo prezentaciju stanja bezbednosti saobraćaja na putevima za prvih deset meseci na području grada Valjeva, gde su pokazatelji u pogledu broja smrtno nastradalih, u pogledu teško i lako telesno povređenih lica. Takođe smo održali prezentacije koje se odnose na ponašanje pešaka, učesnika u saobraćaju u epi centru grada Valjeva, koji ukazuju na nepropisno ponašanje učesnika, na osnovu jednog brojanja saobraćaja dva dana po sat vremena u Ulici Vuka Karadžića naspram Gimnazije. Prikazano je stanje saobraćajne signalizacije oko svih sedam valjevskih osnovnih škola a učenici srednje Tehničke škole su ukazali na značaj nepostupanja u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja kada je u pitanju upotreba odnosno bolje rečeno zloupotreba mobilnog telefona. Naš cilj je da grad Valjevo ima što manje nastradale dece u saobraćaju, naravno da težimo da to bude apsolutna nula što je objektivno jako teško, ali pod tim nastradalim nek bude da ne bude poginule dece, da ne bude teško povređene dece, a ako nešto treba da se desi neka to budu makar najlakše posledice. Možete da vidite da smo u holu ispred sala postavili i određeni broj plakata koji su upravo vezani za ovu temu bezbednosti u saobraćaju i ovi plakati će stajati cele nedelje, s obzirom da je ova nedelja posvećena zaštiti žrtava saobraćajnih nezgoda. Želja nam je da što veći broj građana Valjeva dođe da pogleda ovo i vidi poruke. Naša generalana poruka odnosno poruka Saveta za bezbednost saobraćaja ove godine je „Čuvaj sebe-čuvaš druge“, poručio je Dragan Obradović.

Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.