Obeležen 15. septembar- Dan oslobođenja Valjeva

Polaganjem venaca i cveća u Spomen parku na Petom puku, danas je obeležen 15. septembar- Dan oslobođenja Valjeva u Drugom svetskom ratu.

Cveće su položili predstavnici Vojske Srbije, Prve proleterske brigade, Šeste ličke, a u ime grada Valjeva predsednik Skupštine Milorad Ilić i pomoćnik gradonačelnika Nikola Radojičić.

Predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a Milić Petrović je podsetio da je Valjevo 1944. godine oslobođeno od nemačkog okupatora.

„Ovaj dan je dan radosti i optimizma u našim domovima. 15. septembar je velika tekovina Narodno-oslobodilačke borbe i ne smemo je baciti u zaborav. Narod koji ne zna ko ga je oslobodio u Drugom svetskom ratu, osuđen je na propast. Borci Narodno-oslobodilačke vojske, pod komandom druga Tita izvojevali su veliku pobedu. Preko 3.000 ljudi je poginulo, a 2.000 je ranjeno. Njihove humke se nalaze ovde na Petom puku. Na treritoriji našeg Okruga su podignuta 382 spomen- obeležja, a mnoga su u lošem stanju. Iz istorije se ne može izbrisati doprinos naroda Srbije u Drugom svetskom ratu“, zaključio je Milić Petrović.

Valjevo, Valjevo vesti, vesti

Predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić je rekao da danas obeležavamo 73. godišnjicu oslobođenja Valjeva i da naš grad nikada duže nije živelo u slobodi, nego od ovog datuma 1944. godine.

„U kasno leto 1944. godine počela je jedinstvena saveznička akcija za oslobođenje Evrope od nemačkih fašista. Prvi grad koji se nalazio na putu oslobođenja Srbije je bilo Valjevo. U akciji koja počela rano ujutro 15. septembra, partizani su oslobodili ceo grad. Nemačke jedinice su se povukle na Peti puk, gde im je bio garnizon i ovde su pružile poslednju odbranu. Zahvaljujući pomoći nemačkih oklopnih jedinica, nemački vojnici su se izvukli iz Valjeva 18. septembra, ali sam grad je oslobođen već 15. septembra. Ovo je prilika da se podsetimo onih koji su učestvovali u oslobođenju Valjeva, a to su Prva proleterska i Šesta lička proleterska divizija i ovoga dana sva slava pripada oslobodiocima Valjeva, a pre svega onima, koji su za oslobođenje grada dali svoj život“, istakao je u svom obraćanju predsednik Skupštine grada Milorad Ilić.

Skup je započeo minutom ćutanja, uz prisustvo počasnog voda Vojske Srbije, a nakon polaganja cveća i venaca i obraćanja, izvedene su pesme iz Narodno-oslobodilačke borbe.

Valjevo, Valjevo vesti, vesti

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.