Obeležen 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu 11. novembra, u znak sećanja kada je tog dana 1918. godine u 11 sati stupilo na snagu primirje u Prvom svetskom ratu. Tim povodom u 11 sati na Novom groblju u gradu na Kolubari predstavnici Vojske Srbije i grada Valjeva su položili vence na Spomen groblje iz Prvog svetskog rata.

Valjevo

Komandant Drugog centra za obuku pukovnik Zoran Smiljanić i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović su položili cveće i odali počast poginulim borcima.

Valjevo

„11. novembra 1918. godine Nemačka je u Kompijenu, u železničkom vagonu, potpisala kapitulaciju pred silama Antante. Taj dan se slavi kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Srbija od 2012. godine obeležava ovaj dan kao državni praznik. Vojska u garnizonima obeležava polaganjem venaca i angažovanjem počasnih jedinica ovaj praznik na vojničkim grobljima i spomenicima stradalima u Prvom svetskom ratu. I mi u Valjevu ovde na Vojničkom groblju polažemo vence i polagaćemo svake godine. 11. novembar obeležava kraj Velikog rata, u kome je Srbija pretrpela ogromne ljudske i materijalne gubitke. Polovina vojno sposobnoig muškog stanovništva je stradala u Prvom svetskom ratu u to stradanje nikada ne smemo zaboraviti. Mi moramo prenositi sećanje na naše mlađe generacije“, rekao je pukovnik Zoran Smiljanić.

Valjevo

„Dan primirja slavimo od 2012. godine. Srbija je izašla kao sila pobednica u Prvom svetskom ratu. Jedna istorijska ličnost je zasenila sve ostale, a to je kralj Aleksandar Karađorđević, koji je izašao i kao pobednik, ujedinitelj, tvorac i prvi kralj Jugoslavije. On je jedan od najvećih Srba u 20. veku. Nije bilo lako stvoriti Jugoslaviju, pogotovo zbog velikih otpora Italije, koja je Londonskim ugovorom imala garancije i na veliki deo Dalmacije i slovenačkog primorja. Možda je izuzetno značajno danas spomenuti da je naš veliki saveznik u tom trenutku bio američki predsednik Vudro Vilsom koji je rekao Italijanima da Londonski ugovor mogu da prenesu u njihove snove. Imali smo tada velike saveznike, a to su bile SAD i predsednik Vudro Vilson, naš saveznik je bio i predsednik francuske Vlade Klemanso i Loj Džordž, predsednik britanske Vlade. Srbija, a potom Jugoslavija su zaista mogle da se diče svojim saveznicima. To je bilo jedno burno vreme u kome je Rusiju zahvatila boljševička revolucija u kojem se svet menjao, a iz tog burnog vremena se rodilo još jedno strašnije vreme, što smo mogli videti u Drugom svetskom ratu, najvećim događajem uzrokovanim čovekovim delanjem, najstrašnijim u istoriji čovečanstva. Kralj Aleksandar je bio prva žrtva fašizma, 1934. godine ubijen je u Marselju od fašista, a i komunisti su dosta pomogli da do takvog scenarija dođe. Za mene lično, a i za mnoge Srbe je, verujem, ovaj dan sećanje i na našeg viteškog kralja Aleksandra Karađorđevića“, rekao je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović, nakon polaganja cveća.

Spomen groblje iz Prvog svetskog rata u Valjevu se prostire na oko 70 ari, a na njemu je u pojedinačnim humkama sahranjeno 429 ratnika. Pored njih postoji još šest masovnih grobnica, gde je sahranjeno oko 3000 vojnika. Na kraju prilazne staze, između dva svetska rata, podignut je spomenik palim ratnicima 1914-1918. godine, koji je u obliku betonskog krsta postavljen na piramidalno postolje. Na spomen ploči, koja se nalazi na piramidalnom postolju je posveta na kojoj piše:

„ Za čast, slavu i veličinu otadžbine poginulim i umrlim junacima u ratu 1914 -1918.godine. Zahvalna otadžbina“.

Valjevo

Primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Dan primirja se obeležava u isto vreme u svim glavnim gradovima država pobednica.

Valjevo

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Cvet Natalijina ramonda je ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Kajmakčalan na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta. Simbolika cveta je višestruka i zbog staništa i zbog imena – cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je i kao cvet feniks – čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može oživeti, kao što je, iz pepela Prvog svetskog rata, vaskrsla naša država.

Valjevo

 

Izvor: Valjevo.rs

Foto: Valjevo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.