OBELEŽENA NEDELJA ZDRAVLJA ZUBA U KREATIVNOJ RADIONICI PINOKIO

Treća sedmica meseca maja, prepoznatljiva pod nazivom “Nedelja zdravlja zuba”  posvećena je oralnoj higijeni. Od osnivanja, polaznici Kreativne radionice Pinokio učestvuju u programima. Ove godine završna svečanost obeležena je prigodnim programom koji su pripremili predškolci sa svojim vaspitačima. Radi uspešnog truda, Kreativnoj radionici Pinokio uručena je zahvalnica od Stomatološke službe Doma zdravlja Valjevo.

Povodom edukativnih programa koji priređuje Dom zdravlja Valjevo, ortodont, Irena Kukolj, načelnik Stomatološke službe navodi da su poruke  o preventivnom negovanju zuba i oralnoj higijeni upućene svim generacijama, počev od beba i predškolaca, zatim školaraca, do trudnicama i porodiljama, kao i starijih.

            “Jako je bitno da i u doba Cov19 nismo marginalizovali preventivni program jer smo se veoma brzo odlučili da to moramo sprovoditi on – line. Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa direktorima i nastavnim osobljem valjevskih osnovnih škola i osnovnih škola sa seoskog područja, kao i zahvaljujući izuzetno dobroj saradnji sa srednjim školama, mi smo organizovali taj preventivni rad cele godine. Ove godine smo ga u ovoj nedelji malo saželi zbog aktuelne epidemiološke situacije. U saradnji sa Vesnom Lazić i Kreativnom radionicom Pinokio, sa kojima sarađujemo već duže vreme, mi smo organizovali centralnu manifestaciju posvećenu zdravlju zuba i usta.”

U znak zahvalnosti radi uspešne saradnje i prigodnog programa koji su kreirali vaspitači i održali predškolci, Kreativnoj radionici Pinokio je uručena zahvalnica Stomatološke službe Doma zdravlja Valjevo.

ORTODONTSKE ANOMALIJE I LOŠE NAVIKE U ISHRANI

Prema rečima specijaliste dečje i preventivne stomatologije,        dr Snežane Đurić, šefa Dečje stomatologije, najveći problemi su loše navike u pogledu ishrane, kao i higijene usta i zuba, a sve to se pogubno odražava na učestalo kvarenje zuba i pojavu ortodontskih anomalija.

Pojava virusa Covid19 je ostavio posledice u svemu, pa i na zdravlje usta i zuba. Mi smo uradili kompletne sistematske preglede sa decom školskog uzrasta i loše je stanje. Svako dete ima neki karijes. To znači da su usta zapuštena, higijena je loša, loše navike, nepravilna ishrana, često uzimanje hrane. Kada prođete pored škole i vidite šta im je užina, npr. kroasan sa čokolodom i obavezno sok, vidimo da je to veliki problem koji imamo” – naglašava dr Snežana Đurić, i dodaje: “Apelujem ovim putem na roditelje da dovode decu na preglede, iako deca odbijaju. Naše školske stomatološke ambulante rade i tokom leta. Takođe bih rekla da deca ne treba da idu kod stomatologa tek kada se pojavi bol, to je već traumatično iskustvo, i to je najveći problem koji roditelji prave. Naše savetovalište radi. Prvi put kod stomatologa se ide dok još zub ne iznikne. Tada se dobijaju saveti o ishrani, o higijeni, sa malo da postignemo mnogo. Zabluda je da mlečni zubi nisu bitni, to im je opravdanje. Apelujem da dođu, da poštuju naše pozive, bez obzira da li misle da dete ima zdrave zube. Kada se karijes pojavi, pa oni kad ga uoče, to je već duboki karijes. Mi radimo i pre i posle podne.”

Rezimirajući, specijalista dečje i preventivne stomatologije,       dr Snežana Đurić, šef Dečje stomatologije, kaže da su veliki problem loše navike.

Najveći problem su loše navike poput stalne upotrebe flašice, šećera, sokova… Drugi problem je da deca ne znaju da žvaću! Ne koriste jabuke, ne jedu meso, ne jedu koricu hleda, imamo veliko povećanje broja ortodontskih anomalija kod dece jer je sve mekana, pasirana hrana.”

PINOKIJEVCI O ZDRAVLJU ZUBA

Polaznici dve grupe predškolaca u Kreativnoj radionici Pinokio su za samo pet dana savršeno naučili recitacije, tekst igrokaza koji su napisale vaspitačice, kao i koreografije koje su plesali uz tematske, pažljivo birane pesme za decu čija je poruka upravo važnost higijene usta i zuba.

U igrokazu o pravilnoj higijeni usta i zuba, u glavnoj ulozi dobrog zubića pojavio se šestogodišnji Aleksej Pavlović.

“Zahvaljujući ovoj priredbi naučio sam da je baš važno da održavamo svoje zube. Ovde mi se najviše dopada kada učimo. Najviše volim da učim kad radimo matematiku. I kad učimo o zubima!”

Pored sticanja radnih navika u savremeno opremljenim soba, posebno su im dragoceni bezbrižno igranje i nastupi na letnjoj pozornici u uređenom dvorištu Kreativne radionice Pinokio, napominje master vaspitač, Vesna Lazić.

“Unazad 18 godina Kreativna radionica Pinokio svojim predstavama učestvuje u svim značajnijim progrmima i manifestacijama. Na žalost, prošle godine nas je Covid19 sprečio da naši mališani nastupe na brojnim manifestacijama za koje su se kandidovali, ali nas nije sprečio da interno sa polaznicima održimo brojne programe i učestvujemo na konkursima na kojima su osvojili brojne nagrade. Saradnja sa Domom zdravlja i Stomatološkom službom, sa Zavodom za javno zdravlje, kao i sa organizacijom Crveni krst, je neprekidna. Ovogodišnji program povodom Nedelje zdravlja usta i zuba je malo skromnije pripremljen i održan bez publike. U svakom slučaju deca se raduju, vole da glume, tako da istovremeno imamo spremne još dve predstave i pripremamo završnu priredbu. Radimo punim tempom jer u našim projektnim aktivnostima imamo planirane predstave. Ukoliko budu održane Zmajeve dečje igre, mi smo spremni. Naravno, ukoliko sve bude kako treba, i za Tešnjarske smo spremni uz uobičajeni sedmodnevni program u našem dvorištu, kada održavamo i dečje i lutkarske, kao i predstave koje vaspitači priređuju za mališane. Mi smo ovde i sva ta dešavanja nam nedostaju. Prošla godina bila je kakva je, pa se nadamo da će ova biti bolja.”

          Još jedna uspešna priredba samo je potvrda predanog rada sa mališanima u Kreativnoj radionici Pinokio, koji se iskreno raduju i željno očekuju svaku priliku da pokažu svoje talente, ali i stečenu disciplinu jer su veoma pažljivo pratili radnju basne o lavu kome je neophodan pomoćnik pri pranju zuba, kao i sva dodatna objašnjenja  dr Snežane Đurić, specijaliste dečje i preventivne stomatologije i šefa Dečje stomatologije Valjevo.

 

Snežana Jakovljević Krunić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.