Od narednog proleća Moderna galerija na Desankinom vencu

Skupština Grada Valjeva usvojila je odluku da zgrada nekadašnje Valjevske štedionice u kojoj su bili smešteni Radio valjevo i Napred bude data Modernoj galeriji za stalni izložbeni prostor. Radi formiranja galerijskog prostora, sledi renoviranje. Velelepno zdanje s početka prošlog veka, na Trgu pesništva, od proleća naredne godine treba da postane još jedan upečatljiv simbol Valjeva i dom za oko pet stotina dragocenih slika koje su tokom 33 godine prikupljana u fundus Moderne galerije i za sve te godine, većinu vremena, bile daleko od očiju javnosti.

Izvor: tov.rs

Prema rečima direktora Moderne galerije, Vojislava Jovanovića, u novom prostoru biće izloženo oko 500 slika u okviru stalne postavke Moderne galerije i stalne zbirke Fondacije, formiranih bezmalo tri i po decenije.

”Tu će biti i slika koje tek treba da dobijemo od Muzeja savremene umetnosti, Muzeja istorije Srbije i sličnih ustanova koje u svojim zbirkama imaju tematski srodne slike i kolekcije u depoima koje pripadaju Modernoj galeriji. Valjevo time mnogo dobija. Smatramo da je mnogo veća vrednost u tome, nego u samoj zgradi. Smatramo da u našoj postojećoj zgradi treba da budeLegat Ljube Popovića, dok u tom novom prostoru treba da budu Ljubina dela, kao neka vrsta Muzeja fantastike. Zbog svega, unutrašnjost zgrade biće urađena prema potpuno novom projektu. Odnosno, biće projektovan galerijski prostor, ostaju samo noseći zidovi, a svi oni koji su doziđivani – sklonjeni su. Unutra će biti čist, beo prostor. Prozori će sa unutrašnje strane biti zatvoreni kako bi dobili što veću izložbenu površinu. Objekat će biti urađen na tri nivoa, imaće prizemlje, sprat i u potkrovlju će, verovatno biti manji formati slika”, pojašnjava za Valjevska posla Vojislav Jovanović.

Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije Valjevo / Foto: Marija Đurić

Jovanović napominje da će verovatno, pored Ministarstva kulture, koje je za sada opredelilo sumu od sedam miliona dinara, projekat finansirati Grad Valjevo, kao i donatori, a ukupna potrebna suma zavisi od projekta čija je izrada u početnoj fazi.

”Ta zgrada, kao zgrada, nije idealna, ali je ona na idealnom mestu. I ona daje mnogo veću mogućnost nego bilo koja druga zgrada u gradu. Fasada mora biti urađena  u skladu sa zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, mora biti odlično osvetljena, spolja maksimalno kvalitetno. Unutrašnjost, takođe mora biti odlično osvetljena i čisto bela, jer tu nisu potrebni ikakvi kreativni radovi, već čisti, beli zidovi koji najbolje odgovaraju potrebama galerijskog prostora. Najvažnije je da će te slike, za koje do sada nije bilo uslova da budu stalno izložene, što je velika šteta, u ovom novom prostoru konstantno biti dostupne javnosti”, kaže direktor Moderne galerije.

Foto: Dragan Krunić

Nova zgrada zadržaće stari naziv.

“Ostaje naziv Moderna galerija, jer je dosta urađeno na tom brendu. Ovo je sada samo nastavak, nadogradnja Moderne galerije. Dakle, nikakve nove organizacije i što manje ljudi, jer mi i inače radimo sa malim brojem ljudi, da bi bili što manji troškovi. Jer nije poenat samo napraviti, taj prostor treba da živi”, precizira Jovanović.

Prema njegovim rečima, u ovom momentu plan je da ta stalna postavka bude konstantno otvorena za javnost, a radno vreme novog izložbenog prostora od 10 do 22 sata, kako bi sav taj svet koji koji se kreće Trgu Desanke Maksimović mogao i tokom dana i uveče da uđe u Modernu galeriju.

Međutim, tim prostorom neće biti rešeno decenijsko pitanje depoa, adekvatno opremljenog i sigurnog prostora koji je neophodan praktično svim ovdašnjim ustanovama kulture.

“Problem depoa nije samo problem Moderne galerije. Problem nekog kulturnog depoa se mora rešavati na drugi način. Na jednom mestu, sa jednim obezbeđenjem, a ne da svako od nas posebno rešava, jer tako bi pravili više rashoda, nego koristi. Ja sam za ideju jedinstvenog depoa za sve ustanove kulture iz Valjeva, jer je to najracionalnije. Evo, mi ćemo uskoro dobiti ozbiljnu zbirku knjiga i deo može biti izložen u ova dva prostora”, ističe Vojislav Jovanović.

Triptih Ljube Popovića “U čast Džejmsa Džordža Frejzera” izloćen u Modernoj galeriji u Valjevu, fotografija iz 2016. godine / Izvor: Facebook stranica Moderne galerije

U planu za tekuću godinu je i uređenje postojećeg prostora Moderne galerije, odnosno poboljšanje rasvete i napuklih zidova u starom delu. U pogledu adaptacije zgrade na Trgu pesništva, u toku je formiranje radnog tima čiji će članovi biti priznati stručnjaci. Oni će brinuti o ovom poslu, od momenta projektovanja do završne postavke umetničkih dela koja će biti izložena, pa su radi toga detaljni dogovori između menadžmenta Moderne galerije sa Ministarstvom kulture, Zavodom za zaštitu spomenika i Grada Valjeva. Inače, naredna izložba u Modernoj galeriji u Valjevu biće sredinom aprila meseca kada će valjevska publika imati priliku da vidi dela Jovana Sivačkog.

Izvor: Facebook stranica Moderne galerije Valjevo

U ovim momentima postaje zanimljivost da je prvobitnu zgradu Valjevske štedionice, kasnije sedište Opštine Valjevo, potom JIP Radio Valjevo i Napreda, projektovao Leonida Zisić, deda Leonida Šejke. Leonida Zisić (otac Šejkine majke Katarine) bio je do Prvog svetskog rata okružni inženjer u Valjevu, poznati projektant mostova. Za zdanje za potrebe Valjevske štedionice projekat i predračun 1903. godine uradili su inženjeri Čedomir Gagić i Leonida Zisić, a zgrada je završena i useljena dve godine kasnije, a Valjevska štedionica je postojala do kraja II svetskog rata.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.