Od Evrope do Rusije

Izložba pod nazivom “Od Evrope do Rusije” ruske umetnice Ekaterine Berjoskine Milićević biće otvorena sutra u 19 časova u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića”. Valjevska publika imaće priliku da vidi umetnička dela na kojima dominiraju građevine i druga obeležja brojnih evropskih gradova, koja su ostavila jak utisak na samu autorku, rođenu Moskovljanku. Pored Sankt Peterburga, Beča, Graca, Venecije, Pariza, na slikama Katerine Berjoskine Milićević, predstavljena su i srpska “odličja” kao što su srednjovekovni srpski manastiri Hilandar, Sopoćani i Ljubostinja, ili čuvena beogradska Skadarlija i trijufalni spomenik Pobednik na Kalemegdanu.

“Sankt Peterburg”, 2010, ulje na platnu, 70×90 cm,

Ekaterina Berjoskina Milićeviće rođena je u Moskvi, u porodici poznatog arhitekte Jurija Berjoskina, a diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu kod akademika Mihaila Posohina, glavnog arhitekte ruske prestonice. Zbog toga se arhitektura i arhitektonske forme konstantno “provlače” kroz njeno višedecenijsko stvaralaštvo, čime je uspela da kreira sopstveni likovni izraz i učini ga prepoznatljivim. Ekaterinina ljubav prema Srbiji traje pune tri decenije, od kada se 1989. godine iz rodne Moskve preselila u Beograd, te ne čudi što na njenim platnima podjedanko lepi i grandiozni rame uz rame “stoje” i ruski i srpski gradovi i njihove znamenitosti, što naravno ne umanjuje umetničke prikaze njenih slikarskih zapažanja iz ostalih evropskih zemalja.

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića opisao je u likovnoj kritici Ekaterinu kao predstavnika umetnosti Nove generacije umetnika koji će svojim delom obeležiti 21. vek. “Kada pogledate Ekaterinine slike izdaleka vidite da je to jedan vrlo zanatski potkovan realizam. Kada priđete malo bliže, vidite da je to znalački korišćen ekspresionistički potez, koji je karakterističan za ekspresionizam, odnosno neoekspresionizam. Kada priđete još bliže, primetićete da se tu nalaze neki prirodni materijali, koje ona lepi na platno, kako bi dobila teksturu i taj deo mogli bismo da svrstamo u enformel. Kada se sve to spoji, dobija se New Age Art”, napisao je Radovan Trnavac Mića u tekstu kataloga koji prati ovu izložbu.

“Notr Dam”, 2014, ulje na platnu, 80×60 cm

Ekaterina Milićević Berjoskina jedan je od nezvaničnih ambasadora kulture Rusije i Srbije, koja posredstvom jezika umetnosti spaja bratske narode. Zahvaljujući njoj, mnogi srpski umetnici izlagali su u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji, a isto tako mnogi ruski, ukrajinski i beloruski umetnici izlagali su u Srbiji, koju ona takođe smatra i oseća svojom zemljom. U toku 1997. godine postala je direktor galerije Ruskog Doma u Beogradu. Sarađivala je sa najpoznatijim jugoslovenskim slikarima: Milićem od Mačve, Oljom Ivanjicki, Milošem Šobajićem, Radovanom Mićom Trnavcem, Draganom Maleševićem Tapijem, Sergejem Jovanovićem i drugima.

“Karneval”, 2010, ulje na platnu, 60x80cm

Izlagala je nebrojano puta samostalno u rodnoj Rusiji, Srbiji, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Belorusiji i Finskoj. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoj umetnički rad i humanitarno angažovanje, a najdraže su joj „Zlatna četka“, koju joj je 1999. godine dodelio Komitet za kulturu Moskve i plaketa Skupštine grada Beograda za učešće u humanitarnim akcijama, među kojima je i prikupljanje sredstava za izgradnju Avalskog tornja. Od 1999. godine član je Međunarodne slikarske fondacije.

“Snežni Grac”, 2010, ulje na platnu, 70x90cm

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.