Obeležen svetski dan zaštite životne sredine

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, JKP “Vidrak“ organizovao je edukaciju u parku na Jadru, koja imaja za cilj promenu ekološke svesti stanovništva u pravcu odgovornijeg ponašanja prema svom okruženju. Na ovaj način skreće se pažnja na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma i slično.

„Danas smo napravili malo okupljanje povodom obeležavanja Dana zaštite životne sredine. Ideja samog obeležavanja je pre svega da roditelji dođu sa svojim mališanima je su nam oni najbitniji. Oni zapravo usvajaju sve navike koje ne osećaju kao moranje, a to je da se posvete zaštiti životne sredine“, naglasila je Ksenija Badem, v.d. direktora JKP „Vidrak“.

Pored JKP „Vidrak“, u organizaciji i kao podrška ove edukacije, učestovali su i JKP „Vodovod“, JKP „Toplana“, JKP „Polet“, Turistička organizacija Valjevo i Udruženje „Ars Nova“.

„Mi smo ovde izložili fotografije koje su rezultat foto konkursa za najbolju fotografiju valjevskih planina, koje su tokom 2020. godine slikala i obilazila deca koja žive na valjevskim planinama i u grad Valjevu. Ima 12 fotografija koje su po odluci žirija zaslužile da budu prezentovane i široj javnosti. Drugi motiv za boravak na ovom događaju koji se organizuje je i projekat koji realizujemo, koji se zove „Tretman opasne ambalaže i komunalnog otpada oko valjevskih izvorišta“, gde smo kroz edukaciju i razgovore sa mesnim zajednicama, oko pre svega Stubo – Rovni i reke Gradac utvrdili i sakupili ideje i mišljenja ljudi koji žive na tim prostorima i koji su svesni da žive na najlepšim prostorima našeg kraja. Pored te edukacije sa stanovništvom, mi smo radili i edukacije sa decom“, rekao je predsednik Udruženja „Ars Nova“ Vlado Dodović.

Za najmlađe posetioce obezbeđeni su i simbolični pokloni i slatkiši. Učeći o ekologiji i o zaštiti životne sredine mališani stiču navike koje će primenjivati do kraja života. Ako se deca od malih nogu nauče da poštuju i brinu o svetu u kome živimo, oni će doprineti da se taj svet sačuva i za buduće generacije.

Edukacija povodom Svetskog dana životne sredine organizovana je uz podršku grada Valjeva.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.